Ikimokyklinio amžiaus vaikai domisi knygomis: patys mažiausi jas graužia, vėliau – taip stipriai varto puslapius, kad šie net plyšta, dar vėliau pradeda „skaityti" knygas išgalvodami ar atsimindami jau girdėtą istoriją, o apie 5-6 gyvenimo metus vaikai, su kuriais skaitoma, jau pradeda skaityti patys.

Vaikai geriausiai mokosi, kai yra susidomėję, įsitraukę, motyvuoti. Skaitant su ikimokyklinukais galioja kelios trumpos aiškios taisyklės:

– Rodykite vaikui pavyzdį ir skaitykite patys. Vaikai savarankiškai retai pasiima knygą, jeigu nemato skaitančių artimiausių žmonių. Veskitės vaiką kartu į biblioteką ir knygyną, ten vartykite knygas, jas skolinkitės ir garsiai džiaukitės, kaip nekantraujate jas perskaityti.

– Turėkite namuose knygų vaikams. Nebijokite leisti vaikams patiems rinktis knygų: lai jie išsirenka tai, ką patys nori skaityti.

– Net jei vaikas jau geba skaityti pats, nenustokite jam skaityti garsiai – lai vaikas atsipalaiduoja ir mėgaujasi knyga, nes kai skaito ją pats, daugiau dėmesio skiria skaitymo procesui, o ne turinio supratimui.

– Skirkite laiko tik skaitymui. Tuo metu negali būti jokios kitos veiklos namuose, kaip tik skaitymas. Televizorius ir planšetė tuo metu ilsisi, darbai laukia, o visa šeima – skaito. Vaikas gali rinktis, ką skaitys – nebijokite duoti visiškos laisvės vaikui vartyti kad ir visas lentynos knygas (jų susitvarkymas irgi yra vaiko atsakomybė), peržvelgti paveikslėlius, tą pačią knygą skaityti kelis kartus.

Padėkite vaikui suprasti, kad knygos skaitymas nėra tik smagi veikla – ji suteikia galimybę kūrybiškai leisti laiką

– Naudokite knygas pokalbiams, palyginimams, kelionėms, darbeliams. Padėkite vaikui suprasti, kad knygos skaitymas nėra tik smagi veikla – ji suteikia galimybę kūrybiškai leisti laiką. Pasiūlykite vaikui iliustruoti pasakojimą, kopijuoti knygos iliustracijas. Ruošdamiesi važiuoti į mišką, paskaitykite knygą apie mišką ir su vaiku pasikalbėkite, ko jis tikisi miške, ko labiausiai laukia, kas knygoje aprašyta. Naudokite palyginimus aktualiame kontekste, pvz. vaikui nusibrozdinus paklauskite „ar atsimeni, ką zuikelis darė, kai šokinėdamas užsigavo?".

Patarimais, kaip sudominti ir paskatinti skaityti pradinukus, dalijasi Kauno Karalienės Mortos pradinės mokyklos mokytojai:

– Pagrindinis ir svarbiausias dalykas – rodyti tinkamą pavyzdį. Jei norite, kad jūsų vaikas skaitytų, jūs taip pat turite skaityti. Susikurkite namie taisyklę, kad kiekvieną dieną visa šeima turi pusvalandį ar valandą skaitymo.

– Labai svarbu nuoseklumas – kiekvieną dieną skaitymui skirti bent pusvalandį. Jei vieną dieną skaitysite, tada dvi ne, tada vėl dieną skaitysite – rezultato, deja, nebus.

– Įsitraukti į skaitymo procesą visai šeimai. Galima skaityti atskirai arba garsiai skaityti vieną bendrą knygą pamainomis su tėvais: 10 minučių vaikas, 10 minučių tėtis arba mama. Puiki idėja skaityti jaunesniam broliui/sesei, šuniui, klausytojui meškiukui ir pan.

– Atrasti skaitymo malonumą padeda ir motyvacinė sistema. Pavyzdžiui, 5 vakarus skaitome, o šeštą po skaitymo kartu suvalgome ledų/kartu kepame pyragą. Arba 14 vakarų skaitome ir penkioliktą knygyne vaikas išsirenka norimą naują knygą.

Įpročiai geriausiai ugdomi ties jais dirbant, o skaitymas – pamilus knygą – seksis puikiai, jeigu tam bus skirta pakankamai laiko ir pastangų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją