Pašnekovo teigimu, labai daug kas pirmiausiai priklauso nuo jūsų nusiteikimo. Jei nuspręsite eilinį kartą vartytis pajūrio smėlyje, o ne pamatyti kažką naujo nebe pirmą kartą lankomoje vietoje, ir nusiteiksite, kad tai bus nuobodu, greičiausiai taip ir bus.

Keliautojas, knygos „Mokėk keliauti“ autorius Robertas Pogorelis sako nuolat besistengiantis atrasti naujų vietų kelionėms, tačiau ne kartą yra grįžęs ten, kur gerai jaučiasi.

„Žinoma, kaskart atrandu kažką naujo ir toje pačioje šalyje ar mieste. Kita vertus, smagu grįžti ten, kur esi buvęs, nes žinomybė leidžia jaustis saugiau. Žmogus kaip katė – turi priprasti prie aplinkos, todėl geram poilsiui reikia ne tik naujų įspūdžių, bet ir pastovumo.

Nauji įspūdžiai padeda atsijungti nuo kasdienybės ir pažinti, o pažįstama vieta – atsipalaiduoti. Šiuos du dalykus kelionėje reikia derinti. Koks šis balansas turėtų būti, priklauso nuo paties žmogaus“, – sako R. Pogorelis.

Pakeiskite aplinką

Pasak R. Širvinsko, tiek užsienyje, tiek Lietuvoje reikia ieškoti naujų lankytinų vietų.

„Žmonės dažnai sako, kad, tarkime, jau buvo Kretoje ir į ją vykti nebenori: „užsidėjo pliusiuką“ ir užtenka. Tačiau tas žmogus turbūt visą savaitę sėdėjo viešbutyje, gal šiek tiek pakeliavo ir tikrai nematė tos didžiulės salos. Net ir regiono pakeitimas saloje, apsigyvenimas kitame mieste palieka visai kitus įspūdžius.

Lygiai tas pat yra ir su Lietuvos pajūriu. Vienais metais vertėtų patraukti į vieną kurortą, kitais metais – galbūt į kokį nors kaimelį šalia Klaipėdos arba Latvijos link. Man paliko didelį įspūdį savaitgalis Liepojoje. Tai yra visiškai netoli – 60 km nuo Šventosios, tas pats Baltijos pajūris, bet jau visai kitokie įspūdžiai“, – tikina R. Širvinskas.

Pašnekovo teigimu, net 10-ą kartą važiuojant į tą pačią vietą, galima atrasti kažką naujo. Vietos keičiasi, atsiranda jose nauji objektai.

Pamirškite fotoaparatą

Dažnas keliautojas visus lankytinus objektus, o vėliau – ir gražias gatves, namus, ir net patiekalus lėkštėje nori įamžinti savo fotoaparatu, pastebi „Baltic Tours“ kelionių konsultantas Andrius Paulionis.

„Rezultatas – atminties kortelė pilna, bet į žmogaus pojūčius „neįsirašė“ nei vaizdai, nei skoniai, nei kvapai. Paeksperimentuokite: išvykite bent į vieną kelionę be fotoaparato. Tiesiog atsipalaiduosite ir stebėsite jus jaudinančius ar įdomius dalykus. Paradoksas, tačiau būtent per keliones itin vertinamas daiktas – fotoaparatas – dažnai tiesiog įsiterpia tarp jūsų ir kelionės, atbukindamas pojūčius“, – kalba A. Paulionis.

Šiai idėjai pritaria kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas, keliautojas R. Širvinskas. „Važiuokite ne kaip turistai, o kaip klaidžiojantys po tą miestą, šalį žmonės. Eikite, kur veda akys be jokių planų, tikslų ką nors įamžinti“, – sako jis.

Susigalvokite kelionės temą

Anot R. Širvinsko, ne pirmą kartą lankomą atostogų kampelį naujai atrasti padėtų sugalvota kelionės tema.

„Į Lietuvos pajūrį dažniausiai važiuojame ilsėtis, sėdėti prie jūros, eiti į kavines, koncertus. Tačiau juk galima sugalvoti, kad štai šiais metais mano atostogų tema bus pažintis su gamta ir lankyti įvairiausius gamtos objektus. Kitų atostogų tema – pažintis su menu, architektūra ar muziejais.

Aš pats Palangoje būnu kasmet, tačiau Gintaro muziejuje esu buvęs tik kartą gyvenime. Manau, kad man pats laikas atnaujinti savo prisiminimus ir įspūdžius“, – mintimis dalijasi R. Širvinskas.

Atraskite naujus žmones

„Naujų įspūdžių gali suteikti ne tik nematytos vietos, bet ir nauji kelionėje sutikti žmonės – tiek vietiniai, tiek ir kiti keliautojai. Vietovė be žmonių yra tarsi knygos viršelis be turinio. Turinį kuria žmonės. Kad jūsų kelionė būtų turininga, kuo daugiau bendraukite“, – pataria R. Porogelis.

A. Paulionis taip pat rekomenduoja daugiau dėmesio skirti žmonėms: „Nes jei jau viską gyvenime matėte, nors tai niekaip negali būti objektyvi tiesa, tai kiekvienas žmogus yra unikalus pasaulis. Kitas žmogus gali ne tik pasidalinti savo patirtimi, bet ir jumyse pačiuose pažadinti kažką dar nepabudusį. Pagaliau ar ne toks yra kiekvienos kelionės tikslas: kažką atrasti ne supančioje aplinkoje, o pačiame savyje?“

Būkite aktyvesni

Dažnai keliaudami mes darome ne tai, ko norime patys, o tai, ko iš mūsų nori kiti, pastebi A. Paulionis. Tai, pasak pašnekovo, reiškia, kad mes nepatenkiname savo poreikių, nes tiesiog didžiąją laiko dalį turime taikytis prie kitų ar bendrų interesų. Ypač tai būdinga keliaujant su didesne kompanija.

„Ką daryti tokiu atveju? Arba tapkite aktyvesni ir pasistenkite kompanijai įsiūlyti ir savas idėjas, arba tiesiog išmokite pamoką ir kitą sykį į kelionę vykite su mažesne grupe ar net dviese, – pataria A. Paulionis. – Dar viena išeitis – dažniau tiesiog atsiskirkite nuo draugų būrio ir daugiau laiko skirkite savo poreikiams, kad ir kokie jie bebūtų, nes būtent juos patenkinti jūs trokštate per savo atostogas. Net jei tai – akmenėlių „medžioklė“ paplūdimyje.“