Šeimų ir pedagogų konsultantas, vedų specialistas sako, kad dažniausiai problemos kyla kai tėvai elgiasi nenuosekliai – ne moko vaikus suprasti, kokie veiksmai ir kokias pasekmes sukelia, o auklėja juos grėsmės būdu – grasindami, kad kažką atims, dažniausiai tai, kas vaikams yra labai svarbu – susitikimą su draugais, telefoną ir pan. „Jei paaiškinsime vaikams, ko mes tikimės iš jų, ir kodėl jiems taip elgtis naudinga, tuomet jie bus orientuoti ne į bausmės vengimą, o į motyvaciją elgtis tinkamai“, – pabrėžė V.Arvasevičius.

Vaidas Arvasevičius

Pašnekovas sako, kad kalbėdami su vaiku, tėvai turi daug patirties ir resursų jam duoti gaires, kaip elgtis tinkamai ir numatyti galimas pasekmes, jei vaikui nepavyks laikytis taisyklių. Tai galioja jau nuo 1,5 metukų, kai tik pradedame su vaiku komunikuoti verbališkai ir sulaukiame jo reakcijos.

Nenuoseklus tėvų elgesys formuoja vaikų nepasitikėjimą

Pasak V.Arvasevičiaus, jei tėvai dažnai taiko bausmes kažką atimant, sukeliant emocinį skausmą, ar net pažemindami vaiką, elgiasi nenuosekliai – nesusieja veiksmo ir pasekmės – vaikas pradeda nepasitikėti tėvais, kartais ir maištauti, nes nesupranta, ko ir kada gali tikėtis iš tėvų. Ir patys tėvai vargsta, nes nuolat turi prižiūrėti, auklėjimo „sistemą”, užuot perdavę šią atsakomybę vaikams, ir tik kartais prižiūrėtų, kaip vaikui sekasi bei pagirtų už jo pažangą.

„Kai vaikas žino, kokios pasekmės jo laukia, jam suteikiama galimybė pasirinkti, kaip elgtis. Pavyzdžiui, jei vaikas stumdo kitus vaikus smėlio dėžėje, tėvai, kaip pasekmę, jam gali paaiškinti, jog gali užgauti kitus vaikus, o jei ir toliau taip elgsis, turės eiti namo. Vaikas žino, ko tikėtis ir pats pasirenka, kaip jam elgtis toliau. Renkasi ne visada naudingai sau, todėl tėveliai turi būti pasiruošę atlaikyti emocines „kontratakas“, – pažymėjo V.Arvasevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt