aA
Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė pataria tėvams taupyti laiką ir nors kartais ruošti tai, kas tinka ir vakarienei, ir įdėti vaikui į mokyklą ar pasiimti kartu su savimi į darbą pietums, rašoma pranešime spaudai.
Vaida Kurpienė
© Asmeninio albumo nuotr.

„Sudėti pietų dėžutę mokyklinukui dažnai tampa nemenku iššūkiu. Tėvams tenka sukti galvą, ką įdėti į pietų dėžutę, kas būtų ne tik sveika, bet ir skanu. Juk vaikai – pati išrankiausia auditorija, tad jiems įtikti gali būti išties sunku. Suprantama, kad papildomas maisto gaminimas atima nemažai laiko, kurį mieliau norėtume praleisti kartu su vaikais, o ne prie puodų. Todėl tikrai geras sprendimas vakarienei paruošti tai, kas tiktų ir kitos dienos pietums“, – pažymi sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

Visgi ji atkreipia dėmesį į tai, jog į pietų dėžutę dedant pagamintą patiekalą, svarbu, kad jis būtų suvartotas per 3 valandas. Jei žinome, kad vaikas valgys vėliau – praverčia termo (išlaikančios temperatūrą) pakuotės, kurios būna specialiai pritaikytos pietų dėžutėms. Pasak V. Kurpienės, taip bus palaikoma žemesnė temperatūra ir maisto galiojimo terminas prasitęs.

Sotesniems pietums – patiekalas su mėsa

Jei vaikas nevalgo pietų mokykloje, lengvų užkandžių nepakaks. Sotesniems pietums mitybos specialistė siūlo rinktis patiekalą, kuriame gali būti mėsos, pvz., vištienos. „Vištienoje gausu gerai pasisavinamų baltymų, B grupės vitaminų, fosforo bei seleno, o jie būtini vaiko raidai, nervų sistemai bei augimui. Baltą mėsą mėgsta ir mielai valgo dauguma vaikų. Ruošiant vakarienę ar patiekalus dėžutei, didelis privalumas, kad vištiena lengvai ir greitai paruošiama“, – sako V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Vaikai mieliau valgo, kai mėsa yra malta arba supjaustyta mažais gabaliukais ar juostelėmis, kad būtų patogu įsidėti į burną ir lengviau kramtyti. Todėl tarp V. Kurpienės siūlomų patiekalų – orkaitėje kepta vištiena ant iešmelio arba taip pat orkaitėje keptos ar virtos vištienos blauzdelės, kurios turėtų patikti vaikams, kadangi paprastai jie mėgsta valgyti rankomis ar mėsą „graužti“ nuo kauliuko. „Apvyniokite blauzdelės kauliuką servetėle – taip didesnė tikimybė, kad vaikai suvalgys, nes patiekalas nelips prie rankų“, – pataria sveikos mitybos specialistė.

Siūlo nepamiršti daržovių ir vaisių

V. Kurpienė priduria, jog į vaikų priešpiečių dėžutes verta įdėti vaisių bei daržovių. „Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai vertingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis“, – pažymi mitybos specialistė.

Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai vertingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Kaip ji pasakoja, užkandžiams idealiai tinka mažos daržovės: vyšniniai pomidorai, nedideli agurkai, mažos morkytės. Kai visgi naudojamos didelės daržovės, pavyzdžiui, morkos, kaliaropės ar moliūgas, supjaustykite jas griežinėliais ar pagaliukais. Jei norime pridėti garnyrui termiškai apdorotų daržovių – V. Kurpienė rekomenduoja iškepti ropių, salierų šaknų, morkų, moliūgų, bulvių pagaliukų ar kalafiorų bei brokolių žiedynų orkaitėje su prieskoniais. Pastaruosius galima dar pabarstyti sūriu, juo pagardintus patiekalus vaikai dažniausiai valgo geriau.

Dalijasi receptu

Sveikos mitybos specialistė dalijasi vištienos keksiukų receptu. Kaip ji sako, šis patiekalas – vienas iš tų, kuris puikiai tinka ir vakarienei, ir pietų dėžutei. Ne tik gražiai atrodo, bet vertinga valgyti.

Keksiukai su vištiena

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Asmeninio albumo nuotr.

7 vidutinio dydžio keksiukams reikės:

• 450 gramų vidinės vištienos filė;

• 100 gramų smulkiai (kaip bulvių tarkis) tarkuotos morkos, jei sutarkuosite stambiau keksiukuose jausis kietų morkų gabaliukai

• 1 kiaušinio;

• 2 skiltelių česnako;

• 40 gramų smulkinto svogūno, sušvelnins ir suminkštins mėsą, tačiau skonio nesijaus;

• Druskos bei pipirų (pagal kiekvieno skonį);

• Keksiukų formelių bei karščiui atsparaus indo su dangčiu.

Gaminimo eiga:

• Susmulkiname česnakus ir svogūnus, smulkiai sutarkuojame morkas;
• Vidines vištienos filė sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname (galite naudoti mėsmalę). Vieni mėgsta kapotos, o kiti maltos mėsos konsistenciją – pasirinkite kaip jums patinka.
• Į susmulkintą mėsą sudedame paruoštas daržoves bei prieskonius, įmušame kiaušinį ir viską gerai permaišome;
• Gautą masę dedame į keksiukų formeles. Jas sudedame į karščiui atsparų indą su dangčiu ir kepame +180C laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes. Taip pat galima troškinti ar gaminti ant garų.

Keksiukai bus labai sultingi ir skanūs!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
4.1429

Paaiškino, kodėl vaikai mėgsta saldumynus: tai – išlikimo taktika (13)

Šiais laikais tiek vaikai , tiek suaugusieji vartoja per daug cukraus. Nieko stebėtino jau vien...

Kaip su vaikais susitarti dėl saldumynų: šios taisyklės pravers jau viską išbandžiusiems (19)

Retas iš vaikų gali atsispirti ryškiam, kvepiančiam saldainiui, šokolado plytelei ar ledų...

Kūdikiams skirtų prekių paklausa išaugo: pasakė, ko tėvai savo mažyliams perka daugiausiai

Pasibaigus vasarai drąsiai galima sakyti, kad, sušilus orams ir išaugus keliautojų skaičiui, ima...

Kauno rajone vaikų darželių ugdytiniai pradedami maitinti ekologišku maistu (3)

Remiantis liepą Žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintomis Ekologiškų ir pagal nacionalinę...

Mano vaikas nieko nevalgo: šis veiksmų planas padės net išrankiausią valgytoją paversti sveiko maisto mėgėju (38)

Klaidos, klaidos ir dar kartą klaidos... atrodytų, kad šiuolaikiniai tėvai, auklėdami savo...

Top naujienos

Vladimiras Pozneris: kodėl Stalino Vakarai tik bijojo, o Putino – nekenčia paskelbė diagnozę ir žiniasklaidai, ir politikai (53)

„Vakaruose požiūris į Staliną (šis, mano supratimu, už Putiną daug baisesnis politikas) buvo...

Paguglino ir pakraupo: keliais žingsniais – lengvai pasiekiamos asmeninės nuotraukos ir dokumentai (33)

Noras dalytis su kitais savo įspūdžiais internete atsiliepimų forma gali jums padaryti meškos...

Berlynas įšaldo būsto nuomos kainas: penkerius metus kainas reguliuos valdžia (49)

Berlyno miesto tarybos valdančiosios partijos susitarė įšaldyti būsto nuomos kainas Vokietijos...

Gaisro metu Alytuje kritęs zuikis atiduotas tyrimams: pirmos žinios iš veterinarų baugina meras: jei tai bus patvirtina, liūdna ne tas žodis (408)

Spalio 18 dieną, t.y. trečiąją milžiniško padangų perdirbimo gamyklos gaisro dieną, Alytaus...

Praėjus 120-iai valandų po ugnies nutraukimo – Turkijos sprendimas dėl veiksmų Sirijoje (20)

Jungtinėms Valstijoms informavus Turkiją apie užbaigtą kurdų kovotojų pasitraukimą iš Sirijos...

Čempionų žiedus atsiėmę „Raptors“ reguliarųjį sezoną atidarė dramatiška pergale prieš „Pelicans“ (4)

Naująjį NBA reguliarųjį sezoną pergalingai pradėjo čempionų titulą ginantys Toronto...

Klausimas, į kurį nėra vieno atsakymo: ekspertai padės priimti sprendimą, valgyti jums pusryčius ar ne

Neretai nutinka taip, kad ryte pusryčių pavalgyti tiesiog nespėjame. Ar reikėtų dėl to graužtis...

Paprasti būdai, kaip vaikus įpratinti trumpiau leisti laiką prie ekranų (1)

Beveik kiekvienuose namuose televizorius, mobilus, įvairios virtualios pramogos ir tiesiog internetas...

Cukinijos - faktai apie šią daržovę nustebins (2)

Cukinijos yra vienos iš tų daržovių, kurias lietuviai yra pamėgę jau nuo senų laikų.