Šauklių riedulynas

Turbūt didžiausio lankytojų dėmesio Salantų regioniniame parke sulaukia Kulalių, Erlėnų, Igarių, Šauklių riedulynai. Pastarasis yra didžiausias ir užima beveik 80 ha plotą.

Šauklių riedulynas Salantų regioniniame parke

Ši vieta dar dažnai pavadinama Lietuvos tundra, kurioje savo pirmykštėje padėtyje gana tolygiai pasiskirstę slūgso 0,3-1 m ar net 3 m skersmens akmenys. Tarp jų auga itin vešlūs, aukšti, siekiantys net 6 m, įvairiausių formų kadagiai, sudarantys ištisus sąžalynus.

Vienas iš Muflonų, kurie specialiai įveisti Šauklių riedulyne

Dalis riedulyno teritorijos yra aptverta, kadangi joje šiuo metu ganosi gamtotvarkiniais tikslais įveista muflonų banda. Į aptvaro teritoriją galima patekti per specialiai tam įrengtus laiptus per aptvarą.

15 metrų apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria Salanto upės senslėnio panorama

15 m apžvalgos bokštas Salantų regioniniame parke, nuo kurio atsiveria Salanto slėnio panorama

Toliau keliaujame užlipti į apžvalgos bokštą, nuo kurio atsiveria Salanto slėnio panorama. Praėjus pro gana kuklią, tačiau unikalią Kalnalio bažnyčią tikrai verta nužingsniuoti dar kelis šimtus metrų ir užlipti į šį apžvalgos bokštą.

Dauginčių atodanga

Neabejotinai nuostabūs vaizdai atsiveria ir nuo Dauginčių atodangos. Tai – viena įspūdingiausių Minijos upės slėnyje esančių atodangų. Nuo jos viršuje įrengtos apžvalgos aikštelės galima pasigrožėti nuostabiu reginiu atsiveriančiu į Minijos slėnį.

Dauginčių atodanga Salantų regioniniame parke

Šią vietovę vietiniai gyventojai vadina Lietuvos Šveicarija. Minijos upė, 22 m aukščio Dauginčių atodangoje atidengė dviejų paskutinių apledėjimų - Viršutinio Nemuno ir Žeimenos nuogulas, ledyno suklotus nuogulų ir nuosėdų sluoksnius, kurie tarsi metraštis pasakoja apie gamtoje vykusius erozinius procesus, suformavusius šį vaizdingą kraštovaizdį.

Kartenos piliakalnis

Šįkart aplankėme Kartenos piliakalnį, kuris įrengtas kairiajame Minijos krante priešais miestelį ir Minijos upės slėnį stūksančioje aukštumoje. Legenda byloja, kad ant kalno prie Kartenos didelė pilis stovėjusi, kurią valdė žemaičių karalius. Ją ne kartą puolė rusai ir švedai.

Kartenos piliakalnis Salantų regioniniame parke

Esą tų kovų metu atsiradęs ir Kartenos vardas. Sykį nesutardami kam priklauso pirmumo teisė pulti pilį, švedai ir rusai susikovę tarpusavy. Nuo pilies kuorų stebėdamas slėnyje įsiplieskusį mūšį, žemaičių vadas sušukęs savo pavaldiniams: „Veizėkiet, karė tenaa!” („Žiūrėkite, karas tenai!“). Nuo to laiko esą vietovė vadinama Kartena.

Šiurkiškių pušys sesės

Toliau keliaujame ir į minėtą Ventos regioninį parką. Čia savo kelionę pradedame nuo Šiurkiškių pušų sesių.

Šiurkiškių pušys sesės Ventos regioniniame parke

Tai dvi atskiros pušys, kurios 15 metrų aukštyje susiliečia kamienais ir toliau auga susiglaudusios ir sudarydamos bendrą lają. Medžių susilietimas ir augimas susilietus kamienais kartu labai retas, nes įprastai medžiai turi savas augimo (privatumo) erdves.

Papartynės atodanga

Dar viena unikali vieta – Papartynės atodanga. Tai – dirbtinė juros geologinio periodo atodanga, kurioje atsiveria Juros periodas, – vidurinis mezozojaus eros laikotarpis, prasidėjęs prieš 205 mln. metų ir baigęsis prieš 145 mln. metų.

Papartynės atodanga Ventos regioniniame parke

Kiekvienas norintis nesunkiai gali aptikti suakmenėjusių, prieš milijonus metų gyvenusių dvigeldžių moliuskų, brachiopodų, amonitų kiaukutų.

Jurakalnio griovos atodanga ir atragis

Jurakalnio griovos atodanga ir atragis Ventos regioniniame parke

Aplankėme ir Jurakalnio griovos atodangą ir atragį. Čia galima vizualiai susipažinti su linijinės erozijos procesu ir jo padariniais – pačiu eroziniu atragiu, raguvomis bei griovomis, kuriose formuojasi šaltiniai.

Jurakalnio geologinis pažintinis takas ir apžvalgos bokštas

Norintys išsamiau susipažinti su apylinkėmis gali leistis įrengtu Jurakalnio geologiniu pažintiniu taku arba užlipti ant šalia esančio 15 m aukščio apžvalgos bokšto.

Jurakalnio apžvalgos bokštas Ventos regioniniame parke

Nuo jo lankytojams atsiveria vaizdas į Papilės miestelį, Daubiškio kaimą, Ventos upės vingius, Papilės piliakalnius, Valstybės saugomą botaninį gamtos paveldo objektą – Papilės penkiolikakamienę liepą bei Ventos kraštovaizdžio draustinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)