Erkėms savo aukų tykant ne tik užmiestyje, bet ir gyventojų pamėgtose žaliosiose miestų erdvėse, apsaugoti sveikatą ir nervus gali padėti tik visas kompleksas priemonių, rašoma draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ pranešime spaudai.

Daugiau sergančiųjų Laimo liga

Kaip rodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) skelbiami duomenys, pernai erkių platinamomis ligomis Lietuvoje sirgo pastebimai daugiau gyventojų nei ankstesniais metais. Sergančiųjų erkiniu encefalitu skaičius perkopė 600, o sergančiųjų Laimo liga – priartėjo prie beveik 3 tūkst.

„Mūsų bendrovės sukaupta klientų sergamumo erkių platinamomis ligomis statistika taip pat rodo, kad Laimo liga yra kur kas dažnesnė nei erkinis encefalitas. Laimo liga būna užsikrėtę net 90 proc. klientų, registruojančių susirgimų erkių platinamomis ligomis atvejus. Daugiausia užsikrėtusių erkių platinamomis ligomis – Kauno, Šiaulių ir Panevėžio apskrityse“, – skaičiuoja Mindaugas Balinskas, draudimo bendrovės žalų departamento vadovas.

Erkės įkandimo vieta

Pasak jo, didėjantį sergamumą erkių platinamomis ligomis galima paaiškinti keletu priežasčių. Tarp jų – šylantis klimatas, nulemiantis ilgesnį erkių aktyvumo periodą. Be to, erkės, galinčios užkrėsti pavojingomis ligomis, paplitusios tiek kaimo, tiek ir miesto vietovėse – parkuose, soduose, gyvenamųjų namų kiemuose. Tai reiškia, kad leidžiant laiką lauke, ypač ten, kur gausu aukštesnės žolės bei krūmų, negali būti tikras, kad neįsisiurbs ligą nešiojanti erkė ir nesugadins vasaros atostogų, priversdama jas praleisti jaudinantis dėl savo sveikatos, teigiama pranešime spaudai.

Kaip saugoti nervus ir sveikatą

Šiltuoju metų laiku poilsiaujantiems gamtoje specialistai rekomenduoja imtis visų įmanomų atsargumo priemonių. Pirmoji ir svarbiausia – skiepai nuo erkinio encefalito. Tačiau nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl taip pat patariama dėvėti šviesių spalvų drabužius ir naudoti kraujasiurbius atbaidančius repelentus.

Skiepai

„Be to, kaip pastebime bendraudami su savo klientais, vis daugiau jų, norėdami užsitikrinti kuo ramesnes visos šeimos atostogas, vis dažniau naudojasi ir galimybe apsidrausti nuo erkių platinamų ligų. Nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, draudimo apsauga gali praversti, kuomet prireikia mokėti už stacionaraus gydymo išlaidas, reikalingus tyrimus bei vaistus. Taip netenka jaudintis dėl neplanuotų išlaidų gydymui“, – sako M. Balinskas.

Draudikai skaičiuoja, kad apsidraudusiems nuo nelaimingų atsitikimų ir užsikrėtus erkių platinamomis ligomis, draudimo išmoka gali siekti iki 1000 eurų, rašoma pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)