Praėjusią vasarą užsienio šalyse atostogavo 18 proc. lietuvių, o šiemet tokių planų turi net 35 proc. respondentų. Tiek pat – 35 proc. – žmonių šiemet renkasi atostogas tik gimtinėje, o 30 proc. apklaustųjų dar nėra apsisprendę.

Pasak Linos Aidukevičienės, draudimo bendrovės „If“ asmens draudimo produkto vadovės, žmonių susidomėjimas kelionėmis labai išaugo. Per pastaruosius dvejus metus dėl pandemijos buvo atšaukta nemažai atostogų, tad dabar žmonės nori atsigriebti ir daugiau domisi kelionėmis.

„15 proc. lietuvių per atostogas lankys kaimynines šalis, 19 proc. apklaustųjų keliaus į tolimesnes Europos vietas, o 8 proc. žmonių planuoja vykti už Europos ribų“, – sako L. Aidukevičienė.

Vasaros kelionėse pirmenybė teikiama paplūdimio arba miesto atostogoms

Šiemet didžiausia dalis – net 63 proc. – apklaustų lietuvių teigė užsienyje planuojantys rinktis poilsį paplūdimyje. Daugiau nei pusė teigė į atostogų planus taip pat įtrauks miestų lankymą, kiek daugiau nei trečdalis leisis į žygius gamtoje, o maždaug 10 proc. gyventojų keliaus į kultūros renginius, pavyzdžiui, koncertą ar parodą.

„Laimė, dauguma keliautojų supranta, kad kelionės draudimas yra būtinas. O pandemija ypač paskatino susidomėjimą kelionių draudimu su COVID-19 apsauga“, – teigia L. Aidukevičienė.

Svarbu pagalvoti ir apie tai, ką planuojama veikti keliaujant. Pavyzdžiui, 5 proc. keliautojų teigė, kad savo kelionės tikslo vietoje jie nardys, užsiims vandens sportu ar ekstremaliu sportu. Pasak draudimo bendrovės atstovės, sudarant kelionės draudimo sutartį, būtina pasiteirauti, ar šis draudimas įtrauktas į sutartį, o jei ne – tai padaryti.

Jauni žmonės užsienyje keliauja aktyviausiai

Apklausa atskleidė, kad bendrai žmonės yra pasiilgę kelionių, neatsižvelgiant nei į amžių, nei į lytį – skiriasi tik jų pasirinkimas, kaip praleisti atostogas ir ką per jas veikti. Didžiausias susidomėjimas atostogomis svetur yra tarp 25–44 metų žmonių – 44 proc., o tyrime dalyvavę vyresnio amžiaus žmonės mieliau rinktųsi atostogas Lietuvoje – 36 proc.

Palyginti su kitų Baltijos šalių gyventojais, apklausa parodė, kad lietuvius daug labiau traukia vietos turizmas. 35 proc. lietuvių planuoja atostogauti užsienyje, o Estijoje ir Latvijoje rodiklis siekia 45 proc. Lietuviai labiau nei kiti linkę lankytis šalyse kaimynėse, o estai labiau nei pietų kaimynai linkę keliauti į tolimesnes Europos valstybes.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą visose Baltijos šalyse draudimo bendrovės „If“ užsakymu atliko „KOG institutas“. Apklausoje dalyvavo daugiau nei 1 000 respondentų iš kiekvienos valstybės.