Naujagimystė

Naugimystė trunka iki 28 dienų. Vaikui tai pirmoji adaptacija prie šio pasaulio, tėvams – prie naujo šeimos nario. Gydytoja pabrėžė, kad šios dienos yra itin svarbios tiek vaiko, tiek šeimos gyvenime.
Pirmiausia, ką reikėtų žinoti, anot medikės, kad vos gimęs kūdikis per pirmąsias dienas netenka apie 100-200 gramų ir tai yra normalu. Vaiko organizmas pašalina skysčių perteklių, o vėliau svoris atsistato ir ima augti. „Per pirmą mėnesį kūdikis standartiškai priauga apie 800-1000 gramų. Kiekvienam vaikui gali būti skirtingai, būna, kad priauga ir 400 g, būna – ir 2 kg“, – pasakojo J.Augustinavičienė.

Kitas svarbus dalykas – odos pakitimai. „Natūralu, kad gimusio naujagimio odelė pasidaro sausa. Bet noriu paprašyti tėvelių į tai sureaguoti, nes mes visi jaučiame diskomfortą, kai mūsų veido ar rankų oda yra sausa. Drėkinkite naujagimių odelę. Kaip dažnai tepti, priklauso nuo kiekvieno vaiko. Vieniems užtenka – po maudynių (kas dvi-tris dienas), kitiems reikia dažniau – kasdien ryte ir vakare. Nereikia leisti odai sausėti. Nes kūdikis 9 mėnesius praleido vandenyje, normalu, kad oda sausėja. Be to, neišsigąskite, kad ką tik gimusio vaiko oda bus paraudusi. Po kelių dienų tai praeis“, – pasakojo medikė.

3-5 parą po gimimo naujagimis ima gelsti ir jam prasideda naujagimių gelta. Anot gydytojos, tai normalu ir ji turėtų praeiti per porą savaičių. Jei užsitęsia, būtina kreiptis į gydytoją, jis nuspręs ar reikalingas medikamentinis įsikišimas.

Gydytoja Jurgita Augustinavičienė
Dažnai tėvai kreipiasi dėl ant naujagimio veido atsiradusių spuogelių. Tai yra visiškai normalu, nieko daryti nereikia. Tai susiję su iš mamos gautais moteriškais hormonais. Būtent jie ir sukelia tuos pūlinukus

„Dažnai tėvai kreipiasi dėl ant naujagimio veido atsiradusių spuogelių. Tai yra visiškai normalu, nieko daryti nereikia. Tai susiję su iš mamos gautais moteriškais hormonais. Būtent jie ir sukelia tuos pūlinukus. Jų priežiūra labai paprasta – pavalyti virintu vandeniu, nereikia spaudžioti, trinti, per kelias dienas patys praeis“, – pasakojo gydytoja. Dėl tų pačių hormonų gali padidėti ir naujagimių krūtinėlės. Dėl to irgi nerimauti nereikia – tai normali būsena. Dar vienas, savaime išnykstantis dalykas – mergaitėms per pirmąją savaitę gali iš lytinių organų išsiskirti šiek tiek balkšvų išskyrų. Pasak medikės, baimintis dėl to nereikia.

Kitas aspektas, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį – kūno temperatūros svyravimas. „Kadangi jis dar tik formuojasi, naujagimis labai jautriai reaguoja į išorinę temperatūrą. Jei per daug jį priklosime, automatiškai gali pakilti temperatūra. Jei per mažai – gali nukristi. Todėl labai svarbu tinkama apranga, užklotas“, – teigė J.Augustinavičienė.

Kūdikis

Tėveliai neturėtų išsigąsti ir dėl skirtingo naujagimio kvėpavimo dažnio. „Nereikia nerimauti, jei miegodamas jūsų vaikas ima dažniau kvėpuoti ar keletui sekundžių kvėpuoti nustoja. Tai yra normalu, taip mažylis reaguoja į išorinę aplinką“, – pasakojo gydytoja.

Vieną didžiausių rūpesčių jauniems tėvams keliantis aspektas – naujagimio tuštinimasis. „Pirmas dienas naujagimis tuštinasi mekonijumi, paskui būna pereinamosios išmatos. O po pirmos savaitės pradeda tuštintis gelsva košele“, – sakė medikė.

Ji pabrėžė, kad labai svarbu 2-3 gyvenimo savaitę pradėti duoti vaikui vitaminą D. Gydytoja atkreipė dėmesį į tai, kokią klaidą čia dažnai daro tėvai. „Negalima lašinti tiesiog į burną, nes gali įlašinti per daug. Daug geriau įlašinti į šaukštelį ir duoti kūdikiui. Tuomet būsite tikri, kad neperdozuosite. Vitaminas D reikalingas raumenų ir kaulų vystymuisi. Jei vaikas gimė vasarą, rekomenduojama jį duoti nuo 4 savaitės“, – pasakojo J.Augustinavičienė.

Kūdikystė

Praėjus pirmoms 28 dienoms prasideda kūdikystė. Nuo šiol kiekvieną mėnesį vaikas priauga vidutiniškai po 700-800 g. Nuo 6 mėnesio augimas sulėtėja. Antrą pusmetį vidutinis prieaugis būna apie 200 g per mėnesį, nes vaikas tampa aktyvus ir visas gautas kalorijas išnaudoja fizinei veiklai. Vaiko ūgis auga po 3-4 cm kas mėnesį, bet tai irgi labai individualu. Jei vaikas gimė didelis (56 cm), pirmais mėnesiais prieaugis gali būti ir mažesnis.

Be ūgio ir svorio, gydytojai per apžiūrą vertina ir vaiko momenėlį. „Šitas galvoje esantis rombas yra labai svarbus rodiklis. Jis turi užsidaryti pirmų metų pabaigoje. Kiekvieną mėnesį jį matuojame. Jei randame kokią nors neurologinę problemą, skubame nukreipti į specialistus, nes, kol jis neužsidarė, galima padaryti smegenų echoskopiją ir viską gerai apžiūrėti“, – pasakojo medikė.

Pirmą mėnesį naujagimis mato tik tamsą ir šviesą, girdi mamos ir tėčio balsą. Mamą atpažįsta pagal kvapą. Antrą gyvenimo mėnesį pradeda matyti ir jau gali tėvelius pradžiuginti savo šypsena. Nuo pat pirmų savaičių gydytoja pataria guldyti vaiką ant pilvuko, kad tvirtėtų raumenys. „4 mėnesį atsiranda socialinis bendravimas, svetimų žmonių baimė. 5 mėnesį – noras sėdėti, bet medikai pataria sodinti tik nuo 6-to mėnesio. Jei kūdikis nori sėstis anksčiau, galite pasisodinti sau ant kelių, duoti rankytes ir leisti jam sėstis pačiam. Tik jokiais būdais nesodinkite tarp pagalvių“, – sakė gydytoja.

Kūdikis

Ar galima kūdikius guldyti į gultukus? „Gydytojai neprieštarauja, bet nevalia tuo piktnaudžiauti ir palikti ten vaiką kokias 2-3 valandas. Geresnis dalykas yra nėšynė, bet jas rekomenduočiau tik nuo 6 mėnesio. Panašios rekomendacijos yra ir dėl vaikštynių. Nuo 7 mėnesių trumpam galima. Taip pat ir šokliukai“, – pasakojo gydytoja.

Nuo 6 mėnesio kūdikis ima itin sparčiai fiziškai vystytis, kol galiausiai, sukakus apytiksliai metams ima vaikščioti.

Kūdikio priežiūra

Kalbant apie kūdikio priežiūrą, gydytoja pataria ir toliau nepamiršti drėkinti odos. O taip pat įdėmiai apžiūrėti galvytę. „Ant kūdikių galvos galima pamatyti tokį vaškinį apvalkalą, kuris didėja ir storėja. Negramdykite jo, tiesiog prieš kiekvienas maudynes galvą ištepkite aliejumi, palaikykite, nuplaukite su šampūnu ir su vaikiškomis šukytėmis iššukuokite. Bet šukuokite tik tiek, kiek nusišukuoja. Negalima krapštyti, nes būna, kad nudrasko iki kraujo. Reikia kantrybės ir ta luobelė išnyks“, – pasakojo medikė. Nors ausų gydytojai yra kategoriškai prieš bet kokį ausų valymą, pasak J.Augustinavičienės, nieko blogo nenutiks, jei jas išvalysite su specialiai vaikams skirtais pagaliukais.

Dar vienas tėvų galvos skausmas – kūdikio nosis. „Jei jaučiate, kad vaikas šnopuoja, pasidarykite iš vatos mažą tamponėlį, sudrėkinkite jį paprastu aliejumi, įkiškite į nosytę ir švelniai paridenkite. Gleivinė sudrėks ir susikaupusį sausą slogos sekretą vaikas iščiaudės. Jei šitas dalykas nepadeda, imame jūros vandenį, kuris yra purškiamas ir yra lašinamas. Rekomenduoju iki metų laiko naudoti lašinamą. Vaiką paguldome ant lovos, galvą pasukame į vieną pusę, lašiname vandenuką ir su taip vadinamu „siurbliuku“ traukiame. Bet nepersistenkite, nes sukelsite diskomfortą ir skausmą ausyse“, – sakė medikė.

Gydytoja Jurgita Augustinavičienė
Kuo daugiau bendraukite su savo kūdikiu, myluokite, glostykite. Vaikui yra svarbu jausti saugumo jausmą. Jei trūksta meilės, jis pradeda dažnai sirgti

Panikuoti nereikia ir dėl tuberkuliozės skiepo vietos. Anot gydytojos, ji gali parausti, užpūliuoti, bet nieko daryti nereikia. Tai normalu ir per pirmus 6 mėnesius viskas susitvarkys. Sunerimti reikėtų nebent tuomet, kai labai stipriai užpuliuoja, pakyla temperatūra.

„Kuo daugiau bendraukite su savo kūdikiu, myluokite, glostykite. Vaikui yra svarbu jausti saugumo jausmą. Jei trūksta meilės, jis pradeda dažnai sirgti. Jei temperatūra virš 38,5, duokite vaistų ir kuo daugiau gerti. Per pusę valandos temperatūra turi pradėti kristi. Jei vaiką pykina, duokite gerti, bet po truputį. Pirmos keturios valandos nuo ligos pradžios turi būti vykdoma skysčių gėrimo terapija. Kas kelias minutes siūlykite atsigerti. Vaikas sakys, kad nenori, bet jūs turite suduoti. Per valandą sugirdykite po puodelį. Jei nepavyksta, vaikas darosi mieguistas, važiuokite pas gydytoją“, – patarimais konferencijoje „Sumani mama“ dalijosi J.Augustinavičienė.