Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovas Albinas Keturka sprendimą pripažinti naujuosius tualetus nelegaliais anksčiau aiškino tuo, kad šie yra prijungti prie kanalizacijos, todėl juos galima laikyti stacionariais. Komentare DELFI taip pat buvo pabrėžiama, kad tualetų sąlytis su žeme pasižymi patvarumu.

Poilsiautojai nepatenkinti

Tai, panašu, Palangos paplūdimyje kalbintiems poilsiautojams nerūpi.

„Absurdas. Visą laiką reikėdavo daryti į kopas, kai pastatė šitas būdeles labai apsidžiaugėm, – kalbėjo Palangos paplūdimyje sutikta poilsiautoja Rasa iš Šiaulių. – Nesuprantu, kam jie trukdo. Iš jūros net nesimato jų, gražūs visi. Ir kopos švaresnės, iškart pajautėm.“

Šiaulietė pasakojo, kad atvažiuoja į Palangą kiekvienais metais ir sakė, kad dėl naujųjų tualetų nusiskundimų neturi – esą šie visada švarūs, yra ir tualetinio popieriaus.

Gretimais ant suoliuko sėdėjusi senjora Daiva taip pat stebėjosi sprendimu, apie kurį teigė sužinojusi tik pakalbinta žurnalistų paplūdimyje. „Nugriaus? Naujieną pasakėt. Kai statosi vilas pajūry – niekam netrukdo, o čia pastatė tualetą paprastiems žmonėms ir iškart nelegalu. Kur kitur eiti? Į jūrą nebent“, – skundėsi kretingiškė Daiva.

Įsitikinęs, kad tualetai veiks ir kitąmet

Įmonės, prižiūrinčios paplūdimio tualetus, „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriui Konstantinui Skieriui tokie VTPSI užmojai taip pat atrodo nesuprantami. Tiesa, pajūrio komunalininkų vadas įsitikinęs, kad minimi tualetai sėkmingai stovės ir kitais metais – dėl to kovos teisme.

Negana to, įmonės vadovas sako, kad planuojama didinti jų skaičių – dabar stovinčius tualetus plėsti ir pastatyti jų naujose paplūdimio vietose.

„Pamatėm, kaip juos naudoja, kaip reikia juos eksploatuoti. Gyveni ir mokaisi. Reikia didinti pajėgumus tam, kad užsimirštų dalykai, kurie buvo prieš metus-du“, – sako K. Skierius.

Pašnekovo teigimu, VTPSI pateikti motyvai, kad aprašomi statiniai yra nelegalūs, yra neteisingi. „Motyvas, kad tai yra stacionarūs pastatai, pastatyti ant tvirtų pamatų. Įšalimo gylis Lietuvoje yra 1,2 m, o čia – smėly padėtas betono gabalas, kokie čia tvirti pamatai?“ – retoriškai klausia K. Skierius.

Jis tvirtina, kad „Palangos vandenys“ yra gavę pretenzijų ir dėl požeminių komunikacijų, prie kurių yra prijungti pajūrio tualetai. Su jomis pašnekovas taip pat sako nesutinkąs.

„Kopose vamzdžiai ėjo po žeme, jokių kasimo darbų nebuvo atlikta, nebent „prastūmimas“ – tokia technologija. Kaip dabar tuos vamzdžius ištrauks? Kad būtų rankomis kažkur kopose kasta, o dabar nieko nebuvo kasta, jokia želdinių, smėlio struktūra nepažeista. Tie vamzdžiai, kurie prastumti, yra vidutiniškai 20-30 metrų gylyje“, – kalba jis.

Paplūdimyje pastačius išvietes tapo švariau

K. Skieriaus teigimu, paplūdimio prieigose tik įrengus tualetus iškart tapo švariau – mėtosi mažiau panaudoto tualetinio popieriaus, nosį nebe taip riečia tvyrantis šlapimo kvapas.

Tiesa, minimi tualetai veikia tik iki vakaro – naktį į juos nepateksi, todėl sutemus gamtinių reikalų atlikti nebėra kur. Tualetus prižiūrinčios įmonės direktorius planuoja, kad ateityje bus bandoma šią problemą spręsti naktį atidarant senuosius tualetus greta kopų, pavyzdžiui, Meilės alėjoje.

Naujųjų paplūdimio tualetų visą naktį atidarytų laikyti K. Skierius sako neketinąs, mat baiminasi dėl juos prižiūrinčių darbuotojų saugumo.

„Pliaže visą parą dirbti yra pavojinga. Bet mes pastebėjom tokią tendenciją: dabar praktiškai yra neapkrauti tualetai prie kopų, palei Meilės alėją. Galvojam, kad kitais metais 2-3 tualetus visą parą reikėtų atidaryti prie kopų. Vis tiek, ten ir policija dažnai būna, ir apsauga. O pliaže vienišą žmogų palikti yra liūdna. Darbuotojus mes norime saugoti“, – kalba komunalininkas.

Į nelegalius statinius negali žiūrėti pro pirštus

Apie pajūrio tualetų paskelbimą nelegaliais DELFI anksčiau pasisakė ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

„Gamykloje surinktas ir atvežtas konteineris pripažintas kaip statinys ir jam neva reikalingas statybos leidimas, nors jis neturi jokių pamatų. Rugsėjo mėnesį jis nukeliamas ir išvežamas saugoti į aikštelę iki kitos vasaros.

Norėjome padaryti kaip geriau ir išspręsti dvidešimties metų Palangos problemą. Labai keistas sprendimas. Žiūrėkite, kiek visoje Lietuvoje yra konteinerių. Paimkime ir statybinius konteinerius prie objektų, kur statybininkai persirengia, pavalgo, nueina į tualetą, tai jiems irgi reikia statybos leidimo. Nuo kada konteineriui reikia statybos leidimo?“ – tada retoriškai klausė Š. Vaitkus.

Tiesa, VTPSI atstovas A. Keturka tada atšovė, kad statybos leidimus išduodančių įstaigų administracija į pažeidimus negali žiūrėti pro pirštus.

„Nors šis atvejis sukėlė nemažai diskusijų dėl pačių tualetų paplūdimyje poreikio, svarbu paminėti ir tai, kad siekiant užtikrinti efektyvią kovą su neteisėtomis statybomis, statybos leidimus išduodančių institucijų vadovai ir valstybės tarnautojai neturėtų bandyti pateisinti padarytų teisės aktų pažeidimų ir tokiu būdu formuoti viešąją opiniją, kad tam tikrais išskirtiniais atvejais įstatymų nuostatų galima nesilaikyti“, – sakė A. Keturka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)