Neuromokslininkas daktaras Deanas Burnettas sako, kad ankstyvasis smegenų vystymosi laikotarpis nuostabus – tuo metu formuojasi visi ryšiai, kurie bus reikalingi vėlesniame gyvenime.

Jūsų vaikas yra žuvytė Dorė iš filmuko „Žuviukas Nemo“

Suaugusieji turi psichinius modelius, kurie remiasi patirtimi, prisiminimu, kaip viskas turi būti. Tokios schemos padeda susiorientuoti įvairiose situacijose. Vaikai jų dar neturi. „Mažiems vaikams viskas yra nauja, viskas džiugina, jie neturi patirties, kuria remdamiesi galėtų spręsti apie įvairius dalykus“, – aiškina D. Burnettas. Iš tiesų jaunesnių nei 7 m. vaikų atmintis funkcionuoja taip, kad joje neužsiliktų per daug atsiminimų.

Kartojimas prieš supratimą

Smegenys auga kitaip nei visas kūnas. Vaikas gali išmokti ropoti, vis kartodamas judesius, bet tai nereiškia, kad jis perpras, kodėl reikia apsiauti batus. Kūdikis supranta tik tai, kad kažkas yra kitaip, nei buvo vakar, ir dėl to pratrūksta. „Jungtys jų smegenyse dar nesusiformavusios, – sako D. Burnettas. – Jei kūdikio lūkesčiai nepatenkinami, jis nebesivaldo. Jie nemoka reaguoti, todėl sutrinka ir ima skambinti pavojaus varpais vien todėl, kad padavėte raudoną, o ne žalią puoduką“.

Mažos smegenys dirba dvigubu pajėgumu

„Iš tiesų vaikų smegenyse yra kur kas daugiau ryšių nei suaugusiųjų smegenyse, – sakė neuromokslininkas. – Tik paauglystėje prasideda atrankos procesas, smegenys ima primiršti prisiminimus, kurie nėra aktyvūs“. Taigi kūdikis galvoja ne per mažai, o per daug. Paaugliai daug ką atrinkinėja, todėl jie daug miega.

Dažna reakcija „kovok arba bėk“

Giliai smegenyse, aplink hipokampą yra saugumo sistema, kuri stresinėse situacijose paskatina reakciją „kovok arba bėk“. Evoliucijos proceso metu išsivystė dalis reakcijų į mirtinus pavojus (vorai, gyvatės), kitos reakcijos – išmoktas žmogaus elgesys (karuselės „Amerikietiškieji kalneliai“ ir pan.). Mažų vaikų smegenys nejaučia skirtumo. Kas nekelia pavojaus suaugusiajam, gali atrodyti pavojinga kūdikiui. „Jie nežino, ar daiktas nepavojingas, tik žino, kad nematytas, todėl jie gali pratrūkti“, – sakė D. Burnettas.

Verksmo evoliucija

Nusiteikite, kad kūdikis gali bet ko išsigąsti, tai – tam tikra išlikimo forma. „Evoliuciniu požiūriu, vaikas verkia, aikštijasi iš dalies todėl, kad gautų suaugusiųjų dėmesio grupėje ar bendruomenėje“, – aiškina neuromokslininkas.

Verksmas, šauksmas gali išgąsdinti plėšrūnus ir prišaukti suaugusiuosius, taigi verksmas yra tarsi biologinis imperatyvas.

Kūdikių skonio pojūčiai skiriasi nuo suaugusiųjų

Kas nenorėtų, kad jų vaikai mėgtų sveiką maistą. Bet, pasirodo, vaikai ne be priežasties labiau mėgsta tortą nei brokolių pyragą. „Kūdikių skonio pojūčiai kitokie, maistas jiems gali atrodyti stipresnio, ryškesnio skonio, taigi špinatai ir brokoliai gal atrodyti pernelyg kartūs. Kas kitas – ledai, kuriuose gausu cukraus. Smegenims tai patinka, nes teikia daug energijos“, – teigė D. Burnettas.

Kartoja praeitį, tik kur kas garsiau

Galbūt manote, kad vaikams paaugus bus lengviau. Anaiptol. Jų smegenyse susiformuoja nuolatinių atsiminimų, todėl su vaikais gali būti dar daugiau vargo. „Sakykime, 5 m. amžiaus vaikai turi bazinį supratimo lygį, todėl verksmo priepuoliai gali būti kur kas sunkesni – nes jie turi supratimą, kaip turėtų būti“, – sako D. Burnettas.

Verksmo, pykčio priepuoliai gali būti reti, bet stiprūs, nes vaikams, kaip ir suaugusiesiems, reikia išmokti išgyventi pyktį. Didelis skirtumas tarp kūdikio, kuris akimirksniu nustoja verkti, pamatęs naują blizgutį, ir tarp darželinuko, kuriam pasaulis griūva, nes neleidžiate žiūrėti mėgstamo filmuko.

Sudėtingos kūdikių smegenys

Kūdikių smegenys – sudėtingos. Na bet D. Burnettas pataria tėvams atsiminti – jie nekalti, „jie nenori, kad visą naktį nemiegotumėte, nenori sugriauti jūsų planų ar apsunkinti gyvenimo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)