Anot psichologės, pasakojimai apie tai, kad vaikus atnešė gandras arba juos rado kopūstuose yra ne tik neinformatyvūs, bet ir klaidinantys bei kuriantys nebylią nuostatą, kad lytiškumas ir su juo susiję aspektai yra kažkas blogo ir gėdingo.

Tyrimais nustatyta, kad tie vaikai, kurie kalbėjo su tėvais apie seksą, naudojo apsaugos priemones, kai jie tapo seksualiai aktyvūs

– Kodėl svarbu kalbėtis su vaikais lytiškumo tema?

– Pirmiausia tai didina tėvų – vaikų tarpusavio ryšį, dėl kurio vaikas jaučiasi saugesnis. Paprasta logika – kuo daugiau su kažkuo kalbame, kuo temos nepatogesnės ir intymesnės, tuo mes užmezgame artimesnį tarpusavio ryšį. Be to, dėl platesnio žinių bagažo vaiko pasitikėjimas savimi paauga. Tyrimais nustatyta, kad tie vaikai, kurie kalbėjo su tėvais apie seksą, naudojo apsaugos priemones, kai jie tapo seksualiai aktyvūs. Kalbėjimas lytiškumo temomis didina vaiko atsakomybę už savo elgesį, jis gali numatyti savo elgesio pasekmes. Visi žinome, kad jaunus žmones labai traukia tai kas nepažinta, dėl to net verbalinis bendravimas lytiškumo temomis gali suteikti jaunuoliui pažinimo jausmą, o tai tampa profilaktika prieš ankstyvus ir/ar atsitiktinius lytinius santykius. Esu tikra, kad dauguma tėvų nenori net galvoti apie savo vaikų lytinį gyvenimą, o tuo labiau kol jis yra mažas. Bet visi tėvai nori, kad jų vaikai būtų laimingi ir turėtų sėkmingą partnerystę. Vienas iš laimingos partnerystės komponentų yra lytinis gyvenimas, kurio kokybė didėja partneriams apie tai kalbant, dalinantis savo norais ir išgyvenimais. Kai vaikas nuo mažens gauna iš tėvų žinutę, kad lytiškumas ir seksualumas yra normalus dalykas, jam užaugus nėra sunku šią temą perkelti į romantinius santykius.

Dar vienas tėvams būdingas poreikis yra apsaugoti savo atžalas. Nuo mažens su vaikais kalbantis apie jo kūną, intymias, tik jam priklausančias kūno vietas, vėliau apie lyčių vaidmenis, santykius, pagarbą ir galimybę rinktis, jūs atliekate profilaktiką prieš seksualinį išnaudojimą. Nuo pirmų metų aiškinkite vaikui, kad krūtinė, pilvas, nugara, lyties organai ir užpakalis yra vietos priklausančios jam ir niekas kitas negali prie jų liestis be leidimo, išskyrus tėvai, kol reikia vaikutį prausti ar sutvarkyti po tualeto. Gavęs tokį ugdymą, jau šešių metų vaikas supras ir parodys, jei bus bandoma atlikti nederamus seksualinius veiksmus su juo.

– Kaip kalbėti su vaikais lytiškumo tema?

• Stebėkite aplinkoje vykstančius reiškinius susijusius su lytiškumu ir apie tai pakalbėkite su vaiku (pvz. nėštumas, skyrybos ir sielvartas dėl to, prostitucija, homoseksualumas ir t.t.).

• Komentuokite filmus, reklamas, laidas vaikams girdint.

• Dar nuo mažų dienų akcentuokite, kad intymi higiena yra labai svarbu.

• Kalbėkite su vaikais konkrečiai, pernelyg neišsiplėskite. Jei jam trūks informacijos, jis užduos papildomų klausimų. Nereikia pateikti visos informacijos iš karto.

• Jei pastebite, kad pokalbio metu vaikas pradeda jaustis nejaukiai, pasiteiraukite ar nori jis tęsti šią temą. Kai informacijos yra per daug, arba ji yra jau žinoma – vaikas gali jaustis nejaukiai, jam būti gėda.

• Venkite kurti ,,blogas‘‘ asociacijas susijusias su seksu, nes tai gali turėti neigiamos įtakos lytiniai funkcijai suaugus. Pavyzdžiui, jei pastebite, kad vaikas įsijungė filmą, kuriame rodoma, kaip žmonės mylisi, jokiu būdu NESAKYKITE, kad tai negražu, blogai, šlykštu, gėdinga. Sakykite, kad tai yra suaugusiems skirtas filmas arba kad tai yra suaugusiųjų reikalai.

Jeigu jūs dar vis abejojate ar su vaikais kalbėti apie lytiškumą, noriu priminti, kad svarbiausia tėvų užduotis – vaiko gyvenime sukurti save kaip žmogų, kuris gali atsakyti į visus klausimus. Dėl to visavertėje tėvų–vaikų meilėje, turi būti visavertis bendravimas. Be to, dauguma iš vaikų gaunamų klausimų yra ne apie seksą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt