Sovietinių laikų girtuoklių nebemato

Iš Kupiškio keturioms nakvynėms į populiariausią Lietuvos kurortą atvykę pensininkai Vladas ir jo žmona Giedrė pasakoja nušovę du zuikius: pagaliau susiplanavę atostogas, kurių kasmet iš pensijos negali sau leisti, ir po ilgo nesimatymo susitikę su iš Amerikos atskridusiu anūku.

Jiedu džiaugiasi neatpažįstamai išgražėjusiu miestu, ypač – J. Basanavičiaus g., tačiau sako, kad neįmanoma nepastebėti ir smarkiai pakilusių kainų. „Kainos – milžiniškos, gyvendami iš pensijos daug ko negalim sau leisti. Tik anūkui stengiamės nupirkti visko, ko nori. Kol pereiname per visą J. Basanavičiaus g., įvairių pramogų užsimano. Štai dabar jis važinėjasi su riedžiu, dažnai prašo tire pašaudyti“, – pasakoja moteris.

Iš Kupiškio atvykę poilsiautojai sako apsistoję privačiai nuomojamuose kambariuose, pačiame miesto centre, už nakvynę vienam žmogui tenka sumokėti po 10 eurų. Nors nuomojamoje vietoje yra sąlygos patiems gamintis maistą, pašnekovai pasakoja, kad ruošia nebent užkandžius, o rimčiau pavalgyti traukia į kurią nors Palangos kavinę.

Anot poros, kurortas ramus, niekas ramybės nedrumsčia. „Vakar iki 12 val. nakties vaikščiojom, visa liaudis atrodė kultūringa. Sovietmečiu tai čia tiesiog šliaužiodavo girtutėliai jaunuoliai, o dabar stebimės – nė vieno tokio nesutikome, gal ir išgėrę buvo, bet ne tokie, kad matytųsi. Džiaugiamės, kad toks gražus ir geras mūsų jaunimas“, – sako poilsiautojas Vladas.

Palanga traukia jau pusę šimtmečio

Kita pensinio amžiaus pora – Kęstutis ir Janina paatostogauti į Palangą atvažiuoja jau daugiau nei 50 metų. Jiedu pasakoja buvę ir užsienio kurortuose – Bulgarijos pajūryje, Kryme, Sočyje, bet vis tiek mieliausia jiems Palanga. „Į kitus Lietuvos kurortus taip pat nevažiuojame – nei į Šventąją, nei į Nidą, nes taip įpratę nuo jaunystės, traukia ta J. Basanavičiaus g., kur daugiau žmonių“, – pasakoja Kęstutis.

Aštuonioms dienoms pailsėti iš Vilniaus atvykę poilsiautojai tradicijų nelaužo ir rinkdamiesi vietą, kur apsistoti. „Kaip visada, apsigyvenome Palangos „Dailės“ viešbutyje, mes ten esame nuolatiniai klientai. O dėl kainų galime pasiskųsti tik sau. Mes pasiruošę ir nusiteikę tam, tad neverkšlename, kaip yra, taip yra“, – sako vilnietis.

Jis pasakoja, kad gulėti pliaže jiedu su žmona nemėgsta, mieliau renkasi trumpus pasivaikščiojimus, tačiau jei sulauks geresnio oro, susiruoš ir nueis iki paplūdimio pabraidyti po vandenį. „Vakarais einame pasiklausyti koncertų – į kavines, estrados salę, labai retai – į Tiškevičiaus rūmus, – pasakoja poilsiautojas ir priduria, kad norėdami pavalgyti kaskart taip pat renkasi vis kitą kavinę: – Savo vietų neturime, ieškome, kur būtų galima pavalgyti įprastų lietuviškų patiekalų. Labiausiai mėgstame šaltibarščius, vakar valgėme cepelinus. Mes taip užaugę, taip pripratę.“

Brandaus amžiaus pora į Palangą iš sostinės šiemet atvykusi jau ne pirmą kartą: „Buvome birželio mėnesį, tačiau tada nepasisekė su oru, buvo šaltoka. Na bet vis tiek pagal savo amžių pavaikštinėjome, pailsėjome. Gal dar ir žiemą atvyksim, o rugsėjį planuojam bent į Druskininkus nuvažiuoti.“

Turistai išvažiuoja – didelės kainos lieka

Pas palangiškę pensininkę Ireną šiuo metu svečiuojasi taip pat brandaus amžiaus pusseserė iš Kaišiadorių. Tačiau jau 40 metų Palangoje gyvenanti moteris tikina svečių sulaukianti ne tiek ir daug. „Juk atstumai dideli – neprivažinėsi. Mane vargina tik kiti poilsiautojai – vasarą čia susidaro spūstys, būna triukšmas, o man labiau patinka ramybė, – atvirauja ji. – Paprastai mes, palangiškiai, vasarą pasišaliname, būname balti – neįdegę. Aš išvažiuoju į Kauno r., ten mano tėviškė Zapyškis, tėvų kapinės, yra ežerėlis. O rudenį per grybų sezoną vykstu į Varėną pas seserį.“

Anot moters, kasdien nueiti prie jūros jai neleidžia sveikata, tačiau ji negali atsidžiaugti, kaip pastaraisiais metais pasikeitė miestas. „Turistai temato išgražėjusią J. Basanavičiaus g., tačiau smarkiai pasikeitė visas miestas. Jau antrą kadenciją einantis mūsų meras labai rūpinasi miestu, ir palangiškiai tą jaučia“, – kalba Irena.

Vis dėlto pašnekovė mini ir Palangos minusus. „Palyginti su kitais miestais, čia labai didelės kainos. Žinoma, parduotuvėse jos nesiskiria, tačiau visur kitur yra gerokai brangiau. Ir ne tik vasarą – visada. Nueikite į turgų – kainos smarkiai skiriasi. Atsimenu, dar prieš dešimtmetį Kauno turguje kilogramas mėsos kainuodavo keturiais litais pigiau. Į Palangą suvažiuoja visi, dėl to kainos ir pakeltos. Palangiškiai kenčia per poilsiautojus“, – sako vietos gyventoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)