Šilta ir jauki ryto ramuma į glėbį susupa ankstyvos dienos šaltuką. Pluoštai saulės spindulių, besiskverbiančių pro medžių kamienus, pamažu išsklaido kvapą atimančią gaivą. Užverčiu galvą aukštyn – šiltai mėlyno dangaus platybėje linguoja išlakios pušys. Nuo jų nebylaus šokio, o gal nuo pušų sakais taip stipriai dvelkiančio oro ima svaigti galva.

Žengiu tolyn. Sausa žolė, spygliai ir konkorėžiai traška po mano kojomis, o švelnaus vėjo gūsiai nuskraidina šiuos garsus į miško gilumą. Prieš mane – vingiuojantis takelis upės link. Pamiršęs, ką reiškia skubėti, šią akimirką gyvenu taip, kaip esame mokomi – čia ir dabar. Žingsniai dėliojasi lėtai, lyg ne tikslas, o pati kelionė būtų svarbiausia.

Upės bangos žaidžia su rytinės saulės atšvaitais, o prieš akis atsivėrusi slėnio panorama tiesiog hipnotizuoja savo horizonto platybėmis. Tolumoje, už piliakalnio stūksančiame šimtamečiame miške klyktelėjęs paukštis pakyla į viršų. Kelis kartus suplasnojęs, ima sklęsti ramiai ir veik be garso. Įtempęs ausis, bandau sugauti vėjo atnešamą tylią brėkštančios dienos simfoniją. Sakoma, kad tie, kurie išgirs šiuos gamtos šnabždesius, įmins ir kitas miško dvasių paslaptis...

Įsisukęs į darbų ratą, dažnas iš mūsų tubūt jau pamiršo, kokia nuostabiai graži, garsų ir spalvų turtinga, o svarbiausia – raminanti, yra Lietuvos gamta. Visa tai prisiminti ir išgyventi iš naujo jus kviečia naujo turizmo sezono atidarymą švenčiantis Neries regioninis parkas.

Kasmet lankytojus pritraukia ne tik įspūdingi Neries slėnio panoraminiai vaizdai, bet ir archajiška, žmogaus veiklos mažai tepaliesta gamta bei tūkstantmečių praeitį menantis kultūros paveldas. Nuo Vilniaus vos per 20 minučių kelio automobiliu nutolusiame parke sostinės ūžesį pakeičia tylus medžių šlamesys ir rami iš betoninių gniaužtų išsilaisvinusios Neries tėkmė.

Lankytojų laukia net keturi parko teritorijoje esantys pažintiniai pėsčiųjų takai (vienas iš jų – pritaikytas neįgaliesiems) bei 23 km ilgio kairiojo Neries kranto turistinė trasa. Ja ypač rekomenduojama keliauti dviračiu, kurio atsivežimas nuo Vilniaus ar Kauno iki Lazdėnų stotelės tekainuos simbolinį 1 litą!

Dūkštų miestelyje įsikūrusiame moderniame Neries regioninio parko lankytojų centre būsite mielai supažindinti su informacija apie šiuos turistinius takus ir trasas, patį parką, jame gyvančias retas gyvūnų ir augalų rūšis, lankytinus gamtos ir kultūros paveldo objektus bei jaukių stovyklaviečių ir atokvėpio vietų buveines.

Keliauti po Neries regioninį parką kviečiame savarankiškai arba kartu su šio parko direkcijos gidu. Gauti jus dominančią informaciją apie parką ar organizuojamas ekskursijas galite adresu www.neriesparkas.lt arba telefonu (8 5) 2599242.