Neįprastą gyvūnų judėjimą gyventojai pastebi jau dabar. Vienas jų – skaitytojas Haroldas, kuris su DELFI pasidalijo savo naktinės kelionės Aukštaitijoje įspūdžiais.

„Savaitgalį teko važiuoti iš Rokiškio link Ukmergės. Miškingame kelyje pastebėjau labai daug triušių – per pusvalandį tiesiai prieš automobilį perbėgo gal šeši. Anksčiau taip pat tekdavo važiuoti tuo keliu naktimis, kartais gal ir pamatydavau stirną, bet tokio gyvūnų kiekio dar neteko matyti“, – kalba skaitytojas Haroldas.

Pakeista tvarka gali reikšti daugiau gyvūnų

S. Paltanavičius, išgirdęs šią žinią, nudžiugo: šįmet buvo panaikintas reikalavimas šienauti pievas, už kurias mokamos deklaracijos, dukart į metus – nuo šiol tai galima daryti ir vienąkart. Dėl šios priežasties, anot gamtininko, ir galėjo pagausėti laukinių žvėrių.

„Dėl šios priežasties pievose galėjo jauniklius užauginti visi kiškiai, nes šienaujant kiškiukai nebuvo sunaikinti. Žinoma, lygiai taip pat ir kurapkos, kiti ant žemės perintys paukščiai, stirniukai. Gali būti, kad tai – pirmieji šio protingo sprendimo rezultatai. Antra vertus, išliko ir daug žydinčių augalų, vabzdžių, kurie maitinasi nektaru“, – džiaugiasi S. Paltanavičius.

Kiškis su balta uodega

Jis spėja, kad po ratais lendantys kiškiai rujoja, todėl yra padidėjęs jų aktyvumas: „Visiškai įmanoma, kad vyksta dar viena jų ruja, nes po mėnesio gims dar vieni jaunikliai. Per rują automatiškai kyla jų aktyvumas, jie ieško sau naujos poros, nes jie neturi pastovių porų, tik per rują susitinka kitos lyties individus.“

Ruduo – pavojingas vairuotojams metas

S. Paltanavičius taip pat įspėja, kad ruduo – pavojingiausias vairuotojams, mat laukiniai žvėrys pradeda aktyviau judėti iš vienų vietų į kitas.

„Jau prasidėjo gyvūnų judėjimas, ypač tauriųjų elnių. Tai nėra migracija, tiesiog keliavimas į tam tikras vietas. Baigiantis javapjūtei nemažai žvėrių – šernai, stirnos – traukiasi iš javų laukų į miškus, krūmus ir vėl prasidėjo žvėrių persigrupavimas, judėjimas. Migracija vadinti to negalima, nes migracija – išskirtinis reiškinys, kada gyvūnai keliauja toli, apibrėžtais ir daugiamečiais maršrutais. Lapkritį briedžiai judės į miškus, kur žiemos. Dabar, po vasaros, iki spalio vidurio šis laikotarpis bus pavojingas“, – įspėja žinomas gamtininkas.

Paklaustas, ar yra vietų, kur vairuotojai turėtų būti itin atidūs, S. Paltanavičius nusišypso: „Tai mūsų keliai.“

Kelias

„Visi keliai yra pavojingi, – tęsia gamtininkas, – kiekvienas turi saugotis važiuodamas per miškus, ten, kur yra kelio ženklas „Laukiniai žvėrys“ ir naktį, net vakare. Tokių vietų, kad visi galėtų pasakyti „čia tikrai praeis žvėrys“ – nėra. Jie gali išdygti visiškai netikėtai, bet kur, todėl reikia mažinti greitį bei būti atidiems. Jeigu žvėrys nežiūri tiesiai į atvažiuojantį automobilį, jeigu jų akyse neatsispindi automobilio šviesos, tai praktiškai labai sunku pamatyti žvėrį tamsoje. Juo labiau, kad gyvūnas gali stovėti šalia kelio, krūmuose ir per sekundę atsidurti priešais automobilį“, – kalba.

Jo teigimu, dienos metu vairuotojai gali lengviau atsikvėpti – gyvūnai slepiasi miške, tačiau naktimis jaučiamas ypač didelis jų suaktyvėjimas. „Dieną jūs keliaukit per visą Lietuvą, galbūt kur ir pamatysite stirną. Bet jūs važiuokite pavakarę, jau temstant ir pamatysit pilnas pamiškes stirnų, briedžių, elnių – jų ruja irgi prasideda. Šernai taip pat išeina maitintis. Jeigu jų kelyje yra mūsų kelias, tai jiems nelabai ir svarbūs tie automobiliai – jie turi tikslą maitintis, užuodžia, žino kur keliauti ir tai daro“, – sako gamtininkas.

Taip pat jis įspėja, kad pavojingas bus ne tik spalis – lapkritį suaktyvėja ir briedžiai, kurie, anot jo, yra vieni pavojingiausių gyvūnų vairuotojams, o susidūrimas su šiuo žvėrimi gali atnešti itin didelių nuostolių.

Briedis Nidoje

Ką daryti susidūrus su žvėrimi?

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovai yra sakę, kad jeigu susidūrimo su žvėrimi metu apgadinti kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai, buvo sužeistas arba nugaišo gyvūnas – vairuotojas privalo skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir vykdyti operatoriaus nurodymus.

„Svarbiausia – pasirinkti saugų važiavimo greitį, paisyti kelio ženklo „Laukiniai gyvūnai“ (šis ženklas įspėja, kad kelio ruože yra tikimybė, jog per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai), būti atidiems važiuojant užmiesčio keliais anksti ryte, sutemus, esant blogam matomumui“, – įspėja pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)