1. Saugo informaciją

Daugumai vaikų galioja patarlė „Į vieną ausį įeina, per kitą išeina“. Protiškai labiau išsivystę vaikai saugo labai didelį kiekį įvairios informacijos ir sugeba ją vėliau prisiminti. Pavyzdžiui, šešiametis vaikas grįžo iš astronautikos muziejaus ir detaliai nupiešė ten matytą kosminę raketą.

2. Platus interesų ratas

Gabūs vaikai demonstruoja susidomėjimą įvairiais dalykais. Vieną mėnesį jie gali kraustytis iš proto dėl dinozaurų, o kitą mėnesį susižavi astronomija ir taip toliau.

3. Anksti pradeda skaityti ir rašyti

Jeigu jūsų vaikas gabus, jis gali pradėti skaityti ir rašyti labai anksti, net jeigu yra mokomas minimaliai.

4. Jis gabus muzikai ir menui

Neįprastus muzikinius ir/ar meninius gebėjimus demonstruojantys vaikai dažnai laikomi gabiais. Pavyzdžiui, vaikai, sugebantys piešti daiktus perspektyvoje arba turintys absoliučią muzikinę klausą, taip pat yra laikomi gabiais.

5. Vaikas kartais labai stipriai susikaupia

Vaikams paprastai nebūdingas ilgas dėmesio sutelkimas, tačiau gabūs vaikai sugeba daug ilgiau susikoncentruoti, palyginti su eilinių gebėjimų vaikais.

6. Jis turi gerą atmintį

Kai kurie gabūs vaikai sugeba įsiminti dalykus, kurie su jais įvyko ankstyvoje vaikystėje. Pavyzdžiui, dvejų metų vaikas gali prisiminti (neprimenant suaugusiems) epizodą, nutikusį jam būnant pusantrų.

7. Turi „pažengusias“ žodžių atsargas

Jeigu vaikas anksti pradėjo kalbėti, tai nebūtinai byloja apie jų gabumą, tačiau jeigu jūsų mažylio žodynas stipriai „pažengęs“, jis iš tiesų gali būti toks protingas, kaip manote. Pavyzdžiui, paprastai dvimečiai kalba tokiomis frazėmis kaip „Ten šuniukas“. Gabus vaikas gali pasakyti: „Sode rudas šuniukas, jis uosto mūsų gėles“.

8. Atkreipia dėmesį į detales

Gabus vaikas turi aistrą detalėms. Vyresnis vaikas gali norėti žinoti, kaip sudaryti daiktai, kaip jie veikia. O mažesnis vaikas gali padėti daiktus ten, iš kur juos paėmė, arba pastebėti, jeigu kažkoks daiktas perstumtas iš jo įprastinės vietos.

9. Jis pats save kritikuoja

Paprastai vaikams ne itin rūpi, ką veikia jie patys ar kiti vaikai, jeigu tik jų draugai neturi žaislo, kuriuo galėtų pažaisti. Talentingi vaikai atkreipia dėmesį į tai, ką veikia kiti, tačiau kritiškiausiai jie žiūri į save. Pavyzdžiui, plaukimo varžybas laimėjęs vaikas gali pasakyti: „Gaila, kad nepagerinau savojo rekordo“.

10. Supranta sudėtingas sąvokas

Intelektualiai išsivystę vaikai geba suvokti sudėtingas sąvokas ir mąstyti abstrakčiai. Jie sugeba suprasti gilias problemas ir galvoti apie jų sprendimo būdus. Pavyzdžiui, eilinis keturmetis su malonumu varto knygelę apie gyvūnus ir jų mažylius. Gabus vaikas būtinai atkreips dėmesį į tai, kad žvėreliai ir jų tėvai – tiksli vienas kito kopija, tik vaikai yra mažesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt