Kaip rašoma tinklalapyje thedailymeal.com, dauguma mūsų žino, koks per didelio kofeino kiekio poveikis: nemiga, galvos skausmas, negebėjimas susikoncentruoti, padidėjęs širdies ritmas ir kt. Jausmas ne iš maloniausių, o mažiems vaikams toks poveikis pasireiškia labai greit, tad akivaizdu, kad dvigubas espresso vaikui ryte – ne pati geriausia idėja.

Kava vaiko organizme trukdo pasisavinti kalcį, tad trikdo augimo procesą. Vis dėlto nėra daug tai pagrindžiančių duomenų, juo labiau, turint omenyje, kad Skandinavijoje vaikai kavą pradeda gerti nuo pat mažens, o, kaip žinome, skandinavai paprastai užauga sveiki – ir dažnai labai aukšto ūgio.

Vaikas geria kavą

Be abejonės, mes nenorime, kad vaikai nuo pat mažens būtų nervingi, tad iki 12 metų kavos jiems ko gero nereikėtų duoti. Dauguma mažų vaikų ir taip turi daug energijos, todėl jiems nereikia papildomo stimuliavimo kava, tad bent iki 12 metų geriau jos vengti. Jie ir taip gauna kofeino su kitais gėrimais (kola, gaivieji gėrimai, kakava), o kavos puodelyje kofeino kiekis itin koncentruotas.

Vis dėlto kai vaikas tampa paaugliu, nėra svarių įrodymų, kurie parodytų, kad vienas kitas retkarčiais išgertas puodelis kavos pakenktų. Žinoma, reikėtų stengtis kuo ilgiau neduoti vaikui šio gėrimo, kad jam kuo ilgiau neišsivystytų priklausomybė nuo kofeino. Tačiau jei ryte paauglys niekaip negali išsibudinti, puodelis kavos su pusryčiais tikrai nebus pasaulio pabaiga. Tik pasistenkite neskaninti jos grietinėle ir cukrumi, nes tai akivaizdžiai ne pats sveikiausias įprotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt