Idėja kilo susidūrus su augintinių šeimininkams opia problema

Informatikos srityje Deividas Celencevičius dirba daugiau nei 10 metų. Ketverius metus pradirbęs pirmajame Lietuvos vienaragyje „Vinted“, sukauptą patirtį jis norėjo panaudoti savo startuolio kūrimui. 2020 metais prasidėjus karantinui ir atsiradus daugiau laisvo laiko, IT specialistas D. Celencevičius kartu su draugu Gediminu Geigalu ėmėsi kurti augintiniams skirtą aplikaciją, o vėliau prie komandos prisijungė bendras draugas Tomas Maconko ir Deivido širdies draugė Gerda Mažilytė.

„Augintiniai visą laiką buvo mano aistra. Pagalvojau, kad nelabai kas kitas gali jais pasirūpinti, kai gyvūnų organizacijos tarpusavyje neturi bendro sutarimo, kaip spręsti problemas. Nėra nieko, kas galėtų apjungti augintiniams skirtas paslaugas, nustatyti tam kažkokią tvarką. Galų gale, pats susiduriu su problemomis kaskart, kai reikia kam nors palikti augintinį išvykstant – tenka maldauti artimųjų pagalbos, ir nežinoti, kaip jiems atsilyginti. Todėl sukūriau šios problemos sprendimą“, – apie startuolį „Boop“ kalba įmonei vadovaujantis D. Celencevičius.

Taip 2021 metų rugpjūčio mėnesį startavo „Boop“ platforma, kurioje galima rasti įvairias augintinių priežiūros paslaugas – nuo vedžiojimo ir priežiūros išvykus į kelionę, iki dresūros ir grožio procedūrų. Programėlė sutelkė ne tik augintinių priežiūros profesionalus, bet ir gyvūnų mylėtojus, kurie yra pasiruošę pavedžioti ar prižiūrėti augintinį.
Vilnius

Pats augintinių šeimininkams skirtos aplikacijos kūrėjas augina du katinus, ir nors labai myli šunis, galimybės jo auginti neturi. Tačiau šuniškos meilės jam netrūksta – D. Celencevičius mielai ir pats naudojasi savo kurta aplikacija sutikdamas pavedžioti kitų žmonių šunis, o kai tenka išvykti į komandiruotes, per aplikaciją greitai randa žmones, galinčius pasaugoti jo katinus.

Nuo pat sukūrimo pradžios, augintinių paslaugų paieškos ir teikimo platforma „Boop“ plėtėsi, ir šiandien yra daugiau nei tai, ką jos kūrėjai įsivaizdavo pačioje pradžioje. Šiandien platformoje integruotos gyvūnų draudimo paslaugos, automatiškai sudaromos ir pasirašomos sutartys, mokėjimai per platformą, po kiekvieno užsakymo skiriamos aukos gyvūnų prieglaudoms, o naujausiame aplikacijos atnaujinime pasirodė žemėlapis, apie kurį tikriausiai svajojo kiekvienas augintinio šeimininkas.

Žemėlapis, kurio laukė visi augintinių šeimininkai – visos vietos, kur galima nueiti

„Žemėlapio idėja kilo susidūrus su paprasta problema. Padedu pavedžioti šunis žmonėms, kurie negali pasirūpinti gyvūnais dienos metu dėl darbų ar kitų priežasčių. Kai nuvažiuoju į kitą rajoną ir paimu augintinį, visą laiką ieškau, kur čia jį būtų galima pavedžioti. O su savo katinėliais mes dažnai vaikštome mieste, lankome kavines, viešbučius, net SPA, tad svarbu žinoti ir įstaigas, kurios draugiškos mažiesiems keliautojams. Dėl visų šių priežasčių norime palengvinti visiems gyvenimą, kad vienoje vietoje būtų galima matyti visas augintiniams draugiškas vietas – nuo uždarų aikštelių, kuriose gyvūną galima paleisti, iki laisvalaikio praleidimo vietų įvairiose įstaigose“, – teigia D. Celencevičius.
Deividas Celencevičius

Naujajame žemėlapyje yra gausus kategorijų pasirinkimas – jame žymimi augintinių paslaugų teikėjai, kavinės, viešbučiai, veterinarijos klinikos, paplūdimiai, parkai, uždaros aikštelės, gyvūnams draugiški miškai, geriamo vandens stotelės, kitos laisvalaikio įstaigos, priimančios augintinius, o didesniam gyvūnų saugumui užtikrinti – vietos, kuriose šunų šeimininkai yra aptikę paliktų nuodų.

Platformoje pastebėjus patikusią vietą ir ją paspaudus, naudotojas bus nukreipiamas į „Google Maps“ arba „Apple Maps“, kur galės matyti patogiausią maršrutą iki patikusios vietos.

Kad žemėlapyje atsirastų kiek įmanoma daugiau augintiniams draugiškų vietų, platformos kūrėjas pasitelkė ne tik įvairias duomenų bazes, bet ir kreipėsi į skirtinguose regionuose gyvenančius augintinių šeimininkus.

Gyvūnams draugiškų kavinių, viešbučių ir kitų verslų duomenys jau pasiekiami internete, o dabar ir programėlėje, tačiau D. Celencevičius pažymi, kad šunų šeimininkams aktualūs objektai – kur kas daugiau nei tai.

„Augintinių šeimininkams aktualu, kur yra gyvūnams draugiški parkai, miškai, laukai ir uždaros aikštelės. Tiems, kurie nori savo augintinius paleisti be pavadėlio, būna labai opi problema, kai žmonės skundžiasi ir kviečia policiją, vos tik pamato, kad kažkas vedžioja šunį be pavadžio. Todėl svarbu žinoti, kokiose pievose, laukuose ar mažiau apgyvendintuose kvartaluose būtų galima su augintiniu pabėgioti, kur žmonės nesiskundžia“, – sako jis.
Vingio parkas

Uždaroms šunų vedžiojimo aikštelėms pasitelkti savivaldybių puslapiai, tačiau čia D. Celencevičius susidūrė su problema – savivaldybių sistemose nurodytos ne tik esančios, bet ir planuojamos statyti aikštelės, todėl duomenų perkėlimas į programėlę buvo sudėtingesnis. Anot jo, planuojamoms statyti aikštelėms savivaldybės laukia investicijų, todėl šis žemėlapis parodys, kuriose vietose aikštelių trūksta labiausiai, o verslai ir organizacijos galės pasirūpinti, kad šiose vietose bent viena atsirastų.

Galės jaustis saugiau – programėlė padės sekti šunų nuodytojus

Vystant augintiniams draugiško žemėlapio idėją, D. Celencevičius nutarė į jį įtraukti ir papildomą funkcionalumą, susijusį su gyvūnų saugumu. Atsižvelgęs į problemą, jog iki šiol skirtinguose rajonuose pasitaiko gyvūnų nuodijimo atvejų, platformos kūrėjas nutarė tokias vietas žymėti.

Kol kas programėlėje bus matoma informacija apie dalį jau įvykusių incidentų, tačiau ateityje platformos naudotojai galės patys įspėti apie užfiksuotas rizikas.

Kūrėjo sumanymu, programėlė turėtų ne tik užtikrinti didesnį augintinių saugumą, bet ir prisidėti prie greitesnio nuodytojų suradimo. Augintinių šeimininkai galės stebėti, aplink kuriuos namus ir parkus yra daugiausia užfiksuotų incidentų, tuomet bendruomenėje esantys žmonės galės dalintis pastebėjimais, kas iš aplinkinių ar kaimynų jaučia pyktį augintiniams ir galėtų imtis tokių žiaurių veiksmų.

Šunys paplūdimiuose

„Pradėsime žymėti rizikingas ir su augintinių nuodytojais siejamas vietas, kuriose paliekami žiurknuodžiai. Žmonės galės patys žymėti tokias vietas, kad kiti galėtų jas apeiti, būti ypatingai atsargūs, vesti šunis ant trumpo pavadžio ir atidžiau žiūrėti, ką jie uosto, valgo. Išlaikyti tokią infrastruktūrą patiems fiziškai būtų sunku, todėl leisime žmonėms patiems registruoti rizikingas vietas“, – teigia D. Celencevičius.

Naujas vietas įtraukti ir už jas balsuoti galės patys programėlės naudotojai

Nors platformos kūrėjas pažymi, kad dalies augintiniams draugiškų vietų perkėlimas iš jau surinktų duomenų bazių buvo nesudėtingas darbas, didelę dalį žemėlapyje esančių objektų teko žymėti rankiniu būdu. Šiandien D. Celencevičius džiaugiasi, kad pagrindinė infrastruktūra jau sukurta, tačiau tolesnę žemėlapio plėtrą jis nori patikėti patiems žemėlapiu besinaudojantiems augintinių šeimininkams.

„Pavyzdžiui, žmonės atranda savo kaimynystėje naują aikštelę, ją nufotografuoja ir pasižymi mūsų žemėlapyje. Ateityje planuojame atnaujinimą, kuriame kiti žmonės, einantys pro tą pačią vietą, galės ją „laikinti“, visai kaip feisbuke ar instagrame, arba siųsti skundus. Mes numatysime tam tikrą skundų kiekį, 10 arba 20, po kurių tą vietą pašalinsime kaip netinkamą ar nerekomenduotiną“, – pasakoja D. Celencevičius.
Žemėlapis šunų šeimininkams

Stebėdamas visos Lietuvos augintiniams draugiškų vietų žemėlapį, platformos kūrėjas nemano, kad kuris nors iš regionų išsiskiria kaip ypatingai nemėgstantis augintinių – įvairių gyvūnus priimančių vietų galima rasti visoje Lietuvoje. Pavyzdžiui, internete jau galima rasti daugiau nei 500 kavinių, 500 viešbučių ir 400 kitų verslo vietų, kurios priima augintinius visoje Lietuvoje.

„Lietuvoje jau vyksta projektas, kuris renka draugiškas gyvūnams vietas. Mes prisidėsime prie geros iniciatyvos, toliau skatinsime augintinių mylėtojus žymėti vietas, kurios parodė savo gerą širdį ir įsileido žmones su augintiniais, tačiau tuo neapsiribosime ir papildysime segmentą ir kitomis vietomis, esančiomis labiau po atviru dangumi. Taip pat neapsiribojame vien Lietuva, nes „Boop“ platforma yra tarptautinė, todėl skatiname žmones žymėti draugiškas augintiniams vietas, esančias bet kuriame pasaulio kampelyje!“, – sako D. Celencevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)