Olivier Lietuvoje gyvena jau nuo 2007 metų, tačiau pirmą kartą į Lietuvą atvyko dar prieš 22 metus. Tuo metu vyras dirbo anglų kompanijoje, kuri gamino ir pardavinėjo virves jachtoms. „Iš pradžių atvykau kaip turistas, vėliau ir darbo reikalais. Tada susipažinau su Rima ir nusprendžiau gyventi Lietuvoje“, – pasakojo Olivier Criou, kilęs iš nedidelio Loctudy kaimelio Bretanėje, Vakarų Prancūzijoje, Atlanto vandenyno pakrantėje.

„Tuo metu buvau Šiaurės Europos regiono rinkodaros atstovas ir prižiūrėjau jachtas Baltijos šalyse, Skandinavijoje, Lenkijoje, Vokietijoje. Labai dažnai važinėdavau po šių šalių sostines. Žinoma, Klaipėdos rinka buvo labai maža, bet ją taip pat reikėjo prižiūrėti. Tačiau taip nutiko, kad įmonė bankrutavo, o aš likau Lietuvoje, nes čia susipažinau su savo žmona Rima“, – Delfi pasakojo Olivier.

Pradėję bendrą gyvenimą kartu tuo metu Olivier ir Rima išsikėlė sau klausimą: kur likti gyventi – Lietuvoje ar Prancūzijoje, Bretanėje?

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

„Taip susiklostė, kad likome Lietuvoje. Vos sutikę vienas kitą, pradėjome eiti vienu keliu, supratome, kad žiūrime į gyvenimą viena kryptimi. Ir čia aš radau ramybę, gražią gamtą. Nesu miesto žmogus – nemėgstu triukšmo, nemėgstu vietų, kur yra per daug žmonių. Bet Darbėnai ir mano kaimas Bretanėje – abu yra man malonūs širdžiai ir gražūs. Be to, man labai patinka metų laikai Lietuvoje“, – gražius žodžius apie vienodai mylimas šalis kalbėjo prancūzas.

Vyras tikino, kad Lietuvoje, Klaipėdos regione, Darbėnuose, jis rado tai, ką galima rasti Bretanės regione.

Olivier gimtinėLoctudy miestelis Bretanėje, vakarų Prancūzijoje:

„Gal tai visuomenės mentalitetas, gal žmonės, o gal tai, kad ši vieta yra prie jūros, kad čia yra uostas. Tad Bretanė ir Klaipėdos regionas turi daug bendrumo, todėl man nėra jokio siurprizo, kad galima gerai gyventi ir čia“, – teigė Olivier.

Gyvenimas pametėjo progą įgyvendinti svajonę

Tačiau net ir apsigyvenęs su žmona Rima Lietuvoje, Olivier dažnai išvykdavo į savo gimtinę.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

Keliaudamas tarp Lietuvos ir Prancūzijos Olivier suprato, kad tai puikus metas įgyvendinti savo seną svajonę – atidaryti prancūziškų, gurmė maisto produktų krautuvėlę.

„Kai mano tėtis dar buvo gyvas, jis visada manęs klausdavo: tai kada atidarysi? Juk tai buvo mano vaikystės svajonė – aš žinojau, kad kažkada ją turėsiu. Kadangi namuose dažnai ruošiu maistą, kepu blynelius mūsų svečiams, manęs vis paklausdavo – iš kur gaunu vienų ar kitų produktų. Aš atsakydavau – iš Prancūzijos. Nes visada parsiveždavau pilną bagažinę produktų. Taip atsitiko, kad mūsų draugai ėmė man pateikinėti užsakymus – vis norėdavo, kad kažką parvežčiau, nes kokybiškų prancūziškų produktų Lietuvoje labai trūko“, – pasakojo Olivier.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

Taip prieš penkerius metus Olivier ir Rima atidarė prancūziškų maisto produktų parduoduvėlę „Miam miam“ Klaipėdoje ir tuo pačiu ėmė prekiauti internetu. O šią vasarą duris atvėrė ir blynelių vagonėlis.

Blynelių vagonėlis Darbėnuose

Tąkart apie nuostabius bretoniškus blynelius namuose kepantį ir maisto produktus, natūralų vyną ir sidrą iš Prancūzijos vežantį prancūzą Olivier pasklido žinia visame pajūryje – jį ėmė kviestis vietiniai restoranai ir kavinės.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

„Aš blynelius kepdavau pagal užsakymą kavinėse bei restoranuose ir visada buvo sėkmingai – žmonėms jie labai patikdavo. Tada su Rima apkalbėjome, kad reikia pradėti kepti bretoniškus blynelius čia, Darbėnuose. Įsigijome blynelių kepimo vagonėlį iš Prancūzijos – štai taip šią vasarą ir atsirado ši blynelių kepimo vieta“, – pasakojo Olivier.

Paklaustas, kodėl vagonėlį atidarė ne Palangoje ar Klaipėdoje, kur yra daugybė poilsiautojų, Olivier atsakė, kad jų tikslas nėra kuo didesnis iškeptų blynelių kiekis, nes pati svarbiausia yra kokybė.

„Mes norime, kad būtų ramiau, šalia namų, kad patys galėtume juos kepti ir kad žmonės atvyktų į Darbėnus. Tad taip ir pavyko – į pajūrį važiuojantys ar iš jo grįžtantys tautiečiai čia užsuka pasimėgauti prancūziškais skoniais“, – džiaugėsi Olivier.

Į Darbėnus dėl prancūzo kepamų blynelių plūsta žmonės

Delfi apsilankė šioje vietoje pačiame Darbėnų miestelio centre – čia iš tiesų nusidriekia eilės išalkusiųjų ir pasiilgusiųjų prancūziško maisto skonio.

Vagonėlyje sukasi visa šeima – o norinčiųjų paragauti tiek, kad blynelių kepėjai vos spėja suktis. Išbandyti Olivier blynelių atvykome sekmadienio pavakarę, o kol laukėme savo užsisakytų blynelių, netrukus baigėsi net kai kurie ingredientai, pavyzdžiui, sardinės ir kiaušiniai. Panašu, kad tokio klientų kiekio blynelių kepėjai nesitikėjo ir viską išpardavė. Laimei, netrukus buvo atvežtas produktų papildymas.

Olivier ir Rimos atidarytas blynelių vagonėlis Darbėnuose yra čia:

Kokius blynelius kepa Olivier ir šeima? Čia galima rasti klasikinių crepes su virtu prancūzišku kumpiu ir ementalio sūriu bei kiaušiniu. Taip pat su sardinėmis, jūros dumbliais ir kt. Ir, žinoma, desertinių – su riešutiniu, šokoladiniu kremu.

Blynelių vagonėlis dirba nuo antradienio iki sekmadienio, nuo 11 iki 19 val., pačiame Darbėnų miestelio centre.

Receptas


Olivier pasidalijo receptu, kaip tokius blynelius galima pasigaminti namuose. Prancūzas akcentavo, kad svarbiausias ingredientas šiems blyneliams yra specialaus malimo prancūziški grikių miltai.

Tad kaip pasigaminti prancūziškus – bretoniškus – blynelius iš grikių miltų (crêpes de blé noir)?

Visų pirma, jums reikės pasigaminti tešlą.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

Tešlai reikia dviejų rūšių grikių miltų maždaug lygiomis dalimis – smulkaus malimo ir rupaus, t. y. su luobelėmis, viso grūdo miltų.

Tuomet šiek tiek stambios jūros druskos, taip pat galima dėti ir šiek tiek jūros dumblių, ir, žinoma, vandens.

Tešlą reikia maišyti rankomis – ji turi tapti tokia tiršta, tarsi grietinė. Be to, kaip sako Olivier, tešlą reikia „mušti“ delnu – kad ji gautų oro ir tekstūra būtų lyg duonos tešlos. Tuomet paruoštą tešlą būtina palikti mažiausiai 6 valandoms šaldytuve. Kad būtų paprasčiau, galima tešlą pasigaminti iš vakaro ir ją naudoti kitą dieną.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

Kai tešla jau būna subrandinta, blyneliams ruošti reikia imti nedidelį kiekį tešlos, praskiesti ją vandeniu ir išmaišyti taip, kad ji būtų skysta – tokia, kad būtų galima lieti į keptuvę arba ant specialios blynelių kepimo platformos.

Jei kepate ant būtent tokios, tuomet reikia kepti tik iš vienos pusės, kol apskrus bei patepti prancūzišku sviestu iš viršaus – taip blynelis bus itin traškus. Kepant lietinių keptuvėje blynelis bus storesnis, tad ne toks traškus, be to, jį reikia apversti ir apkepti iš abiejų pusių, prieš tai patepus keptuvę sviestu.

Darbėnuose gyvenantis prancūzas Olivier ir jo žmona Rima kepa bretoniškus blynelius

Jei norite pasigaminti tradicinį bretonišką blynelį, reikės ant kepamo lietinio įleisti kiaušinį, užbarstyti pasmulkinto ementalio sūrio, prancūziško virto kumpio, dar šiek tiek pakepti, užlankstyti lietinio kraštelius ir patiekti. Įprastai prancūzai tokius blynelius derina su bretonišku obuolių sidru.

Svarbiausia, neperkepti blynelio ingredientų – taip, kad per vidurį įleistas kiaušinis būtų tik lengvai apkeptas – trynys turi likti skystas ir minkštas, tarsi padažas.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją