aA
Palangoje šurmuliuojant pirtininkų festivaliui, savo palapines ir prekystalius ištiesė ir prekybininkai. Mugėje buvo galima rasti įvairių, pirčiai reikalingų priemonių ir aksesuarų, tačiau daugelio akį patraukė nedidelė palapinė su užrašu „Juodasis česnakas“.
Juodasis česnakas
© Jorigis Jasiūnas

Minkštas ir saldus česnakas

Prie nedidelio stalo česnaką peiliu pjausčiusi Bronė Janiškienė visus praeivius kvietė paragauti neįprasto skonio ir išvaizdos česnakų. Tai juodi česnakai, nors, kol nesupjaustyti, atrodo beveik kaip įprasti.

„Juodieji česnakai atkeliavo iš toli, ir Rytų, – DELFI pasakojo B. Janiškienė. – Žinau, kad gaminamas ir Ispanijoje. O ar Lietuvoje dar kas nors gamina, nežinau, tik girdėjau, kad galima keliose vietose įsigyti parsiųsto iš kitų šalių.“

Bronė pasakojo, kad juoduosius česnakus ruošia pati, su vyru Romualdu. „Fermentuojame paprastą žieminį česnaką. Česnakai fermentuojami mėnesį laiko tam tikroje temperatūroje ir drėgmėje, kad neišdžiūtų, neperkaistų ir neatvėstų, – ruošimo eigą vardijo pašnekovė. – Jame esantys cukrūs fermentuojasi ir jis tampa toks.“

Česnako skiltelės fermentavimosi metu pajuoduoja ir suminkštėja, nors lukštas pasikeičia visai nežymiai.

Kol kalbėjomės su B. Janiškiene, prie jos prekystalio priėjo brandaus amžiaus pora. Moteris nedrįso pirma ragauti, tad ragino vyrą. Šis, paragavęs gabalėlį česnako, kiek susiraukė, tada drįso ir žmona. Ši naują skonį palydėjo kur kas malonesne veido išraiška.

Stiprina imunitetą

B. Janiškienė pasakojo, kad juodieji česnakai stiprina imunitetą, gerina kraujagyslių ir širdies veiklą, tačiau įvardijo ir keistą poveikį jos pačios plaukams: „Mano kirpėja pastebėjo, kad plaukuose atsirado juodų sruogų, klausė, ar dažiau, bet ne, aš tiesiog kas rytą valgau juodus česnakus.“

Patarimų, kaip dažnai reiktų valgyti juodąjį česnaką, norint sustiprinti imunitetą, moteris nedalijo, tik prasitarė, kad pati valgo kasdien tik todėl, kad jai patinka jo skonis. „Valgau ir su duona, ir su kiaušiniu. Jis tinka net su desertais“, – tvirtino B. Janiškienė.

Juodojo česnako skonis iš tiesų neprimena įprasto česnako. Juodasis gerokai minkštesnis ir saldesnis.

Vienas česnakas – 2 eurai

Juodųjų česnakų fermentavimu moteris pradėjo užsiimti kartu su vyru Romualdu. „Vyras labai domėjosi, skaitė, reikėjo šiek tiek dėl sveikatos, taip tą česnaką ir atradome“, – pasakojo Bronė.

Į mugę moteris išsiruošė pirmą kartą. „Tiesiog pristatinėjame jį žmonėms, duodame paragauti, stebime, ar žmonės domisi, ar patinka. Ir reakcijų sulaukiame įvairių, kai kurie labai nori pasisodinti, – šyptelėjo B. Janiškienė. – Juk neišdygs.“

Ar daug reikėjo investuoti į tokį verslą? „Taip, nes reikėjo pagaminti įrangą, o ir fermentuojasi visą mėnesį, tad kainuoja ir elektra“, – teigė šiaulietė ir pridūrė, kad nefermentuoja česnakų nuolatos, tik pasiruošia jų prieš muges.

Juodasis česnakas
Juodasis česnakas
© Jorigis Jasiūnas

Vieną tokio česnako galvutę mugėje buvo galima įsigyti už 2 eurus.

Tiesa, Lietuvoje yra vietų, kur galima įsigyti tokių česnakų, tačiau dauguma jų – atvežti iš kitų šalių. „Buvo, kad mus susirado mergina, atėjo ir iš karto sakė, kad žino jo naudą, jos tėtis sveikuolis. Sakė, kad siunčiasi česnakus internetu, tačiau brangiai kainuoja, – kalbėjo Bronė. – Kiti klientai pirko ir į Angliją vežėsi, jie taip pat buvo girdėję ir ragavę.“

Ir ant duonos, ir į faršą

Panaršius internete galima rasti įvairių vietų, i kur parsisiųsti ir kur įsigyti užsienyje fermentuotų česnakų. Taip pat ir patarimų, kaip jį valgyti.

Kone paprasčiausias būdas – tepti ant skrudintos duonos. Vietoje sviesto česnaku užteptą duoną galite paskaninti sūrio ar kiaušinio riekele. Česnaką rekomenduojama valgyti ir su baltuoju sūriu.

Fermentuotus česnakus galima smulkinti ir kaip prieskonį maišyti į faršą, kurį ketinate kepti. Jo skonis dera ir su avinžirnių užtepėle ar sultiniu ir grybais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Savaitgalio oras patiks ne visiems: graži bus tik viena diena (9)

Orai Lietuvoje bent jau pirmąją rudens savaitę dar tikrai neprivers susigūžti, priešingai –...

Pasodino daržą pačiame miesto centre: džiaugiasi pirmuoju derliumi (8)

Sodininkystė ir daržininkystė lietuviams ypač mėgstami užsiėmimai, dažniausiai tradicinėse...

Turime kuo didžiuotis: vaizdai nuo Lietuvos apžvalgos bokštų užburia savo grožiu (47)

Technologijų amžiuje vis dažniau atsigręžiame į gamtą, laisvomis valandomis skubame ištrūkti...

Palangos verslininkai dar tikisi uždirbti: šiuo metu kurorte karaliauja vasarą specialiai jį aplenkusieji (26)

Nors šiemet vasara ilgai lepino karštais orais, o pamėgusieji užsienio kurortų kaitrą galėjo ja...

Lietuvos padangėje – nemalonumai: orai nudžiugins vienintelę savaitės dieną (28)

Kai anksti ryte pėdinant į darbą jau norisi apsivilkti striukę, o dienos metu jaukiau jaučiamės...

Top naujienos

Paaiškino, kodėl kauniečių šeima tarnyboms sukėlė įtarimų: rimtų klaidų padarė abi pusės (184)

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė atskleidė daugiau aplinkybių apie...

Tapo taisyklių įkaitu: oro uoste paliktų daiktų grąžinti niekas neskuba (15)

Vilniečių šeima dėl lėktuve netyčia palikto kompiuterio atsidūrė aklavietėje. Viename...

Kuzminsko skyrybų versija pribloškė Andreikaitės draugę: apie Mindaugo neištikimybę jau seniai visi kalba (164)

Praėjusių metų liepos 6-ąją, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, krepšininkas...

Kremliaus propagandistė „pasikalbėjo“ su Kryme žuvusia studente (42)

Spalio 17-ąją specialios televizijos kanalo „ Rossija 1“ laidos „60 minut“ („60...

Lavrinovičių humoras vertė iš koto žiūrovus: apie pinigines, Ballus, knygas ir laukiantį Holivudą (10)

Andriaus Tapino vedamoje „Laisvės TV“ pokalbių laidoje „Laikykitės ten“ apsilankė bene...

Justas Pikelis: apie milijoninį verslą ir nuotraukas su rusų oligarchais (3)

„Ką jūs galite padaryti per 18 minučių? Galbūt nubėgti iki parduotuvės, galbūt išsikepti...

Darius Maskoliūnas: juk žinote Šarą, aš jo nepakeisiu (9)

Kauno „Žalgirio“ radijo laidoje „Užribis“ antradienį viešėjo vienas komandos strategų,...

Skripalių apnuodijimą tiriantis rusų žurnalistas slapstosi Baltijos šalyse: manau, man liko pusė metų (244)

Vienas iš Rusijos žurnalistų, padėjęs atskleisti, kad Skripalių nuodytojai ne turistai, o...

Motinystės atostogos Lietuvoje ir pasaulyje: kai kur mamos negauna nė vienos laisvos dienos (6)

Gimus vaikui Lietuvoje įprasta, kad bent metus moteris praleidžia namuose. Tuo tarpu pasaulyje reta...

Įspūdinga suknele pasipuošusi Meghan Markle išdidžiai demonstravo pakitusias kūno formas (2)

Sasekso hercogienė Meghan išdidžiai demonstravo savo apvalėjančias kūno formas per karališką...