DELFI aiškinosi, ar patiems vaikams šis reiškinys nėra žalingas ir nuo kelių metų derėtų pasirūpinti, kad vaikas vilkėtų maudymosi kostiumėlį ar šortus.

Pediatrė: didėja rizika kuo nors užsikrėsti

Gydytoja pediatrė iš Kauno teigia, jog bet kuriuo atveju, ar vaikas bus su maudymosi kelnaitėmis ar ne, rizika užsikrėsti kokia nors liga paplūdimyje visada egzistuoja. Tačiau pabrėžė, jog vaikui esant nuogam rizika atsiranda nepalyginamai didesnė.

„Populiariose poilsiavietėse gausu primėtytų nuorūkų, alaus kamštelių, įvairių šiukšlių - vaikai nežiūri kur sėdasi, todėl jų elgesys dar labiau paskatina užkrato galimybę“.

Vaikų gydytoja pažymėjo, jog alerginės reakcijos vaikams yra žymiai pavojingesnės - smėlyje yra pavojingų bakterijų bei mikroorganizmų.  

Mergaitėms pavojinga saulė krūtinės zonoje, todėl dėl šios vietos deginimo saulėje irgi reikėtų nepersistengti: „Dabar gausu įvairių maudymosi kostiumėlių, manau tikrai galima atrasti, kas vaikui būtų ir gražu ir patogu“.

Dizainerė: vaikai kelnaites turėtų dėvėti nuo pat pradžių

Mama bei dizainerė Indra Dovydėnaitė mano, jog viskas priklauso nuo vaiko amžiaus:

„Kai vaikas yra „lėliukas“ su pampersu, nėra galvos sukimo, ką rengti. Kol vaikas nešliaužioja, labai smagu palaikyti užpakaliuką pliką, tačiau kai pradeda šliaužioti, galimybė užsikrėsti įvairiausiomis ligomis padidėja, vis dėlto Lietuvos pajūris yra tikrai nešvarus“.

Paplūdimys Kaune
Dizainerė pritaria atskiro maudymosi kostiumėlio vaikams idėjai: „Kai aš savo mažajai ieškau maudymosi kostiumėlio, kiekvienais metais stengiuosi, jog jis būtų atskiras, kad mergaitei būtų laisviau ir patogiau, tačiau visi tėvai daro kaip jiems atrodo geriau. Gal man kaip mažam vaikui žiūrint į kitą mažą vaiką butų gražiau ištisinis maudymukas“,- bandė įsivaizduoti save vaiko vietoje garsi Lietuvos dizainerė.

„Aš galvoju, jog vaikai kelnaites turėtų dėvėti nuo pat pradžių, kai vaikas pradeda vaikščioti. Galima leisti pabūti šiek tiek nuogam, tačiau jei per daug, manau, tai tampa mediciniškai nesveika.“ - teigia I. Dovydėnaitė, kuri laikosi idėjos, jog visais atvejais svarbiausia vaiko sveikata ir higiena.

Psichologas: neleisti nuogo vaiko dėl iškrypėlių

DELFI kalbintas psichologas Tomas Lagūnavičius paragino vengti leisti vaikams nuogiems žaisti viešuose paplūdimiuose dėl galinčių pasitaikyti seksualinę trauką vaikams jaučiančių žmonių.

„Rekomenduočiau neleisti nuogo vaiko vaikščioti paplūdimyje kaip galima anksčiau. Labiau ne dėl pačių vaikų, bet dėl iškrypėlių, kurie mūsų aplinkoje vis dėlto tikrai egzistuoja. Jeigu tai yra privati, saugi erdvė - tėvai, seneliai - kodėl gi ne, bet viešoje vietoje tikrai vertėtų pasisaugoti. Juk geriau būti atsargesniems, nei vėliau gailėtis, ar ne?“ - svarstė psichologas.

„Vaikai intensyviai domėtis savo ir kitų lytiškumu pradeda 5-6 metų, tačiau bent minimalus susidomėjimas atsiranda žymiai anksčiau,“- įspėjo psichologas.

Patį vaiką kitų vaikų nuogumas taip pat veikia neigiamai: „Vaikai suvokia savo lytiškumą ir, jei yra galimybė, geriau vengti nuogumo demonstravimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)