Lietuviškos „Alpės“ – Ribiškių pažintinis takas

Vilniuje ir aplink jį rasite ne vieną pažintinį taką, skirtą ramiam pasivaikščiojimui su šeima. Šįkart iš visos gausos rekomenduojame Ribiškių pažintinį taką. Mažiausiame Lietuvos regioniniame parke – Pavilnių – esantis takas turi dvi trasas: ilgesnioji tęsiasi apie 6 km, kita – gerokai trumpesnė. Takas vingiuoja per kalvotą Ribiškių kraštovaizdžio draustinį, tad žingsniuojant prireiks ištvermės. Tačiau nuostabios kraštovaizdžio panoramos ir šaltas Kaukysos upelio vanduo dovanos daug įspūdžių. Vilniaus miesto savivaldybės rūpesčiu šalia tako šią vasarą įkurdintos 15 avių ir 5 ožkos, kurių darbas yra šienauti pievas ir džiuginti mažuosius praeivius. Manoma, kad viena tokia gyva „žoliapjovė“ per dieną nušienauja apie 10 kv. metrų ploto, o avys taps patrauklia edukacine priemone parko lankytojams.

Pasitikti ir palydėti lėktuvų

Lėktuvų stebėjimo aikštelė

Ši vieta šalia Vilniaus oro uosto jau kuris laikas yra itin mėgstama šeimų su mažais vaikais. Kam įdomiau stebėti kylančius ir besileidžiančius lėktuvus – vaikams ar jų mamoms ir tėčiams, dar galima pasiginčyti. Faktas, kad Vilniaus oro uosto teritorijoje oficialiai veikia Lietuvoje analogų neturinti orlaivių stebėjimo aikštelė (angl. planespotting). Aikštelė yra atvira visiems, nemokama, veikia visą parą. Sukonstruota speciali nuo žemės pakelta aikštelė ir palypėjus galima stebėti aerodromo kilimo ir tūpimo take kylančius bei besileidžiančius orlaivius. Šalia įrengta vaikų žaidimo aikštelė. Tvorele aptvertoje teritorijoje mažųjų lankytojų laukia žaidimų erdvė su sūpynėmis, laipyne ir kitomis pramogomis.

Vasaros knygų skaityklos


Vilniuje vasarą veikia ne viena knygų skaitykla po atviru dangumi, kur galima ateiti ir jaukiai įsitaisius hamake ar sėdmaišyje medžių paunksmėje paskaityti knygą. Tokios knygų stotelės įsikūrusios Sapiegų parke Antakalnyje, Lukiškių aikštėje ir Bernardinų sode. Pastarajame vasaros skaitykla jau ne pirmus metus veikia Vilniaus centrinės bibliotekos iniciatyva, čia galima rinktis iš 500 knygų suaugusiems ir vaikams, taip pat yra nemažas pasirinkimas stalo žaidimų.

Vilniaus fontanų medžioklė


Ar esate aplankę įdomiausius Vilniaus fontanus? Mažiesiems tikrai patiks užduotis suskaičiuoti visus miesto fontanus ir išrinkti „patį pačiausią“. Tad pirmyn, nieko nelaukdami leiskitės į fontanų medžioklę! Bene populiariausi fontanai trykšta Lukiškių, Kudirkos, Rotušės, Vašingtono aikštėse, Bernardinų sode, prie Nacionalinio operos ir baleto teatro. Vilniečiai jau pamėgo ir džiaugiasi naujais fontanais – dušo formos fontanu Ogmios mieste bei istoriniame Vilniaus senamiesčio Paupio rajone veikiančiu dinaminiu fontanu centrinėje aikštėje.

Žaismingiausios Vilniaus skulptūros


Neskubėkite sakyti, kad skulptūros ir paminklai mažų vaikų nedomina! Jeigu skulptūros yra žaismingos ir slepia įdomias istorijas, tikrai sudominsite ir mažuosius Vilniaus tyrinėtojus. Pradėti pažintį su jomis rekomenduojame nuo Gedimino kalno papėdės, čia 2015 metais atidengta skulptūrinė kompozicija vienintelei Lietuvoje išvestai šunų veislei – lietuvių skalikams.

Toliau keliaukite per Katedros aikštę iki Gedimino pr. 2. Čia rasite tris šokoladą graužiančius meškiukus. Šiai skulptūrai yra daugiau kaip šimtas metų! Meškiukai puošė saldumynų parduotuvę, kuri šiame pastate veikė iki pirmojo pasaulinio karo.

Užkandę šokolado žingsniuokite iki Mėsinių gatvės, kur rasite nepaprastai mielą paminklą, skirtą gydytojui Cemachui Šabadui. Šalia jo stovi maža mergaitė, atnešusi gydytojui pagydyti savo katinuką. Sakoma, kad šis Vilniuje gimęs gydytojas buvo garsiojo daktaro Aiskaudos prototipas, nes rusų rašytojas Kornejus Čiukovskis gydytoją pažinojo.

Aguonų gatvėje esančiame Jurgos Ivanauskaitės vardo skvere slepiasi dar viena įspūdinga skulptūra iš akmens – milžiniško katino. Rašytoja mėgo katinus, tad jos vaikystės kieme stove beveik 3 metrų aukščio ir tiek pat pločio katinas.

Smagiausia diena muziejuje

Lithuanian Railways

Jeigu anksčiau šeimoms su mažais vaikais draugiškus muziejus Vilniuje buvo galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, šiandien šis sąrašas gerokai ilgesnis. Paskutinį mėnesio sekmadienį galima nemokamai aplankyti nuolatines ekspozicijas Kultūros ministerijai pavaldžiuose nacionaliniuose ir respublikiniuose muziejuose. Štai neseniai atidarytame moderniame Nacionalinio muziejaus padalinyje „Istorijų namai“ veikia intriguojanti paroda „Ką slepia sarkofagas? Senovės Egipto mumijų tyrimai“. Vaikų pamėgtasis Geležinkelių muziejus Vilniuje dabar rekonstruojamas, tačiau nemokama muziejaus lauko ekspozicija laukia lankytojų šalia Geležinkelio rūmų pastato.

Šią vasarą kviečiame iš naujo atrasti atnaujintą Energetikos ir Technikos muziejų, kuriame be pamėgtų patyriminių ekspozicijų įrengta atvira edukacinė erdvė patiems mažiausiems muziejaus gerbėjams – ETM Vaikų stotelė. Spalvingi edukaciniai žaislai, magnetinės mozaikos, interaktyvios grindys, žinių dėžutės, papildytos edukaciniais filmukais – šias ir dar daugiau priemonių pasitelkta vaikų nuo 3 metų lavinimui ir pasaulio suvokimo ugdymui.

Šeimoms draugiški yra ir privatūs muziejai – Šiltadaržio gatvėje esantis Žaislų muziejus ir Pylimo g. įsikūręs Mo muziejus. Pastarasis šią vasarą pristatė specialiai vaikams skirtą interaktyvią ir spalvingą parodą vaikams „Ežeras pilnas žvaigždžių“.

Paklydę tarp kukurūzų


Šalia kelio Vilnius-Trakai šešiolikto kilometro esantis kukurūzų labirintas kasmet turi vis kitokią temą, tačiau jo esmė nesikeičia jau daug metų: šeimos su vaikais mėgsta išbandyti jėgas klaidžiodami kukurūzų labirinte ir ieškodami išėjimo iš jo. Priklausomai nuo oro sąlygų, kukurūzai suauga ir labirintas pradeda veikti maždaug liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Be klaidžiojimo kukurūzų labirintais čia veikia ir kitų pramogų mažiesiems.

Kodėl angelai juodi?

Vilniaus universiteto Šventų Jonų bažnyčia yra viena seniausių Vilniuje, pradėta statyti dar 1387 metais. Ji ypatinga ir tuo, kad rytinį bažnyčios fasadą, matomą iš Pilies gatvės, puošia du juodi angeliukai. Su jais susijusi viena gražiausių Vilniaus legendų. Pasakojama, kad angelams atsibodo sėdėti taip aukštai ir jie paprašė Dievo leisti jiems iškeliauti. Dievas pažadėjo išpildyti prašymą, jei angelai suras laimingiausią ir nelaimingiausią Vilniaus gyventojus. Angelai ilgai galvojo ir laimingiausiu išrinko turtingiausią žmogų, nelaimingiausiu – elgetą. Tačiau jie suklydo: turtuolis nebuvo laimingas, nes nuolat suko galvą, kaip neprarasti ir pagausinti turtus, o elgeta pareiškė, kad yra laimingiausias pasaulyje –gyvena taip, kaip nori, eina savo keliu laisvas kaip vėjas. Taip užduoties neįvykdę juodieji angelai liko rymoti ant bažnyčios stogo. Jeigu turite žiūronus, keliaudami į svečius pas juodus angelus, būtinai pasiimkite juos.

Pamojuoti Liublinui


Prie geležinkelio stoties įrengtas „Portalo“ projektas yra unikali instaliacija, naujausių technologijų tiltas, jungiantis Vilniaus ir Liublino (Lenkija) miesto gyventojus. Didžiuliame apskritimo formos įrenginyje galima realiu laiku matyti Liublino miestą ir jo žmones, pamojuoti jo gyventojams ir, galbūt, kartu sušokti kokį nors šokį šiapus ir anapus ekrano.

Plytelė „Stebuklas“


Kas jau kas, bet vaikai moka tikėti stebuklais. Todėl jiems tikrai patiks Katedros aikštėje esanti ypatinga grindinio plytelė, ant kurios užrašyta „Stebuklas“. Sakoma, kad ant jos atsistojus abiem kojomis ir apsisukus tris kartus, išsipildys sugalvotas noras. Štai koks smagumėlis! Na, o jeigu dar turite jėgų, užkopkite į šalia plytelės esančią Vilniaus Katedros varpinę ir pasižvalgykite į miestą iš aukštai. Nuostabus tas Vilnius, ar ne?