Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grybautojų grupėje nestinga šiųmetinių laimikių nuotraukų ir jas palydinčių džiugių komentarų.

Štai grybautoja Janina pasidalino pilnos grybų pintinės nuotrauka – fotografija neabejotinai susilaukė daug dėmesio. Po kito grupės nario nuotrauka Janina užsimena, jog ji jau aptiko ir tokių grybų, kurie buvo „peraugę ir išgriuvę“.

Ne ką mažiau emocijų sukelia ir ne tokie pilni krepšiai miško gėrybių: grupės narė Rūta po šiųmetinių raudonikių nuotrauka rašo, kad jai „silpna darosi“, o grybautoją Jurgą „pavydas suėmė“. Grybautojai noriai dalijasi ir miško gėrybių augimo vietomis.

Grybų randama visokių: raudonviršių, voveraičių, baravykų, lepšių, valgomųjų geltonpinčių, o parkuose ar net miesto želdiniuose jau dygsta baravykai paąžuoliai. Tiesa, randamų grybų kiekis – nevienodas: štai grybavimo entuziastai džiaugiasi ir pilnais krepšiais, ir vos keliomis rastomis gėrybėmis.

Gamtininkas Deividas Makavičius pastebi, kad vasaros pradžioje išdygę grybai nėra keistenybė: „Grybai vasarą nėra retas ar ypatingas reiškinys. Vasaros pradžioje žmonės paprastai negrybauja, o ir grybai dygsta kitose vietose, nei esame įpratę“, – patikina gamtininkas.

Specialistas priduria, kad grybauti galima kone ištisus metus.

D. Makavičius atkreipia dėmesį į pasikeitusią grybų augimo vietą: „Dzūkija nebėra grybų karalija – mat stabilesnis grybų gausumas fiksuojamas Žemaitijoje, vidurio ar šiaurės Lietuvos regionuose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)