Vainežerio buvusio dvaro sodybos kompleksas įrašytas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, paskelbtas Valstybės saugomu, dendrologinę vertę turinčiu gamtos paveldo objektu.

Vainežerio dvaro parkas - vienas patraukliausių ir lankomiausių objektų ne tik Veisiejų regioninio pako teritorijoje, bet ir visame Lazdijų rajone. Tai lėmė kraštovaizdžio grožio ir istorinių vingių dermė.

Nuo XVI a. iki XX a. pradžios Vainežerio dvarą ir jo derlingas žemes valdė keletas didikų: V. Kopočius, M. Oginskis, J. Masalskis, M. Žinevas, Tiškevičius, I. Ablamavičius ir jo dinastija. Vainežerio dvaro rūmai iškilo XVIII amžiuje, šalia užveistas parkas, du sodai, medelynas.

Ignaco Ablamavičiaus valdymo laikais, 1831 metų gruodžio 23 d., Justinavo dvare mirė grafaitė, sukilimo dalyvė Emilija Pliaterytė. Ji palaidota Kapčiamiesčio senosiose kapinėse.

1922 metais, įsitvirtinus Lietuvos nepriklausomybei, dvaro žemės buvo išdalintos „dvarokams“ ir Lietuvos savanoriams. Rūmuose įsikūrė Seinų apskrities urėdija ir Vainežerio pradinė mokykla. Karo metais dvaras nenukentėjo. 1948 metais dvaro pastatai sudegė, sodai nunyko.

Vainežerio dvaro parke vyraujančios medžių rūšys: klevai, uosiai, vinkšnos, taip pat sutinkami svetimžemiai medžiai: pilkasis kėnis ir europinis maumedis. Vakarinėje ir rytinėje parko dalyse dominuoja įspūdingos alėjos su šimtamečiais klevais, liepomis ir skroblais. Senuose medžiuose gausu drevių, kuriose veisiasi įvairių rūšių paukščiai, vasarą įsikuria šikšnosparniai, naminių bičių spiečiai. Atviroje pievoje, apjuostoje ovalo formos alėja, pastatytos konstrukcijos molyje besiveisiančioms laukinių bičių rūšims.

Vainežerio dvaro parką rasite Vainežerio kaime (Kapčiamiesčio sen.), Lazdijų rajone. Iš Veisiejų reiktų važiuoti keliu Veisiejai – Kapčiamiestis. 5 kilometre yra medinė nuoroda, kreipianti kairėn link objekto „Vainežeris“. Kiek pavažiavus tiesiai, jus pasitiks dar vienas medinis informacinis ženklas „Vainežerio parkas“. Sustokite automobilių stovėjimo aikštelėje.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nusifotografuokite prie Emilijos Pliaterytės skulptūros (aut. E. Pauza), kurią pamatysite netoliese automobilių stovėjimo aikštelės.