Artėjantis pasimatymas su Jūros švente Klaipėdoje netrukus privilios į uostamiestį gausią burlaivių flotilę. Likus vos mėnesiui iki „Pasiilgto miesto istorijos“ tikimasi, kad uostamiestis vėl taps gausiausiai lankomu miestu visoje Lietuvoje.

Šventės organizatoriai sako, kad pandeminiai suvaržymai atėmė iš žmonių galimybę lankytis koncertuose, atėmė įprastą bendravimą, tad norima per šventę sugrąžinti miesto istorijas, kurias miestiečiai ir atvykę svečiai atras pagal specialius žemėlapius.

Klaipėdos šventės“ direktorius Liutauras Galinis sako, kad šiais metais šventė išplis ne tik po senamiestį, bet apjungs ir į paplūdimius atvykstančius žmones.

„Jūros šventė turi asocijuotis su jūra, tad šiemet mes įtrauksime jūrą ir paplūdimį ir kviesime visus aktyviai prisidėti prie sveikatingumo. Kviesime visus pasirinkti ir jogos mankštas. Šiemet atkreipsime dėmesį į senjorus, jie turės galimybė pasirodyti prie „Meridiano“. Taip pat bus atkreipiamas dėmesys ir į tautines mažumas“, – sako L. Galinis.

Šių metų šventės skaniausiu akcentu ir tema pasirinktos miesto istorijos. Anot Živilės Putnienės, „Klaipėdos šventės“ komunikacijos koordinatorės „Pasiilgto miesto istorijos“ atgaivins bendravimą, kurio taip trūko pandemijos metu. Istorijos pasakos apie Klaipėdos istoriją, architektūrą, simbolius, žmones.

„Atvykę į Klaipėdą galės keliauti pagal žemėlapius, ir galės išgirsti dar negirdėtas istorijas, kurios, labai tikime, praturtins ir leis parsivežti kažką į savo namus. Jūros šventės stilistika sukurtos tos pačios komandos, kuri darbavosi ir pernai. Subtiliai, lengvu žvilgsniu pažiūrėta į miesto istoriją, kuri atrodo lyg kelias. Ir kuo arčiau Klaipėdos, tuo daugiau atrandame jūriškų ženklų“, – pasakoja Ž. Putnienė.

Taip sutapo, kad šiais metais Jūrų uostas mini 30-ties metų gimtadienį. Šis gimtadienis neatsiejamas nuo Jūros šventės, tad uosto vadovas žada daug triukšmo, dulkių ir linksmybių mieste.

Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas sako, kad jau dabar žmonės jau kviečiami į įvairius renginius, na o Jūros šventės dieną vyks įspūdingiausias reginys.

„Tokiom šventėm ruošiamasi iš anksto, galvojome, kaip mes galime paminėti Jūrų uosto trisdešimtmetį. Liepos 23 dieną atplauks burlaiviai į Klaipėdą, žmonės galės pasižiūrėti tas gražiąsias būres. Labai gaila, kad praėjusiais metais neįvyko eisena. Mano manymu, tai didžiulis šarmas, tad šiais metais ji vėl įvyks. Kviečiame daug kolektyvų keliauti ir sausuma, ir vandeniu. Galvojame, kad tą dieną turi būti daug triukšmo, daug dūmų, daug dulkių ir tikimės, kad po šios eisenos, kuri įkvėps dvasią, vyks koncertas. Koncertuos „Sisters On Wire“, „The Roop“ ir turėsime Kąstytį Kerbedį, kuris, tikimės, atvažiuos su didžiuliu užtaisu ir sukels visus ant kojų. Na, o paskui, kad tą sprogimą dar pratęsti, tai duosime ugnies ir šviesų – bus fejerverkai. O kitą dieną visi nemiegoję einame į Drakonų lenktynes. Jau dabar 37 komandos iš 40-ties yra užsiregistravę“, – vardija A. Latakas pramogas, kurių tikrai netrūks.

Anot renginio organizatorių, sudarant programą atlikėjai pasirinkti pagal Uosto gyvenimo metus, tad pirmą kartą Jūros šventėje K. Kerbedis yra tas atlikėjas, kurį išties daugelis žino ilgus metus.

Šeštadienio koncertų programoje numatyti Giedrės Kilčiauskienės, Donato Montvydo ir Marijono Mikutavičiaus pasirodymai. Mieste visas dienas vyks ir teatrališki pasirodymai, ir žemaitiškai dainuojančios Austėja, Vilius Papendikis, Gabrielius Vagelis ir kiti atlikėjai. Be abejo, klaipėdietis Jurijus Veklenko taip pat pasveikins pajūrio svečius. Visame senamiestyje lauks ir skonio, dizaino, meno erdvės.

Tiesa, optimistinius planus, kad miestas griaudės nuo renginių, dar gali pakoreguoti Vyriausybės įsakymai, tačiau tikimasi, kad liepos 23-25 dienomis miesto svečiai ir vietos gyventojai galės vėl pajusti tą primirštą milžiniškos šventės dvasią.

Pajūrį puošianti regata įvyks su pakeitimais. Regata „The Tall Ships Races 2021“ šįkart vyks trijuose uostuose. Iš Talino laivai atplauks į Klaipėdą, po to keliaus į Ščeciną, kur varžybų dalyviai ir bus apdovanoti. Klaipėdos laivų parado organizatorė Violeta Ulevičienė sako, kad dar nežinoma, ar pavyks šias metais apsilankyti smalsuoliams laivuose, tačiau dedamos visos pastangos, kad tokia reta galimybė būtų įgyvendinta.

Per Jūros šventę šurmuliuos ir mugė, ir jaunimą suburiančios organizacijos, kurios skatina jaunus žmones kurti. Šiais metais laukiama nuo kūrybinių dirbtuvių iki muzikos ir kitų talentų atskleidimo Atgimimo aikštėje.

Organizatoriai pasiruošė ir tam, kad žmonių patekimą į renginio vietą gali tekti riboti. Tokiu atveju teks pasiruošti galimybių pasus, jei norėsite patekti į aptvertą zoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)