Praneškite apie savo veiklą visai Lietuvai – tokiu šūkiu balandžio pradžioje užsiregistruoti socialinės iniciatyvos konkurse skatino jos organizatoriai. Atsiliepusių į kvietimą buvo daug – 133 bendruomenės pateikė informaciją apie savo veiklą, organizacijos narius ir istoriją.

Kai kurios bendruomenės apima mažiau nei dvidešimt kaip kumštis susivienijusių bendros veiklos mylėtojų, o kitos per daugybę gyvenimo metų iš neįprastos idėjos išaugo į tūkstančius žmonių vienijančias bendruomenes. Visos šios skirtingos žmonių grupės pasakojo apie įvairiausias veiklas, tokias, kaip meilė kokiai nors sporto šakai, noras gyventi sveikiau arba padėti kitiems – tokias idėjas, kurios galiausiai virto oficialiu bendruomenės statusu.

Rugpjūčio 14-ąją registracija į konkursą baigiasi, tačiau tęsiasi balsavimas už šauniausią bendruomenę, kuriai prizą – mikroautobusą Ford Transit Kombi – dovanos prekybos tinklas „Norfa“. Renkant laimėtoją svarbu, kad bendruomenė turėtų paramos gavėjo statusą.

Laimėtoja bus renkama remiantis konkurso puslapyje surinktais balsais ir komisijos narių balsavimu. Komisija vertins dešimt daugiausiai palaikymo sulaukusių bendruomenių. Konkurso laimėtoja, kuriai bus perduotas mikroautobusas, bus paskelbta rugpjūčio 30-ąją.

Už jums labiausiai patikusią bendruomenę iki birželio 29-osios galite balsuoti paspaudę čia.

„Aš manau, kad bendruomenės dabar labai svarbios mūsų gyvenime. Lygiai taip, kaip anksčiau buvo kaimo bendruomenės. Jei buvo bendruomenė stipri, vadinasi, ten gyvenimas geras ir žmonės ten vienas kitam ne vilkai, o draugai, bičiuliai.

Šiandien, kai tiek daug susipriešinimo, tiek daug vienišų žmonių, kai žmonės laukia paprastos draugystės, žodžio paprasto, atjautos, bendruomenė – tai bendrystė. Ne tik skambiais žodžiais galima pasakyti, kad ji svarbi, būtina – tai tiesiog žmonių turtas. Jeigu jie sugeba ir neišbarsto tos bendrystės, turi normalų, gražų gyvenimą“, – mano komisijos narė Zita Kelmickaitė.

Komisijai taip pat priklauso „Norfa“ įmonių grupės vadovas Dainius Dundulis, Delfi vyr. redaktorės pavaduotojas Kęstutis Cemnolonskis, menininkė Nomeda Marčėnaitė, bendruomenių tyrinėtojas profesorius Saulius Nefas ir TV laidų vedėja Edita Mildažytė.

„Mano požiūris į bendruomenes yra dvejopas. Yra bendruomenės, kurios sukurtos tam, kad gautų pinigus ir juos pasidalintų, o ta veikla panaši į tą, kuri vykdavo komunizmo laikais, kai kalba būdavo apie vieną temą, o dalykai vykdavo visai apie kitą. Šitos bendruomenės man labai didelio entuziazmo nekelia.

Bet yra bendruomenės, kurias įkuria tam, jog galėtų veikti kartu, tam, kad žmonės girdėtų vieni kitus, turėdami bendrus tikslus ir jų siektų. Tokios bendruomenės man labai patinka, todėl prisidėti prie šio projekto sutikau būtent dėl tų, kurie veiklą vykdo iš tikrųjų“, – teigė viena iš komisijos narių Edita Mildažytė, sakiusi, jog vertindama konkurse dalyvaujančias bendruomenes atkreips dėmesį į tai, kaip jų veikla prisidėjo prie pokyčių aplinkoje ir tai, kokius jausmus nariams bei aplinkiniams ji sukelia.

Kad bendruomenės veikla iš tiesų vyksta, ne kartą įsitikino ir į skirtingas Lietuvos vietoves nukeliavę naujienų portalo DELFI žurnalistai. Viso projekto metu buvo stengiamasi aplankyti kuo daugiau įdomia veikla užsiimančių konkurso dalyvių – kelionių rezultatai virto rašytiniais ir vaizdo reportažais apie kažkam antrais namais tapusias bendruomenių erdves miestuose, istoriškai svarbius miestelius, kuriuos palietė emigracijos problema, o kartais ir keistenybes, apie kurias dalis skaitytojų sužinojo pirmąjį kartą.

DELFI straipsnius apie bendruomenes skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)