„We love Lithuania“ siūlo aplankyti penkias vietas, kurios leidžia pajausti kultūrinę ir istorinę miesto dvasią.

Palangos kurhauzas
Kurhauzas

Kurhauzo istorijos pradžia siejama su grafu Juozapu Tiškevičiumi, maždaug 1877 m. dabartinių Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvių kampe pastačiusiu erdvų pastatą, kuriame įsikūrė restoranas, o netrukus ir pirmasis Palangos kurorto viešbutis. Kurhauzas, kuris išvertus iš vokiečių kalbos reiškia – „poilsio namai kurorte“, tapo populiaria ir mėgiama poilsiautojų susibūrimo vieta. Be restorano čia dar veikė skaitykla, buvo įrengta biliardo, kitų žaidimų salė, taip pat vykdavo šokiai, buvo rengiami spektakliai, koncertai. Kurhauzas tapo besikuriančio kurorto širdimi.

Šiandien Kurhauzas toliau tęsia Palangos kultūros židinio misiją – jame vyksta įvairūs renginiai ir koncertai. Po 2002 m. gaisro, visiškai sunaikinusio senąjį Kurhauzą, dabar jau yra atstatyta mūrinė jo dalis, pagal išlikusius šaltinius atkurtas autentiškas grafo Tiškevičiaus laikų interjeras. Jau pradėta atstatinėti ir nuostabiais raižiniais puošta medinė Kurhauzo dalis.

Palangos gintaro muziejus

Palangos gintaro muziejus įsikūręs įspūdinguose XIX a. pabaigoje statytuose grafų Tiškevičių rūmuose. Jame galima apžiūrėti daugiau negu 4500 gintaro bei jo dirbinių pavyzdžių, ekspozicija kasmet atnaujinama ir papildoma unikaliais archeologiniais radiniais, gintaro inkliuzais bei kitais vertingais eksponatais. Be gintaro, muziejuje taip pat galima apžiūrėti ir susipažinti su XIX a. pab. – XX a. pr. grafų Tiškevičių rūmų interjerų fragmentais, to meto aukštuomenės buitimi.
Palangos botanikos parkas
Palangos botanikos parkas

Gintaro muziejaus rūmus supa Palangos Birutės parkas, kuris buvo pradėtas formuoti XIX a. pabaigoje statant rūmus. Parko projekto autorius – iškilus prancūzų kraštovaizdžio architektas E. F. André, formavęs ir kitus Lietuvoje esančius Tiškevičių dvarų parkus. Įdomi detalė, kad rūmai ir parkas yra vietinių šventu laikytame Birutės miške. Galbūt todėl šiame parke jaučiame ypatinga meditacinės ramybės atmosfera?
Bažnyčios bokštas

XIV a. pradžioje pastatyta neogotikinė Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia savo grožiu ir didybe traukia kone kiekvieno praeivio žvilgsnį. Užsukus į vidų, taip pat yra kuo pasigrožėti: įspūdinga sakykla ir trys meniški altoriai, kuriuos puošia marmuriniai bareljefai, XVII a. nutapytas Dievo Motinos Marijos paveikslas.

Bažnyčios bokšte įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria nuostabi Palangos panorama!

Kurorto muziejus arba vila „Anapilis“
Restauruota istorinė Palangos vila "Anapilis"

Palangos krašto muziejus įsikūręs istorinėje 1898 m. pastatytoje viloje, pasižyminčioje unikalia, analogų Lietuvoje neturinčia kurortine architektūra. Statyta kaip Sofijos Tiškevičienės vasarnamis, tarpukariu vila tapo Lietuvos menininkų, mokslininkų, politikų ir net prezidentų vasarojimo vieta. Sovietmečiu buvusi sanatorijos klubu, atgavus nepriklausomybę – garsiausiu pajūrio muzikos klubu, o galiausiai, nuo 2016 m., tapusi Palangos kurorto muziejumi. Muziejuje nuolat rengiamos parodos, koncertai, skaitomos paskaitos, vyksta kultūriniai renginiai.

Daugiau skaitykite ČIA.