Perinatalinės slaugos ir mitybos dėstytoja D.Spatz vadovauja žindymo programai Filadelfijos vaikų ligoninėje, o jos kolegė E.Froh dirba Vaikų slaugos tyrimų ir įrodymais grįstos praktikos centre. Abi specialistės pirmiausia rekomenduoja žindančioms moterims susipažinti su savo teisėmis. Daugelyje Vakarų valstybių žindyti ar nusitraukti pieną galima bet kur, taip pat oro uostose ir traukinių stotyse. Todėl D.Spatz pataria mamoms vengti tai daryti tualetuose. „Čia per daug mikrobų“, – teigia ji.

Toliau mokslininkės pateikia maitinančioms mamoms patarimus, kurie pravers keliaujant lėktuvais, traukiniais ir automobiliais.

Keliaujant automobiliu:

• Jeigu keliaujate su kūdikiu, raskite saugią vietą sustoti ir pažindyti.

• Jeigu keliaujate be kūdikio, pasiimkite su savimi automobilio adapterį, kad galėtumėte nusitraukti pieną bet kur, net jeigu nebus elektros.

• Pagalvokite, kaip nutrauktą pieną laikyti vėsiai, ypač jeigu susiruošėte į ilgą kelionę. Išbandykite nešiojamą šaltkrepšį ir gelio pakuotes, nes paprastas ledas tirpsta, be to, pieno temperatūra gali būti nesaugi. Nepamirškite iš anksto užsišaldyti gelio pakuočių.

Keliaujant traukiniu:

• Jeigu keliaujate su kūdikiu, iškart nueikite į traukinių stoties klientų aptarnavimo skyrių. Paklauskite, ar nėra galimybės anksčiau įlipti ir sulaukti pagalbos, nes taip galėsite gauti patogesnę vietą – daugiau erdvės leis patogiau žindyti. Taip pat galite paklausti, ar nėra specialių žindymo kambarių.

• Jeigu keliaujate be kūdikio, iš anksto pasiskambinkite ir paklauskite, ar traukinyje yra kištukiniai lizdai. Ar jais gali naudotis keleiviai? Ar lizdai tiks jūsų pieno pompai? Jeigu ne, pasirūpinkite elektros baterijomis.

• Kaip ir važiuojant automobiliu, jeigu kelionė ilga, nepamirškite šaltkrepšio ar gelio pakuočių nutrauktam pienui atvėsinti.

Skrendant lėktuvu:

• Jeigu skrendate su kūdikiu, iš anksto pasidomėkite oro uosto išplanavimu. Oro uostas gal ir turi žindymui skirtas erdves, tačiau jos gali būti toli nuo jūsų vartų ar net kitame terminale.

• Geriausia kūdikį maitinti kilimo ir nusileidimo metu, nes tai sumažins jo ausytėms tenkantį spaudimą.

• Jeigu keliaujate su užšaldytu pienu, jį su šaldymo indu įdėkite į registruotą bagažą. Iš anksto paskambinkite savo oro linijoms pasiteirauti apie logistiką.

• Jeigu jums reikia privatumo, nepamirškite su savimi pasiimti užklotą žindymui. Taip pat pasiruoškite baterijas, jeigu skrydžio metu jums reikės nusitraukti pieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt