Ne tėvai nusprendžia, kada pradėti sėstis ant puoduko

Tėvai dažnai skuba atsisveikinti su sauskelnėmis, o kai kurie gal net sulaukia iš ikimokyklinių ugdymo įstaigų reikalavimų pripratinti vaiką prie puoduko. Tačiau jeigu vaikas nėra pasiruošęs mokytis šio naujo įgūdžio, rezultato nebus. Todėl dažniausiai tokiu atveju visiems bus geriau, jeigu palauksite.

Kad mokymasis sėstis ant puoduko būtų sėkmingas ir neskausmingas, vaikas turi parodyti norą naudotis tualetu. Tie ženklai dažnai labai subtilūs, pavyzdžiui, mažylis slepiasi už sofos ir ten pakakoja arba veržiasi pas tėvus į tualetą, kai jie juo naudojasi. Kur kas rečiau jie patys paprašo pradėti naudotis tualetu, tačiau toks atvejis taip pat nėra iš fantastikos srities.

Kai tėvai verčia mažylį pradėti naudotis puoduku, vaikas gali kaip reikiant sudirgti. Juos gali išgąsdinti pats procesas, jie gali pradėti ignoruoti visą šį reikalą ir galiausiai mokymosi procesą galutinai sužlugdyti. Dėl to tėvai gali imti demonstruoti nusivylimą, o vaikas – jausti kaltę.

Vaikai išmoksta naudotis puoduku stebėdami savo tėvus

Kai kurie tėvai jau spėja suprasti, kad jų privatumas pranyksta tą pačią akimirką, kai vaikas pirmą kartą prieina prie tualeto durų. Ir net jeigu nemalonu, kai vaikas žvilgčioja į jus, sėdinčius tualete, iš tikrųjų jam tai labai padeda suprasti naudojimosi juo procesą.

Jeigu tai, kas vyksta tualete, bus saugoma paslaptis, artėjant mokymosi sėstis ant puoduko laikui vaikui ši veikla ims kelti įtarimų

Ne paslaptis, kad vaikai išmoksta sąveikauti su pasauliu, stebėdami tai, ką daro jų tėvai. Jeigu tai, kas vyksta tualete, bus saugoma paslaptis, artėjant mokymosi sėstis ant puoduko laikui vaikui ši veikla ims kelti įtarimų. Pagaliau, jeigu tėtis ar mama eina į tualetą ir užsirakina, tai turi būti kažkoks bauginantis procesas.

Kita vertus, jeigu tėvai laikosi atvirų durų politikos, vaikai turi galimybę patikrinti, kaip visas procesas vyksta. Tai padeda jiems išsiaiškinti, kad ėjimas į tualetą nėra kažkas tokio ypatingo.

Pratindamiesi prie puoduko vaikai pridarys ant grindų

Visiems pasitaiko nesėkmių. Kartais vaikas paprasčiausiai nesuspėja atsisėsti ant puoduko. Arba paprasčiausia atsistoja nuo jo anksčiau laiko. Abiem atvejais šlapimas ir išmatos atsidurs ne ten, kur turėtų.

Su tuo ypač dažnai susiduria tie tėvai, kurie laikosi „bekelnio metodo“, kai vaikai kelias dienas laksto nuogu užpakaliuku. Tai gali pasiteisinti, tačiau būtų neblogai turėti po ranka kelis popierinio rankšluosčio rulonus ir grindų valiklį, kadangi reiks sutvarkyti.

Regresas pratinantis prie puoduko – gana normalu

Kartais, kai jau tėvams atrodo, kad vaikas išmoko naudotis puoduku, jis vėl pradeda šlapintis į kelnes. Tokia įvykių seka nėra labai netikėta ir gali nutikti dėl pačių įvairiausių priežasčių, pradedant paprasčiausiu išsiblaškymu ir baigiant dienos režimo sutrikimu.

Tėvams svarbiausia yra išlikti ramiems. Kuo labiau susierzina tėvai, tuo stipriau vaikas gali pradėti priešintis sėdimuisi ant puoduko. Jeigu dėl regreso labai nerimaujate, pasikalbėkite su pediatru.

Vaikus sunku išmokyti nusišluostyti

Vaiko pratinimas prie puoduko gali nebūti toks sklandus dėl paprasčiausios priežasties – jam reikės pačiam tinkamai nusivalyti. Tai reikalauja praktikos. Ir ne vien paties vaiko. Nusišluostymas yra dalis naudojimosi tualetu proceso, kur tėvų dalyvavimas gali būti labiausiai reikalingas, nes tai nėra toks intuityvus dalykas, kaip šlapinimasis ar tuštinimasis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)