– Dažnai tėvai, vos parsivežę iš ligoninės kūdikį, skundžiasi, kad jis yra neramus, kad jį kankina pilvo diegliai. Ar iš tiesų jie pasireiškia vos gimus?

– Dažniausiai jie atsiranda pirmo mėnesio pabaigoje, nors griežtos datos nėra. Labai retai būna, kad atsirastų per pirmas dienas po gimimo, bet išimčių pasitaiko. Jei pirmą mėnesį kūdikis yra labai neramus, žiūrime, ar nėra kokios nors kitos ligos požymių – infekcijos, gimdymo traumos ir pan. Nes kai vaikas rėkia, klykia, dažniausiai tėvai kaltina pilvą, bet reikia nepamiršti ir kitų galimų dalykų. Tarkime, turėjome tokį atvejį, kai vaikas gulėjo lovytėje ir jam be jokios traumos iš šalies sulūžo koja. Žinoma, tai labai reti atvejai, bet reikia juos turėti omeny. Taip pat kūdikiams gali skaudėti galvą, ausytes... tad iškart kaltinti pilvo nereikia.

– Kas yra tie pilvo diegliai?

– Kūdikių kolika arba diegliai yra pilvo skausmas. Kodėl skauda pilvą? Medikai galvoja, kad dėl žarnyno spazmų, kai žarnynas stipriai susitraukia. Daug rečiau gali būti dėl rėmens, kai rūgštis degina stemplę, bet ir šio dalyko negalime atmesti. Dar kūdikių kolika kartais supainiojama su negalėjimu pasituštinti. Kartais maži vaikai nemoka atpalaiduoti išorinio tiesiosios žarnos rauko. Žarnos stumia, ir jie, užuot atpalaidavę, dar labiau suspaudžia. Anksčiau ar vėliau išmoksta, bet pradžioje tai gali sukelti neramumą. Dar viena neramumų priežastis – galvos arba ausų skausmas. Kai vaikas verkia, deja, jo nepaklausi, kas jam skauda, ir tiesiog nurašoma pilvui, kas dažniausiai ir būna. Bet visada reikia pagalvoti ir apie kitas bėdas.

– Ar yra koks nors tyrimas, kuris aiškiai galėtų parodyti, kad tai pilvo diegliai?

– Ne, todėl ir gydytojai ne visada gali pasakyti, kad tai diegliai. Šiuo atveju didelį vaidmenį atlieka gydytojo patirtis. Kai matai vaiką, jauti, kad problema yra ta, o ne kita. Nes tokio tyrimo – kraujo, echoskopo – deja, mes neturime. Dažniausiai yra diagnozuojama įvertinus nusiskundimus, simptomus. Taip pat turi reikšmės tėvų augimas, ar jiems augant nebuvo panašių problemų, nes vaikai labai dažnai atkartoja tėvų problemas. Dažniausiai vienas būna vieno tėvo kopija, kitas – kito. Visa tai sudėjus, darai išvadas, bet vieno stebuklingo tyrimo nei Lietuvoje, nei pasaulyje nėra.

– Kokie yra dieglių simptomai, padedantys nuspręsti, kad tai tikrai jie?

– Būna taip, kad vaikas staiga nei iš šio nei iš to pradeda klykti. Išeina dujos, jis pasituština ir kuriam laikui nurimsta. Didelė tikimybė, kad tai buvo žarnų problema. Kitas dalykas – jei kūdikis taip staiga ima verkti, sėdi su juo į automobilį ir pradedi važiuoti. Jei jis nurimo, labai galimas dalykas, kad tai buvo kūdikių kolika. Čia savotiška diagnostika ir gydymas. Nes jei skauda ausį, galvą ar koją, važiavimas nepadės.

kūdikis, vaikas, liga, ligoninė, gydytojas

– Važiavimas automobiliu padeda nuo pilvo dieglių?

– Taip, nors sunku pasakyti kodėl. Gal vibracija, gal judėjimas. Važiuojant vežimėliu irgi gaunamas panašus efektas. Sukurtos netgi specialios lovytės su važiavimo imitacija. Tiesa, mokslas per daug netyrinėjo, kodėl tai padeda, nes ši kūdikių būklė greitai praeina ir į rimtesnes ligas nepereina. Nuo pilvo dieglių komplikacijų nebūna, bet vaikas gali verkti ne tik dėl jų. Nors ir retai, bet pasitaiko, kad skausmą sukėlė tai, kad žarnytė įstrigo žarnytėje. Tokiu atveju vaikas negali pasituštinti ir jam tai kelia didelį skausmą. Tokie atvejai nors ir yra be galo reti, bet pavojingi. Būtina greitoji chirurgo pagalba.

– Kada dėl kūdikio dieglių reikėtų kreiptis į medikus, o kada bėdą spręsti namuose?

– Jei kūdikio rėkimas užsitęsia pusvalandį, valandą, o nurimęs jis darosi vangus, be jėgų, reikėtų važiuoti pas gydytoją. Jei jis rėkia, šaukia, papurpsėjo, nurimo, gerai pavalgė, vėl pradėjo šaukti, balsas jo gana stiprus, vaikas aktyvus, tada skubėti nereikia.

– Jei kūdikis maitinamas motinos pienu, ar turi įtakos diegliams mamos valgomas maistas?

– Maistas turi reikšmės, bet ne tiek, kad drastiškai reikėtų jį keisti. Diegliai būna tiek motinos pienu maitinamiems vaikams, tiek mišiniais. Buvo bandoma galvoti apie tai, kad galbūt tokią reakciją sukelia alergija motinos pienui ar mišiniui, bandyta naudoti super brangius mišinius, kurie skirti alergiškiems vaikams, bet efektas – labai menkas. Dažniausiai tie diegliai palaipsniui savaime mažėja ir 3-5 mėnesiais išvis išnyksta. Aišku, būna, kad užsitęsia ir ilgiau, bet tai pavieniai atvejai.

– Vaistinėse pilna įvairių lašiukų, kurie žada stebuklingą poveikį ir ramų kūdikį...

– Efekto nuo lašiukų praktiškai nėra. Yra tik vieni probiotikai, kurie turi mokslinių įrodymų, kad gali būti efektyvus. Bet 6 tyrimai sako, kad padeda, 6, kad ne. Svarbu, kad nekenkia. Tai jei žmonės neturi pinigų, neverta, jei turi, gali pabandyti. O šiaip bandome keisti dietą – vienus mišinius – į kitus, bet tokio, kuris būtų nuo dieglių, pasaulis nėra sukūręs. Bandome mamos dietą keisti – išmetame pieno produktus, kviečius, egzotinius (sojos) produktus, bet taip bežaidžiant ateina periodas, kai galiausiai diegliai patys išnyksta.

Pilvo diegliai

– O kaip tokios priemonės, kaip masažai?

– Efekto nuo masažų nelabai yra. Gali padėti nebent šilumos pridėjimas prie pilvo, ar šilta vonelė. Nes šiluma nuima spazmus. Kaip jau sakiau, geriausias būdas – į automobilį ir važiuoji, blogiausiu atveju – vežimėliu. Tai toks primityvus gydymo metodas, bet kito kol kas niekas neišrado. Duoti kūdikiui raminančių vaistų nesiūlome, nebent kraštutiniu atveju. Kita vertus, tėvai ištveria, kai pasakai, kad tai diegliai, kad nėra jokios kitos rimtos ligos.

– Ar tiesa, kad berniukams diegliai pasitaiko dažniau nei mergaitėms?

– Netiesa. Panašiai visiems, net nėra didelio skirtumo, kaip gimė, gimė išnešiotas ar neišnešiotas.

– Ar pilvo pūtimas ir diegliai yra vienas ir tas pats?

– Ne, diegliai yra pilvo skausmas, o pilvo pūtimas pasireiškia tuomet, kai žarnose susikaupia daug dujų. Daugeliui vaikų pučia pilvą, jie purpsi sau laimingi ir jiems neskauda. Jei pilvo pūtimas yra toks, kad išpūtė vieną žarnos dalį, o kita pradėjo labai stipriai trauktis, spazmuoti, tada gali atsirasti skausmas ir patariame keisti dietą. Dažniausiai pilvą pučia nuo pieno produktų, todėl reikėtų jų vengti.