Pasak vitaminų namų „GerVitum” gydytojo Petro Gervės, jau nuo šiandien kiekvieno vaiko ar paauglio dienos racione turėtų atsirasti vitaminas D, rašoma pranešime spaudai. Tai medžiaga, kuri ne tik skatina fizinį aktyvumą, bet ir mažina galimos depresijos požymius.

Gydytojas Petras Gervė
Galiu atvirai pasakyti, jog atlikus daugelį tyrimų, rezultatas nebestebina. 98 proc. kūdikių ir vaikų yra nustatomas ilgalaikis vitamino D trūkumas

„Vitaminas D reguliuoja serotonino apykaitą, tuo šalindamas depresines būsenas. Jis sureguliuoja miegą, ko dažnai trūksta jaunam žmogui, sužadina fizinį aktyvumą. Visa tai labai palankiai atsiliepia ir mokslo rezultatams. Be to, rudenį slopsta saulės aktyvumas, trumpėja šviesusis dienos periodas. Vaikai daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose, dirbtiniame apšvietime. Mažiau įvairių vitaminų gaunama su vaisiais ir daržovėmis. Todėl, nelaukiant, kol bus išnaudotos visos vasaros metu sukauptos vitamino D „sankaupos”, jomis aprūpinti jauną organizmą rekomenduoju jau dabar”, – dėstė P.Gervė.

Mažas aktyvumas, judrumo stoka – gali būti vitaminų trūkumo sukeltas padarinys, mano P.Gervė. Specialisto teigimu, praėjus vitaminų kursą ženkliai pastebimas vaiko įsitraukimas į fizinę veiklą.
„Kaip ir minėjau anksčiau, vitaminas D sukelia fizinį aktyvumą bei apetitą. Palyginimui – vitaminas D, bet kokio amžiaus žmogui, yra kaip tepalas varikliui automobilyje. Jis yra visų žmogaus organizmo reakcijų katalizatorius. Tai būtinas elementas tiems, kuriems trūksta energijos, noro veikti. Tiesa, atkreipkite dėmesį, kaip rudens rytais sunkiai keliasi vaikai. Tai irgi gali būti vitaminų trūkumo reiškinys, kurį lengvai gali išspręsti vitaminų kursas”, – pasakojo P.Gervė.

Eksperto nuomone vitamino D trūkumu reiktų domėtis nuo pat kūdikystės. Pastebima tendencija, jog bene visų vaikų kraujyje jo maža ir vos 2 proc. atitinka normą.

„Galiu atvirai pasakyti, jog atlikus daugelį tyrimų, rezultatas nebestebina. 98 proc. kūdikių ir vaikų yra nustatomas ilgalaikis vitamino D trūkumas. Jiems, kaip ir saugusiesiems trūksta vitaminų, šie nepasiekia siektinos 41 ng/ml arba 102,5 nmol/l koncentracijos normos. Tiesa, jei tyrėtės kraują, būtinai atkreipkite dėmesį į matavimo vienetus, jų nesumaišykite. Jie stipriai skiriasi.

Jei to nedarėte, kraujo tyrimą visiems savo pacientams rekomenduoju atlikti dukart per metus: rudenį ir pavasarį. Tai padaryti patariu jums bei jūsų vaikams. Pamatysite, organizmas, kuris yra sveikas ir kuris nejaučia vitaminų stygiaus yra kur kas žvalesnis, greitesnis ir imlesnis. O tai, kaip žinia, rudenį mums visiems aktualu“, – dėstė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)