Išlaidos svyruoja

Vilnietė dviejų vaikų mama Violeta pasakojo, kad šiemet už Kalėdų Senelio pasirodymą tėvai renka po 6 eurus už vaiką. „Dovanėlėms tėvai sutarė neišlaidauti, todėl joms skirsime tik po 6-7 eurus. Auklėtojoms dovanojame prekybos centrų čekius, vieno vaiko grupėje 50 eurų vertės, kitoje – 30 Eur. Be to, bus papildomų išlaidų vaišėms po šventės ir, žinoma, kostiumams. Bendra suma už abu vaikus bus maždaug 40 eurų“, – pasakojo mama.

Trejų metų dukrą auginanti mama Jolanta sakė, kad, susumavus visas išlaidas, išeina ne tokia jau maža pinigų suma. „Šiemet nutarėme vaikams dovanoti knygutes, kurių kaina siektų iki 5 eurų. Kiekvieni tėvai savo vaikui nupirks patys, supakuos ir atneš į grupę. Auklėtojoms dovanoms renkame po 10 Eur iš kiekvienos šeimos. Šiemet nusprendėme padovanoti bilietus į koncertą ar spektaklį. Kalėdų Senelis vienam vaikui kainuos po 5 Eur. O vaišių po šventės kiekvienas atsineš iš namų“, – pasakojo mama. Dar 7 Eur teko išleisti vaiko kostiumui. Taigi viską sudėjus išeina beveik 30 Eur. „Tiesa, dar bus šventė ir dukros būrelyje. Ten renkame po 15 Eur. Susumavus visas išlaidas, išeina ne tiek jau ir mažai – 45 Eur“, – svarstė pašnekovė.

Šiauliuose gyvenanti Marija pasakojo, kad šiemet jos vaiko darželyje tėvai nusprendė užsakyti Kalėdų Senelį. Jo kaina siekia 100 Eur. „Dėl dovanėlių vaikams dar tiksliai nenusprendėme, svarstome apie tai, kad visiems bus nupirkta po vienodą lavinamąjį stalo žaidimą. Auklėtojoms dovanos šiemet bus gana kuklios, nes neturime pastovaus vieno žmogaus. Greičiausiai pirksime po kokį nors arbatos/medaus rinkinuką, kurio kaina sieks apie 10 Eur“, – pasakojo mama. Tiesa, praėjusiais metais auklėtojų dovanoms išlaidų buvo daugiau. „Negailėjome nei pinigų, nei gerų idėjų, nes turėjome pagrindinę auklėtoją. Dovanos kaina siekė apie 30 Eur. Šiais metais pamanėme, kad taip stipriai švaistytis neverta. Bet kad iš viso nieko nedovanoti, nebuvo tokios net minties. Juk Kalėdos. Reikia bent simboliškai“, – svarstė Marija.

Dar viena sostinėje gyvenanti mama Kristina pasakojo, kad auklėtojoms buvo nutarta dovanoti po 50 eurų vertės čekį, o vaikams – simbolines dovanėles už kelis eurus. „Dar 20 eurų visai grupei kainuos Kalėdų Senelio pasirodymas, bet kadangi vaikai maži, jo programa bus trumpa“, – teigė pašnekovė.

Dovanos auklėtojoms įvairios

Viename Kauno lopšelyje-darželyje dirbanti auklėtoja Rasa pasakojo, kad tėvų išlaidos šventėms labai priklauso nuo vaikų amžiaus. „Pati dirbu dvimečių grupėje, todėl mūsų Kalėdos beveik nieko nekainuoja. Tėveliai tariasi, kad vaikams būtų įteiktos dovanėlės, kainuojančios ne daugiau nei 5 eurus. O dėl šventės – tokie mažiukai dar bijo Kalėdų Senelio, todėl jo nesamdysime“, – pasakojo auklėtoja. Pernai ji pamena, kad dovanėlės vaikams kainavo dar pigiau – vos 3 eurus.

Vaikų darželio auklėtoja
Geriausias atsidėkojimas, kai vaikas į grupę ateina neverkdamas ir nebijodamas tavęs

Paklausta, ar sulaukia dovanų iš tėvelių, pašnekovė atviravo, kad atneša nebent individualiai. „Kas – šokoladą, kas – kavos. Kitos kolegės pasakojo, jog gavo ir 80 eurų, ir kitų įvairiausių dovanų. Nesigilinu, kas ką duoda. Aš pati visada pabrėžiu, kad man dovanų nereikia. Bet ypač vyresniems tėveliams atrodo, kad jų reikia ir vis tiek perka. Mano grupėje visi yra jauni, jie priima mano žodžius rimtai: aš dirbu savo darbą ir man nereikia dovanų. Kažkada bandė organizuotis ir klausti, ko reikia, tai per gimtadienį įteikė 10 eurų vertės čekį knygai nusipirkti. Labai nustebau ir kitą gimtadienį, matyt, nieko negausiu, nes mano reakcija buvo tokia, kad net atsitraukiau. Man keista gauti ir priimti tas dovanas. Geriausias atsidėkojimas, kai vaikas į grupę ateina neverkdamas ir nebijodamas tavęs“, – pasakojo moteris.

Kalėdų Senelį užsako jau rugsėjį

Kalėdų Senelio paslaugas teikianti įmonė „Kalėdų agentūra“ pasakojo, kad darželiuose jų personažai lankosi gana dažnai. „Kaina priklauso nuo to, kokios programos žmonės pageidauja ir kokia yra tikslinė auditorija. Jei kalbėsime konkrečiai apie vaikų darželius, jei pageidaujama tik Kalėdų Senelio – kainuoja 60 eurų, jei Kalėdų Senelio su Snieguole – 100 eurų. Programa yra daugmaž standartinė – 40 min. Vaikai su personažais žaidžia, šoka, paskui Kalėdų Senelis išdalina dovanas ir atsisveikina“, – pasakojo įmonės atstovė.

Įmonės "Kalėdų agentūra" atstovė
Jei prieš kelis metus užtekdavo Kalėdų Senelį užsisakyti lapkritį, tai šiemet sulaukėme skambučių jau rugsėjį

Paklausta, ar dabar dar būtų galimybė užsisakyti Kalėdų Senelį į vaikų darželį, moteris sakė, kad visos dienos jau beveik užimtos. „Pasiūlyti galėtume nebent kitą savaitę arba jau sausio mėnesį – po švenčių. Mūsų agentūra turi 4 Senelius ir tiek pat Snieguolių, visi jie kalėdinę savaitę, gruodžio 17-21 dienomis, laisvo laiko jau nerastų“, – pasakojo pašnekovė.

Jau dešimtus metus su Kalėdų Seneliais dirbanti moteris pastebi, kad kasmet žmonės vis anksčiau ir anksčiau rūpinasi šventėmis. „Jei prieš kelis metus užtekdavo Kalėdų Senelį užsisakyti lapkritį, tai šiemet sulaukėme skambučių jau rugsėjį“, – sakė įmonės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt