Berniukas ar mergaitė

Kūdikio lytis visiškai priklauso nuo tėvo. Moteriškų lytinių ląstelių chromosomų rinkinys visada toks pat. Jis žymimas raide X. Su vyrais ne taip nuobodu: spermatozoidai gali perduoti ir X, ir Y chromosomas. Lemtinga tampa apvaisinimo akimirka, o apie kokius nors dėsningumus negali būti nė kalbos. Mokslininkams neaiškūs net šio proceso baigtį lemiantys veiksniai. Vieni mano, kad reikšmės turi vyro mitybos įpročiai, kiti įsitikinę, jog viskas priklauso nuo kažkokio dar neatrasto ir nežinomo geno.

Širdies problemos

Išeminės širdies ligos rizika ir padidėjęs cholesterolio lygis kraujyje – taip pat iš tėvo paveldėtos savybės, ir apie jas geriau žinoti iš anksto, kad pavyktų laiku nustatyti patologinius pakitimus. Polinkį į stresą vaikai taip pat paveldi iš tėčių. Tik mokslininkai kol kas abejoja, ar ši savybė perduodama apvaisinimo akimirką, ar susiformuoja kiek vėliau – vaisiui bręstant įsčiose, todėl pataria dėl visa ko nenervinti besilaukiančių moterų.

Šypsena iki ausų

Jei vyro kreivi dantys arba netaisyklingas sąkandis, egzistuoja didelė tikimybė, kad tokių pat problemų turės ir jo vaikai. Tiktai vargu ar verta per patį pirmą pasimatymą kvosti vyriškį, ar kartais jam neteko nešioti plokštelės ir ar visi jo dantys – savi. Net turint šimtaprocentinę garantiją (o šitai neįmanoma), kad atžalos tikrai paveldės netobulus tėtušio dantis, verta atminti, kad sąkandžio defektai tikrai nėra pati didžiausia ir neišsprendžiama problema.

Liūdna žinia apie vaisingumą

Kad ir kaip liūdna, tačiau berniukai, gimę po apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) procedūros, kuri buvo būtina dėl tėvo nevaisingumo, veikiausiai taip pat turės su vaisingumu susijusių problemų. Tai patvirtina rezultatai, gauti ištyrus šiuo būdu pradėtus vyrus.

Lig pat dangaus, lig pat žvaigždžių

Jei norite, kad sūnus taptų krepšininku, o duktė – supermodeliu, dairykitės tik į aukštaūgius vyriškius. Daugeliu atvejų būtent tėčiai perduoda vaikams už aukštą ūgį atsakingus genus. Kaip rodo naujausi tyrimai, su šiuo kriterijumi yra susiję daugiau nei 700 genetinių veiksnių.

Psichinė sveikata

Šiais laikais, įsukti į ypač intensyvų gyvenimo tempą, visi kartkartėmis galime pasijusti it išprotėję. Deja, tam tikrus psichikos sutrikimus ir iš tiesų galime būti paveldėję iš savo tėvų. Pavyzdžiui, tėčiai vaikams gali perduoti dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sindromą, taip pat šizofreniją. Moterys psichinius sutrikimus perduoda rečiau, kadangi kiaušialąsčių rinkinys nesikečia visą gyvenimą, o vyro sperma nuolatos atnaujinama. Kadangi jos kokybė priklauso nuo savininko sveikatos, patartina tausoti išrinktojo nervus – bent dėl visa ko.

Intelektiniai gebėjimai – tik dukterims

Lygiai pusę smegenų, tiksliau, intelektinių gebėjimų dukros paveldi iš tėčių. Tačiau sūnums nepersiduoda nei tėvo protas, nei kvailumas.

Akių spalva

Vaiko akys dažniausiai būna tokios pat spalvos kaip tėčio, mat šiam kriterijui vyro genai padaro didesnę įtaką. Visgi rudaakes damas, svajojančias, kaip sūpuos mėlynakį mažylį, tenka nuvilti, nes jų kūdikis greičiausiai bus rudaakis. Aišku, pasitaiko ir išimčių: genetika – labai painus reikalas, todėl kartais prisimenami ir recesyviniai, per keletą kartų miegoję genai.

Vešlūs plaukai ir holivudinė šypsena

Jei iš pirmo žvilgsnio pamilote savo išrinktojo šypseną arba susižavėjote duobutėmis ant skruostų, žinokite, kad sūnus arba duktė taip pat turės šiuos patrauklius bruožus. Iš tėčių vaikams persiduoda ir plaukų ypatybės, taip pat pažvelgus į saulę atsirandantis čiaudėjimo refleksas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)