Avalynės dydis

Avalynės dydis nėštumo metu keičiasi dėl dviejų priežasčių: priaugto svorio ir hormonų. Normalaus svorio moterys nėštumo metu turėtų priaugti nuo 11 iki 16 kg. Papildomas svoris išlygina pėdos skliautą, štai kodėl kai kurios moterys nėštumo metu pradeda nešioti bent puse dydžio didesnę avalynę.

Papildomi kilogramai

Vienerius metus po gimdymo kas ketvirtai moteriai išlieka 5 kg ar didesnis antsvoris. Susilaukus kūdikio, moters svoris vidutiniškai padidėja nuo 1 iki 2 kg.

Vaginaliniai pokyčiai

Tai neturėtų stebinti, turint galvoje vidutinį naujagimio galvelės dydį. Nors po gimdymo vagina susitraukia iki beveik ankstesnio dydžio, daugumai moterų platesnė vagina išlieka visam laikui.

Šlapinimosi problemos

Nors viena nemaloniausių problemų, susijusių su 3,6 kg žmogučio stūmimu iš savo kūno, kankina ne visas moteris, gimdymas, deja, padidina tikimybę, kad moterį ištiks šlapimo nelaikymo ar šlapimo pūslės kontrolės problema. Taip nutinka dėl to, kad vaginalinis gimdymas susilpnina raumenis, kontroliuojančius šlapimo takus, ir gali pažeisti šlapimo pūslės nervus ir laikančiuosius audinius – dėl to savo ruožtu nukrenta pilvo dugnas.

Iškritę dantys

2008 metais ištyrus 2635 moteris paaiškėjo, kad kuo daugiau vaikų moteris turėdavo, tuo daugiau dantų ji būdavo praradusi. Vieną vaiką turinčios moterys nuo 35 iki 49 metų vidutiniškai būdavo netekusios dviejų dantų. Tarp kitų stomatologinių nėštumo problemų yra padidėjusios dantenos ir dėl padidėjusios kraujo cirkuliacijos labiau kraujuojančios dantenos. Jei moteris rytais vemia, rūgštis nuo vėmimo taip pat ardo dantų emalį.

Krūtų pokyčiai

Nėštumo metu ir po jo moterų krūtys patiria kai kurių didelių (ir mažų) pokyčių. Visų pirma, jos padidėja, nes snaudžiančius riebalų audinius pradeda keisti funkciniai audiniai. Tačiau krūtys padidėja ne visam laikui. Kai moteris liaujasi žindžiusi kūdikį, šie funkciniai audiniai atrofuojasi, nes būna nebenaudojami. Tačiau jų nebepakeičia riebalai, nes jie jau būna dingę.

Nukarusios krūtys

Mergina matuojasi krūtinės apimtį

Šio itin slegiančio šalutinio nėštumo reiškinio medicininis terminas yra ptozė. Jei krūtys nukąra, jos daugiau nebepakils, nes nukarusių krūtų priežastis yra išsitampę raiščiai ir elastinas, laikę riebalų audinius savo vietoje.

Mažesnė krūties vėžio rizika

Nors krūtys pralaimi kovą su žemės trauka, egzistuoja ir vienas guodžiantis faktas: maitinimas krūtimi mažina tikimybę, kad moteris susirgs krūties vėžiu. 12 mėnesių žindymo krūties vėžio riziką sumažina 4 proc.

Strijos

Kūdikio besilaukiančios moterys nėštumo metu ant savo odos gali pastebėti rožinių ar raudonų strijų. Tiesa, tai nėra vien tik nėštumui būdingas požymis: strijos gali atsirasti ir tuomet, kai smarkiai priaugama ar numetama svorio. Nors strijos neišnyksta, gera žinia ta, kad su laiku jos pašviesėja.

Diabetas

Gestacinis diabetas, t.y. padidėjęs cukraus kiekis kraujyje nėštumo metu, Jungtinėse Valstijose ištinka maždaug 10 proc. nėščiųjų. Tačiau pagimdžius kūdikį, diabeto rizika neišnyksta. Po gimdymo maždaug pusei motinų, kurias kankino gestacinis diabetas, vėliau gyvenime išsivysto II tipo diabetas.

Seksualinis potraukis

Po gimdymo neretai prireikia maždaug vienerių metų, kad seksualinis potraukis grįžtų prie ankstesnio lygio. Viena iš akivaizdžių priežasčių yra paprasčiausias nuovargis prižiūrint kūdikį. Antroji priežastis yra susijusi su kūdikio žindymu. Jei moteris maitina kūdikį krūtimi, jos organizme gaminasi mažiau estrogenų, o tai mažina seksualinę aistrą.

Šiek tiek didesnė gimda

Paprastai gimda būna maždaug kriaušės dydžio, tačiau nėštumo metu šis organas padidėja iki arbūzo dydžio. Po gimdymo gimda subliūkšta ir maždaug per šešias savaites vėl susitraukia – šis procesas vadinamas involiucija. Tačiau susitraukimas ne visada būna šimtaprocentinis.

Pilvo raumenų prasiskyrimas

Vienas neįtikėtinai dažnas ir visam laikui liekantis pokytis, susijęs su nėštumu, yra pilvo raumenų diastazė. Tai būklė, kai prasiskiria pilvo raumenys, palikdami tarpą tarp pilvo raumenų. Paskutiniais nėštumo mėnesiais pilvo raumenys prasiskiria visoms moterims – to reikia, kad būtų vietos pilvukui augti. Tačiau po gimdymo nuo trečdalio iki dviejų trečdalių moterų daugiau ar mažiau prasiskyrę pilvo raumenys išlieka.

Ach, ach... ach?

Kita tokių prasiskyrusių pilvo raumenų pasekmė yra ta, jog gali susilpnėti susitraukimai, siejami su orgazmu. Nors taip būna ne visada, daugelis moterų pastebi susilpnėjusio pilvo dugno šalutinį poveikį – blankesnes meilės žaidimų viršukalnes.

Platesni klubai

Kai kurios moterys gali pastebėti, kad po gimdymo paplatėjo jų klubai. Veikiausiai manysite, kad tai susiję su hormonu relaksinu. Tačiau tikroji platesnių klubų priežastis veikiausiai yra kita. Moterų klubų apimtis padidėja dėl susikaupusių riebalų ląstelių, o ne dėl to, kad praplatėjo jų klubų kaulai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt