Apie retus vaikų vardus plačiau papasakojo Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Kuzmienė.

Reti ir įdomūs vardai

Paklausta apie pastaraisiais metais registruotus rečiausius ar keisčiausius vardus, J. Kuzmienė pasakoja, kad gimimo registravimo specialistės visada pasižymi retesnius, įdomesnius vaikų vardus.

2018 m. registruotų vaikų vardai:

  • Berniukų: Karijotas, Jūris, Aigiris, Gajus, Nėjus, Atomas, Alvaras, Akselis, Evanas, Everetas, Dovilas, Vaidrius, Jorūnas, Uvis, Ramilis, Altajus, Aidenas.
  • Mergaičių: Ida, Saulėja, Iglė, Nabelija, Juna, Delmantė, Amėja, Aivija, Džema, Melda, Gundė, Evija, Ūka, Malika, Milija, Veltė, Vigita, Jomilė.

2017 m. registruotų vaikų vardai:

  • Berniukų: Dijus, Skajus, Andajus, Dan, Trojus, Audrys, Milanas, Donardas, Gedeonas, Karijotas, Patrimpas, Dovas, Kaributas, Skalvis, Maidas, Nadruvis, Danijaras, Trojus, Ūlis, Atas, Ardas, Uvis, Timurtas.
  • Mergaičių: Ėtmė, Eulalija, Matėja, Tilė, Estelė, Geistė, Elijachu, Eiprilė, Aviljana, Meina, Alistėja, Arneta, Luizė, Nomina, Avigėja, Ripsimėja, Arda, Upa, Mūza, Jūra, Jausmilė, Teklė, Anelė.

Iš pokalbių mamų forumuose esame girdėję neįprastų vardų, tad pasidomėjome ar jais 2017-2018 m. buvo pavadintas nors vienas vaikas: Digna, Kaspisija, Mėnulė, Ayra, Galaktijonas, Adris, Mantryda, Gandrius, Lazdonė, Alytis, Jūreivis.

„Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriuje iš registruotų retesnių vardų yra aukščiau paminėti, taip pat girdėti vardai Digna ir Adris“, – sako specialistė.

Įdomu, kad babble.com pateikiamame 2017 metų pasaulio egzotiškiausių vardų sąraše galima rasti ir vieną Lietuvoje gana dažnai sutinkamą vardą: Dante, Rocco, Giana, Kaira, Verena, Aldis, Keely, Primrose, Rosabel, Suri, Zelda, Nova, Taj, Evelina, Cosimia, Krishna, Alegra, Kenji.

Jei vardas netinkamas arba nepatinka

Į klausimą ar yra tekę susidurti su tokiais vardais, kuriuos registruojant norėjosi įkalbėti tėvus duoti kitą vardą vaikui, Jolanta Kuzmienė pažymi, kad registruodamos vaikų gimimus, darbuotojos įvertina ar vardas atitinka vaiko lytį, neprieštarauja moralės principams ir teisės aktams, reglamentuojantiems vardų rašybą. „Kai šių reikalavimų vardas neatitinka, su tėvais yra kalbamasi ir visuomet randamas sprendimas, nes vaiko gimimas turi būti įregistruotas. O gimimas registruojamas, tik kai pasirinktas vardas atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus“, – sako specialistė. „Taip pat kai kyla neaiškumų, ar vardas tikrai gali būti toks, kokio tėvai nori, prašome Valstybinės lietuvių kalbos komisijos išvados. Džiaugiamės, kad tėveliai atsakingai suteikinėja vaikams vardus, atsižvelgdami į jų interesus, nekorektiškų prašymų nesame gavę“.

Kadangi vardas kartais gali ne tik džiuginti, bet ir būti įvairių nesklandumų ar patyčių priežastimi, pasidomėjome, kaip dažnai tenka pakeisti vardą vaikui ar suaugusiam. Jolantos Kuzmienės teigimu, prašymai pakeisti vaikui vardą nėra dažni. „Vilniaus miesto CM skyriuje per metus įvykdoma iki 90 prašymų dėl nepilnamečių vaikų (iki 16 metų amžiaus) vardų pakeitimo“ , – sako specialistė. „Motyvai – kad pasirinktas vardas vaikui netinka, kad norima suteikti vaikui antrą krikšto vardą, kad suteikdami vardą tėvai paskubėjo ir nori jį keisti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt