Palygino kainas: svarbiausia tai, ką už ją galima gauti

Feisbuko keliautojų grupėje paklausėme, kokiuose levandų ūkiuose internautams tekę lankytis ir pagal kokius kriterijus juos rinkosi.

Vilniaus rajone gyvenanti Daiva šiuo metu kaip tik svarsto, kurį levandų ūkį aplankyti. „Jei labai graži aplinka, yra vietos, pritaikytos fotosesijai, yra kur atsigerti arbatos ir pasigrožėti levandomis, tai mokėčiau ir 10 eurų, nors, žinoma, norėtųsi pigiau“, – pastebi ji.

Tuo metu kaunietė Renata, prieš porą dienų apsilankiusi Biržų rajone esančiame levandų ūkyje, džiaugiasi nauja patirtimi. „Buvome ūkyje prie Biržų, kaina – 2 eurai, tikrai adekvati. Ūkis nėra didelis, bet išpuoselėtas, ir matosi, kad daug meilės įdėta. 10 eurų už tai mokėti būtų gerokai per daug”, – mano Renata.
Jūratė Lankauskaitė-Kregždienė
Marijampolėje gyvenantis Povilas taip pat teigia planuojantis savaitgalį su žmona pasigrožėti levandomis, tačiau vyras teigia, kad jam nėra skirtumo, ar mokėti 2, ar 10 eurų.

„Čia tikrai nėra tokie dideli pinigai už tai, kad pamatytum ir patirtum kažką naujo. Kai planuojam keliones, visada pasveriame, kas jose mūsų laukia. Gali susimokėt tuos kelis papildomus eurus ir pamatyt daugiau. Jei gali sau tai leisti, tai kodėl ne“, – komentuoja jis.

O šiaulietė Jūratė mano, kad kaina renkantis ūkį yra svarbu, bet svarbiausia yra tai, kas į tą kainą įeina. „Be abejo, kaina turi nemažą įtaką renkantis ką aplankyti. Tačiau dar atkreipiu dėmesį ir į tai, ką už tą kainą siūlo. Mokėti 10 eurų tik už įėjimą man kaip ir per daug atrodo. Tačiau jei ten dar vyktų ir kokia edukacija, tuomet jau pasvarstyčiau“, – sako ji.

Apie tai, kokios pramogos laukia levandų ūkiuose, pakalbinome ir didžiausių ūkių įkūrėjus. Galima pastebėti, kad juose lankytojų laukia skirtingos patirtys – vienuose apsiribojama poros valandų ekskursijomis ir edukacijomis, o kituose rastų veiklos ir ilgiau pailsėti norintys lankytojai.

10 eurų – visos dienos poilsio tarp levandų kaina

Vilniaus rajone, Kiemelių kaime, šalia ežero driekiasi apie 2 hektarus apimantis levandų laukas, auginamas verslininkės Jūratės Lankauskaitės-Kregždienės nuo 2010 metų. Norintys pasigrožėti levandomis čia sumoka 10 eurų, vaikams iki 2 metų ir neįgaliesiems įėjimas nemokamas.

Atskirai levandų laukai nuomojami fotosesijoms, čia vyksta įvairūs edukaciniai užsiėmimai, kurių kainos svyruoja nuo 60 iki 175 eurų – tai kvepalų gamyba, levandų aromaterapija, piešimas ant vandens, austrių ir sraigių degustacija bei kita. Be to, šalia lauko įrengtas kempingas-stovyklavietė, poilsiavietėje galima pažaisti minigolfą ir įsigyti įvairių gaminių iš levandų.
Levandų ūkis Biržų rajone

„Nesame viešas parkas, kuriame pro šalį važiuojantis žmogus gali kada panorėjęs užsukti. Pas mus iš anksto reikia užsisakyti ekskursijas, kurių metu ne tik pasivaikščiojame po ūkį ir papasakojame jo istoriją, bet ir rengiame degustacijas, kad žmonės pajustų ne tik levandos kvapą, bet ir skonį, poskonį. Taip pat čia galima atvykti su nakvyne, turime 5 kambarių viešbutuką, atvykusius su palapinėmis priimame kempinge, o atvykę dienos poilsiui, poilsiavietėje gali mėgautis levandų ūkiu, darytis fotosesijas ir ką tik širdis geidžia – kad ir užsiimti joga vidury levandų lauko“, – teigia verslininkė.

Agroturizmu užsiimanti J. Lankauskaitė-Kregždienė patikslina, kad pailsėti tarp levandų lankytojai įleidžiami tik rezervuojantis iš anksto, o 10 eurų mokestis apima visos dienos poilsį ir pramogas levandų apsuptyje.

„10 eurų nėra įėjimo į levandų ūkį mokestis, o tai yra dienos poilsio kaina. Visą dieną nuo 11 val. iki 20:30 val. galite leisti laiką tarp levandų, būti paplūdimyje, plaukti valtele ar kanoja, žaisti minigolfą, svečius vaišiname arbata, galima naudotis dušais – tai yra milžiniškas poilsio paketas“, – aiškina ji.

Po karantino kraštiečiai pasiilgo naujų įspūdžių

Biržų rajone, Mockūnų kaime plyti 40 arų levandų laukas, kurį su šeima puoselėja Giedrė Jankūnienė. Anot jos, šiuo metu čia žydi 6000 levandų krūmų.

„Pernai pasisodinome dar vieną levandų lauką, plečiame ir rožių sodą, įrengiame naujų vietų fotosesijoms, kurias lankytojai labai mėgsta. Rengiame edukacinę programą, kuriai reikia iš anksto rezervuotis, o lankytojai gali ir šiaip atvažiuoti, pasidžiaugti gamta, ją patyrinėti“, – sako G. Jankūnienė.
Levandų festivalis

Apsilankymas Biržų rajono levandų ūkyje dienos metu kainuoja 2 eurus, o šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 18 val. įėjimas kainuoja 5 eurus. Fotografams fotosesijos valanda kainuoja 30 eurų dienos metu, vakare – 50 eurų.

Kaip pastebi levandų ūkio įkūrėja, po karantino pramogų ir naujų įspūdžių išsiilgę kraštiečiai šiemet levandų laukuose apsilanko dažniau, nei pernai.

„Šiuo metu tikrai daugiau apsilanko, didelis kiekis lankytojų, ypatingai daug jų sulaukėme ilgąjį savaitgalį. Visi džiaugiasi ramybe, vaikšto ir kvėpuoja grynu oru, kvepiančių augalų žiedais. Liepos mėnuo – pagrindinis levandų žydėjimo metas“, – teigia ji.

Levandomis pasigrožėti galima ir kituose rajonuose

Šalčininkų rajone, Buikų kaime, Arlauskų šeimos puoselėjamame levandų ūkyje vykdomos kosmetikos dirbtuvės. Apsilankymas „Levandų uoste“ kainuoja 3 eurus, senjorams, moksleiviams ir neįgaliesiems – 2 eurai, vaikams iki 7 metų apsilankymas nemokamas. Taip pat čia vedamos edukacinės programos ir ekskursijos 6 asmenų ir didesnėms grupėms, o, esant mažesnei grupei, ekskursijos kaina – 5 eurai asmeniui.

Pasigrožėti levandomis galima ir Rokiškio rajone, Vanagynės kaime, esančioje sodyboje, kurioje rengiamos edukacijos, fotosesijos, šventės. Čia žydi 1000 levandų krūmų. Kaip teigia rokiškietė Kotryna Laucytė, žiedų nėra tiek daug, kiek galima pamatyti kituose ūkiuose, todėl už apsilankymą čia mokestis neimamas.

„Mūsų veikla kiek kitokia – orientuojamės į produkcijos kokybę, o ne kiekybę. Levandų netręšiame, kad jos sukauptų daugiausia eterinio aliejaus. Nesame orientuoti į pavienius turistus, tačiau vedame edukacines programas grupelėms, kurių kaina gali būti iki 12 eurų, rengiame šventes, meditacines stovyklas“, – teigia ji.

O liepos 4 d. Kurdimakščių kaime, Lazdijų rajone, surengtas jau ketvirtasis Levandų festivalis – ekologinio ūkio savininkė Loreta Zajankauskienė kvietė lankytojus smagiai praleisti laiką 30 arų levandų apsuptyje bei stebėti, kaip vyksta eterinių aliejų distiliavimo procesas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)