Šaltibarščių su vėžių uodegėlėmis ir pagardintų kitais unikaliais ingredientais galima ieškoti visoje Lietuvoje, o šio gastronominio paveldo garbei Vilniuje vyks ir specialus festivalis.

Lietuvoje – šaltibarščių banga

Iš toli šviečianti rožinė spalva ir neįprastas skonis vilioja ne tik tautiečius, bet ir užsienio svečius. Visiems, norintiems paragauti įvairiausių šaltibarščių, „Keliauk Lietuvoje“ sudarė specialų žemėlapį ir pavadino jį šaltibarščių banga.

„Čia šaltibarščių skonių yra įvairiausių: tiek veganams skirtų, su migdolų kefyru, kas man iš tiesų pasirodė keista, tiek ir tų autentiškų. Šaltibarščiais jau LDK laikais buvo vaišinami atvykėliai, jie būuvo gaminami su vėžių uodegėlėmis, todėl tokių pat šaltibarščių galima paragauti ir šiandien. Žinoma, yra ir su ridikėliais, su duonos gira, aviečių gira. Skonių yra pačių įvairiausių: nuo tradicinių variacijų, priklausomai nuo ingredientų supjaustymo, iki visiškai neįtikėtinų, pavyzdžiui, pagardintų rūkytu kumpiu“, – sako „Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos vadovė Dovilė Seliukė.

Asociatyvi nuotr.

Šaltibarščių bangos žemėlapyje – net 37 maitinimo vietos, išsibarščiusios visoje Lietuvoje. Vis dėlto, pažvelgus į žemėlapį matyti, kad kai kuriuose regionuose autentiškų skonių galima rasti neįprastai daug. Pavyzdžiui, pajūryje. Tad ilsėdamiesi prie jūros, vietoje ledų, tiek lietuviai, tiek užsieniečiai, gali atsigaivinti neįprastų skonių šaltibarščiais. Tačiau kyla klausimas – kodėl būtent šaltibarščių žemėlapis, o ne, pavyzdžiui, cepelinų?

„Tai siečiau su dviem dalykais. Pirmiausia, išvaizda. Jeigu kalbame apie užsieniečius, tai juos tikrai žavi ta neįtikėtina rausva spalva. O kita tendencija, kuri tinka bendrai, tai turbūt vasaros patiekalas – cepelinų mes vasarą turbūt nelabai norime, labiau renkamės lengviau ir gaiviau, tai šaltibarščiai tikrai atliepia tuos poreikius – yra lengvi, gaivūs, gražūs ir puikaus skonio“, – aiškina pašnekovė.

Dovilė Seliukė

Vyks ir šaltibarščių festivalis

Šaltibarščių garbei birželio 10-ąją sostinė Vilnius pasipuoš rožine spalva – čia vyks „Pink Soup Fest“ (liet. „Šaltibarščių festivalis“) ir simbolinis vasaros atidarymas. Renginio tikslas – pristatyti sostinės svečiams ir priminti gyventojams Lietuvos gastronominį paveldą, o taip pat tikimasi, kad festivalis taps kasmetine švente ir Lietuvos vizitine kortele.

„Restoranai ir kavinės pasiūlys neįprastų šaltibarščių – bus ir aštriausių, bus ir šaltibarščių skonio kava, visokiausių desertų. Tai tikrai šaltibarščių skonių atrasime daug daugiau, todėl verta prasieiti per Vilniaus kavines ir restoranus ir paragauti tokių neįprastų šaltibarščių ir patiekalų. Be to, laukia ir labai daug pramogų – ir vaikams, ir suaugusiems, bus ir koncertai, ir ekskursijos, ir labai daug pažintinių dalykų“, – sako Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė.

Per 30 maitinimo vietų šiai dienai ruošiasi iš peties, o specialaus meniu nerasite jokią kitą dieną. Pavyzdžiui, pavyks paragauti net rožinės spalvos cepelinų. Agentūros vadovė pasakoja, kad šio festivalio kulminacija vyks prie Tymo turgaus. Nuo Bastėjos kalno iki Kūdrų parko vyks pagrindinis festivalio veiksmas ir unikalios veiklos, skirtos šaltibarščių dienai.

„Galima bus ir nučiuožti nuo didelio kalno į šaltibarščių puodą, vakare bus Leono Somovo koncertas, tai tikrai labai daug pramogų. Kviečiame apsilankyti svetainėje govilnius.lt, surasti ten rubriką apie šaltibarščius ir susipažinti su programa“, – sako I. Romanovskienė.

Inga Romanovskienė

I. Romanovskienė kviečia renginyje pasipuošti rožine spalva, o pritrūkusiems akcentų, prasitaria, kad Turizmo ir informacijos centre Pilies gatvėje bus galima įsigyti ir specialių šiai progai pagamintų suvenyrų.

„O taip pat pasipuoš ne tik žmonės, bet ir pats miestas. Menininkė Eglė Žvirblytė sukūrė specialius paveikslus, kurie jau pasirodė mieste ir jų bus dar daugiau. Tiek Sereikiškių parke, tiek Naujamiestyje jau yra šaltibarščių tematikos paveikslai, kurie išliks ir po šaltibarščių festivalio“, – sako ji.

Reportaže šaltibarščius gamino „Amandus“ restorano šefai Pavels Matveks ir Paulius Lenkšas.