Kaip ir įprasta, turistinio sezono įkarštyje čia atklydęs atvykėlis, šventinės Viduramžių savaitės metu pasijus mažų mažiausiai keistai – apsirengusių šiuolaikiniais rūbais Visbyje pirmosiomis rugpjūčio dienomis – mažuma.

Viduramžių savaitė būtent Gotlando saloje ir Būtent Visbio apylinkėse rengiama neatsitiktinai. Ši vietovė yra pripažinta geriausiai išlaikiusiu Viduramžių paveldą regionu Skandinavijoje. Pats Visbio miestelis (išvertus iš senovės skandinavų kalbos gyvenvietės pavadinimas reiškia „šventąjį miestą“) yra įtrauktas į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašą ir kasmet pritraukia maždaug tiek pat turistų, kiek turi gyventojų – apie 22 tūkst. Tai bene dažniausiai švedų turistiniais tikslais lankomas jų šalies teritorija, įsikūrusi už žemyninės Švedijos dalies.

Nuo 1984 metų vykstančios Viduramžių savaitės metu be paties miesto ir jo apylinkių „metamorfozės“ kai iš gyvenvietės išnyksta vos ne viskas, kas leidžia nuspėti, kad anapus jūros – dvidešimt pirmas amžius, Visbyje vyksta begalė įvairiausių renginių. Tai teatralizuoti vaidinimai, riterių kovos, dešimtys įvairiausio pobūdžio mugių, paradai, paskaitos, ugnies šou ir muzikiniai pasirodymai.

Taip pat atvykusiems į Viduramžių savaitę, gidai praves ekskursiją po autentiškas šiuos laikus menančias Visbio vietas, o senovės tradicijas puoselėjantis meistrai išmokys puodų dirbimo, audimo ar kalvystės pagrindų.

Iš visų savaitės renginių mokami bus tik aštuoni - Kattlunds gård turnyras, Arcanum Noctem siaubo šou, Visbio mūšio rekonstrukcija, Corvus Corax koncertas, vadinamoji „burtininkų alėja“, riterių turnyras ir naktinis riterių turnyras bei Volundo dramos vaidinimas.

Bilietų kainos į kiekvieną iš šių renginių svyruoja tarp 12 ir 50 litų. Tiesa, csusikooperavus“ į keturių žmonių grupę, visiems kartu už penkiasdešimties litų „vertės“ renginį tektų užmokėti ne 200, o tik 170 litų.

Iš Lietuvos Visbį pigiausia pasiekti skrendant maršrutu Kaunas-Stokholmo Skavstos oro uostas (skrydžio kaina į abi puses su oro linijų bendrove „Ryanair“ siekia apie 130 litų žmogui). Iš Skavstos oro uosto reikėtų „pasiimti“ autobusą, kursuojantį iki pagrindinės Stokholmo autobusų stoties - Cityterminalen.

Išlipus joje, reikėtų dairytis autobuso, važiuojančio Nynäshamn keltų terminalo link (veikiausiai jis bus pažymėtas užrašu „Båtb“). Iš Nynäshamn färjeterminal kursuoja tiesioginis keltas į Gotlando salą, išlaipinantis keleivius būtent Visbyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją