Apžvelkime dar dešimt profesijų – šį kartą be skrydžių į kosmosą: aplinkosauga, inžinerija, dizainas IT ir kitos profesijos, kurios labiausiai pareikalaus socialinių ir emocinių arba vadinamųjų „minkštųjų įgūdžių": tai bendravimo ir derybų, empatijos, gebėjimo nuolat mokytis, organizacinių, vadovavimo ir prisitaikymo įgūdžių.

Integruotų stogų sistemų dizaineris/dizainerė – jei šiandienos kartoms stogas virš galvos yra apsauga nuo lietaus, vėjo ir šalčio, tai ateities kartoms – visa nauja ekosistema. Didėjant žmonių gimstamumui pasaulyje, taip pat ilgėjant žmogaus gyvenimo trukmei, kiekvienas kvadratinis metras taps gyvybiškai svarbiu. Stogai ims tarnauti kaip tvari saulės kolektorių, kondicionierių, lietaus surinkimo, sodininkystės, daržininkystės, laisvalaikio leidimo zona. Integruotų stogų sistemų dizainerio pagrindinis uždavinys bus – įdarbinti stogą taip, kad šis neštų maksimalią naudą jo savininkui: kauptų ir pastatui naudotų šilumos ir elektros energiją, surinktą lietaus vandenį pedirbtų į buičiai naudojamą ar tinkamą stogo sodo ar daržo laistymui, įrengtų rekreacines zonas šeimai ar bendruomenei. Kitaip tariant, šie specialistai apjungs energijos vartojimo efektyvumo ir aplinkosaugos sričių disciplinas, architektūrą, inžineriją, statybą, žemės ūkį ir kita. Ši integruotų stogų sistema gali būti tobulai pritaikoma tiek individualiems namams, tiek ir mokykloms, komerciniams, žemės ūkio ir pramonės pastatams.

Agroekologas/agroekologė – šie specialistai padės atkurti ekologinę pusiausvyrą mūsų planetoje, pasiteldami vandenį, augalus, vabzdžius ir „žaliąsias“ maistines medžiagas. Tai tvarioji augalininkystė, kuomet žemei gražinama tuo pat metu, kai iš jos imama. Tik įsivaizduokite, kad augalai bus laistomi ne paviršiuje, o ten, kur jų šaknys ir tik tiek, kiek augalui reikia, kad nebūtų išplautos naudingosios dirvos medžiagos, biotrąšos. Arba, tarp jūsų maistinių augalų bus susodinti itin sparčiai augantys augalai, kurie čia pat virsta biologinėmis trąšomis, mulčiumi ir taip padeda išvengti erozijos ir maistinių medžiagų pakitimo dirvožemyje. Arba, tarp tų pačių augalų įsodinami specialūs augalai, kurie traukia vabzdžius ar atbaido kenkėjus. Agroekologų misija – bet kuriame ūkyje, darže, sode sukurti tokią tobulą ekosistemą, kokia yra pačios Motinos Žemės. Be jokios abejonės, tam prireiks ir daugybės darbo valandų laboratorijose.

Laukinės gamtos atkūrėjas/atkūrėja – šių specialstų kasdienis darbas bus naikinti žalą aplinkai, kurią sukelia žmonės, gamyklos, automobiliai ir intensyvus monokultūrinis ūkininkavimas, kuris išsekina vietovę, keičia jos visą ekosistemą. Taip pat, gyvūnų migracijai trukdančių tvorų šalinimas, nebenaudojamų kelių ar sunykusių gyvenviečių ardymas ir miškų atsodinimas tuose plotuose, dėl pramonės ir besaikio pesticidų naudojimo prarastų vabzdžių, žuvų, paukščių sugrąžinimas į tas vietoves. Biologinės įvairovės, būdingos būtent tai vietovei – nuo augalų iki laukinių gyvūnų – atkūrimas pareikalaus itin gausių žinių, tačiau tai atsipirks su kaupu visiems planetos gyventojams. Visai kaip agroekologų darbas.

Nostalgistas/nostalgistė – tai bene mįslingiausia ateities profesija, tačiau, senstant visuomenei, ilgėjant žmogaus gyvenimo amžiui, šios profesijos specialistai, manoma, bus itin paklausūs. Tik įsivaizduokite, dirbtinio intelekto ir robotų pilname pasaulyje, gyvenančią 80-metę, kuriai viso to tiesiog per daug ir ji nori sugrįžti į geriausius savo metus, kad ir 1960-uosius. Nostalgistų misija – atsukti laikrodį į 1960-uosius ir kiekvieną dieną skaičiuoti būtent nuo tos datos. Jiems teks ne tik atkurti interjerą pagal tą laikmetį, tačiau ir pasirūpinti tokiomis detalėmis, kaip muzika, palaipsnė technologijų pažanga, laikraščiai, žurnalai, mada, mėgstamas to laiko maistas – visa tai diena iš dienos turės būti parūpinta užsakovui. Patarimas šį straipsnį skaitantiems – neišmeskite vertingų senienų, nes vieną dieną sulauksite nostalgisto skambučio su labai geru pasiūlymu!

Paprastumo ekspertas/ekspertė – paprastumo ekspertų kasdienis šūkis: „Genealu tai, kas paprasta!”. Paprastumo ekspertai domėsis, kaip verslas gali supaprastinti ir racionalizuoti savo veiklą, o penkioliką žingsnių iki tikslo paversti vos trimis, keturiais. Geriausi paprastumo ekspertai turės perprasti, kaip žmonės dirba, kad sugalvotų naujus darbo metodus, naudingus visai organizacijai: nuo to, kiek darbo galima deleguoti išmaniosioms technologijoms iki „ar tikrai net 10 darbuotojų turi rūpintis šiuo klausimu? Tikrai ne! Jūs du būsite už tai atsakingi!“. Įmonių psichologija, sociologija, matematika ir net gi IT architektūra bus pagrindiniai šių ekspertų įrankiai. Vizionieriai juokauja, kad šios profesijos atstovams padės ir šnipams ar net detektyvams reikalingi įgūdžiai, nes iki randant paprastumo formulę organizacijai, įsigilinti teks iki smulkiausių detalių.

Įmonės kultūros ambasadorius – šiandien ypač garsiai kalbama apie įmonių kultūrą ir jos svarbą. Dažna girdėti, kad užtenka rasti mylimą darbą ir nebereikės dirbti nė vienos dienos. Pritraukti geriausius talentus į savo kompaniją ir išlaikyti tuos, kurie sukuria didžiausią vertę – tai ir bus įmonių kultūros ambasadorių darbas. Nuolatinis bendravimas su darbuotojais, siekis sudaryti palankiausias sąlygas dirbti kompanijoje, mokymų, lojalumo, motyvavimo ir net darbuotojų lepinimo programos – visa tai neleis užmigti šiems speicialistams. Manoma, kad darbuotojai vis dažniau darbdavį rinksis dėl įmonės vertybių, kultūros, psichologinio klimato, nei dėl pasiūlyto didesnio atlygio. Į šią profesiją tilps tokios specialybės, kaip renginių organizatorius, psichologas, sociologas ir lyderystės guru. Šiandien panašius darbus įmonėse atlieka personalo atrankos specialistai, bet, sustikite, ambasadorius skamba kur kas skambiau!

Robotų konsultantas/konsultantė – taip pat, kaip ir buitinių prietaisų konsultantai parduotuvėse, šie padės jums išsirinkti geriausiai šeimos poreikius atitinkantį robotą, kurio pagrindinis tikslas – padėti jums namuose. Esminis skirtumas – psichologinė pagalba ir šeimos elgesio stebėsena. Manoma, kad robotams vis labiau savo išvaizda ir elgsena panašėjant į žmones, šeimos susidurs su psichologiniais iššūkiais, nes į savo namus jie parsives beveik šeimos narį ar pagalbininką, kuris nuolat judės aplink, teiks paslaugas, bendraus ir, tikėtina, turės net ir savo kambarį. Robotų konsultantų darbas – stebėti roboto įvedimą į šeimą, šeimos narių santykių pokyčius ir, nepasiteisinus robotui, keisti jį kitu. Didžiausia robotų konsultantų pergalė – sklandus roboto įsiliejimas į šeimą, kai gerėja šeimos psichologinis klimatas, nes robotas tiksliai atlieka būtinuosius namų ruošos darbus ir padeda šeimai susitelkti į svarbiausią dalyką – kokybišką laiką drauge.

Estetikas/estetikė – dėl biochemijos ir technologijų pažangos, kai vis nauji ingredientai naudojami odos priežiūros produktuose ir procedūrose, žmonės dar labiau galės kontroliuoti savo išvaizdą. Tikėtina, kad tapsime dar gražesni, dar labiau nenusakomo amžiaus, o randai, apgamai, raukšlės ar kiti pasitikėjimą atimantys erzinantys dariniai ant mūsų odos bus visiška praeitis. Estetikų tikslas – rinkti informaciją apie naujausius išradimus laboratorijose ir juos panaudoti konkrečiam klientui. Jų darbas – estetinio vaizdo sukūrimas konkrečiam žmogui: nuo maskuojančio makiažo iki injekcijų ir plastinių korekcijų. Žmonių siekis išlikti jaunais prilygsta jų nemirtingumo siekiui. Ar esate pasiruošę būdami 90-ies atrodyti kaip 25-erių?

Mokymo standartų pareigūnas/pareigūnė – tradicinė mokykla, kuomet visa klasė mokoma tų pačių dalykų, atrodo, ilgainiui taps atgyvena. Indivizualizuotas mokymas pagal vaiko gebėjimus, pomėgius, domėjimosi sritis ir talentus, taip pat mokymosi greitį ir stilių taps ateities mokykla. Mokymo standartų pareigūnai savo rekomendacijomis pedagogams sieks sukurti unikalią mokymosi programą kiekvienam moksleiviui, siekiant geriausių kiekvieno moksleivio indivudualių rezultatų. Tikima, kad šie specialistai nepaliks nė vieno neišgirsto vaiko ir atlieps kiekvieno poreikius. Tai bus milžiniška pagalba ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Skaitmeninės atminties specialistas/specialistė – nuo šių specialistų priklausys jūsų reputacija šiandien ir, kaip būsite prisimenami ateityje, po mirties, nes jie rinks ir valdys jūsų skaitmeninį palikimą. Tik įsivaizduokite, esate darbo pokalbyje, o potencialus jūsų darbdavys paieškos sistemoje netikėtai užtiko filmuką, kuriame prieš kelioliką metų jūs negailestingai išpeikėte šios įmonės gaminamą produkciją ir apie tai seniai pamiršote. Tai tebuvo momentinis jūsų pykčio priepuolis… Tiesa, kad reputacijai sukurti reikia 20 metų, o jai sugriauti – vos vienos sekundės. Pėdsakai, kuriuos paliekame internete, gali apie mus pasakyti labai daug tiesos, tačiau tiek pat ir netiesos, tiek mums esant gyviems, tiek jau palikus šį pasaulį. Skaitmenės atminties specialistai kontroliuos visus jūsų skaitmeninius duomenis – nuo tinklalapių iki elektroninių laiškų, nuo pokalbių, video iki socialinių tinklų ir taip padės žmonėms apie jus susidaryti teisingą nuomonę be kraštutinumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt