Vilniaus Žėručio pradinė mokykla buvo viena pirmųjų, vaikams per pertraukas pasiūliusi pieno. Mokyklos direktorė sako, kad eksperimentas pasiteisino – esą moksleiviai pieną pamėgo ir vis dažniau jį geria mieliau nei saldintus vaisvandenius.

„Iš karto formuojasi geri maitinimosi įgūdžiai, kadangi vaikai atsisako bandelių, saldumynų, ir tai džiugina. Svarbiausia – tėveliai buvo nustebę – namuose vaikai pieno negeria, o mokykloje geria, nes visa klasė geria. Ypatingai rugsėjo balandžio gegužės mėnesį, kai karšta, labai mėgsta pieną“, – sako mokyklos direktorė Birutė Liekienė.

Apetitu pienui ir produktams iš jo nesiskundžia ir Antakalnio progimnazijos moksleiviai. Mokyklos direktorius aiškina, kad moksleivių sveikatos stiprinimo programa veikia gerai, tačiau pasigenda produktų įvairovės ir sako, kad didelėje mokykloje paskirstyti produktus sudėtinga.

„Didelė mokykla yra, apie 500, ne visi 500 pradinukų valgo, o jogurtas, pavyzdžiui, priklauso kiekvienam, tai dalis vaikų parsineša. Logistikos problema. Problemų yra ir su pieno išpilstymu, dėl to, kad vieni valgo, daliai reikia nešti į kabinetus, reikia ąsotėlių, nes maišeliuose tiekiamas pienas, tai ir ekologijos tokios nėra, prasideda vienkartinių stiklinių naudojimas“, – aiškina Vilniaus Antakalnio progimnazijos direktorius Tomas Jankūnas.

Pagal Europos Sąjungos (ES) vykdomą programą visų Bendrijos šalių mokykloms kasmet skiriama 100 milijonų eurų. Lietuvoje tuo rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kuri savanoriškai projekte sutikusioms dalyvauti mokykloms šiemet paskirstė per 1 mln. 70 tūkst. eurų.

„Yra vaikų sveikatinimas ir supažindinimas su sveikatai palankia mityba. Programa turi atskirą dalį, kur vaikai edukuojami. Jiems atvežami ne tik nemokamai obuoliai, morka ar pieno produktas bet ir vykdoma edukacija“, – sako Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė.

Vaikams darželyje ar mokykloje rekomenduojama per dieną išgerti stiklinę pieno. Taip esą vaikas gaus kalcio paros normą. Gydytojai neginčija, kad pienas yra puikus kalcio šaltinis, tačiau kiti sako, kad jis yra net nebūtinas ir siūlo kalcio gauti iš tų pačių šaltinių, kaip ir pačios karvės.

„Čia yra vienas iš mitų, kad kalcį gauname tik iš pieno. Kadangi tai mineralas, kuris randamas žemėje, ir augalai jį pasisavina iš žemės, visi žalialapiai augalai, kopūstai turi kalcio, riešutai turi kalcio, visokios sėklos. Labai paprasta gauti kalcio nevartojant pieno“, – atkreipia dėmesį gydytoja, Gyvensenos medicinos asociacijos narė Ingrida Kravčenkienė.

Į Lietuvos mokyklas kiekvieną savaitę atvežama atsigerti ne tik pieno, tačiau ir kitų jo produktų, kaip rauginto pieno ar sūrio.