Kada miegoti kartu nerekomenduojama

Anot psichologės, kol kūdikis yra žindomas naktimis, miegoti kartu yra išties patogu, bet reikia atkreipti dėmesį į kelis rizikos faktorius. Specialistė sako, kad kūdikio guldytis kartu nereikėtų, jei:

mama vartoja kokius nors vaistus, kurie gerina miegą, antidepresantus ar raminamuosius;

– vartoja alkoholį ar turi kitų žalingų įpročių;

– mamai yra pogimdyvinė depresija, nuotaikų kaita po gimdymo, nėra stabili emocinė būsena, yra pervargusi;

– mama turi antsvorio.

Psichologė Roma Jusienė
Remiantis įvairiais tyrimais, vaikai, kurie miega savo kambaryje ar bent jau savo lovoje, visuomet yra emociškai stabilesni ir turi mažiau elgesio problemų

„Mamos dažnai prisiskaito, kaip gerai kūdikį migdyti šalia savęs. Bet esmė yra ta, kad jei mama jausis gerai, ir vaikas jausis gerai. Jei mama tą darys nenorėdama ar bijodama prispausti, nieko gero iš to nebus. Mama turi pasirūpinti savo gera tiek fizine, tiek emocine būsena“, – sakė profesorė. Tiesa, jei tėtis miega kartu, visi šie rizikos veiksniai galioja ir jam.

Saugumo jausmas

Kad kūdikis jaustųsi saugus ir formuotųsi pamatinis saugumo jausmas, psichologė sako, kad užtenka, jog kūdikiui mama būtų pasiekiama – nesvarbu, kur ji miegos – ar kitam kambaryje, ar šalia. Anot jos, jei sveikas kūdikis verkia, nieko blogo nenutiks, jei ir porą minučių paverks, to užtenka, kad mamos, miegančios kitame kambaryje, jį išgirstų ir ateitų. „Kitas dalykas, kad kūdikiui svarbus ir dienos metas, būtent tai, kaip dienos metu su juo elgiamasi, kiek jis jaučia saugų artimą ryšį su mama. Pavyzdžiui, jei kūdikis neramus, nes nori valgyti, ar jis gauna valgyti? Ar su juo bendraujama, kai jis nori pabendrauti? O gal jam tiesiog nuobodu, todėl zirzia, bet užuot jį pakalbinus ir švelniai paglosčiusi mama puola matuoti temperatūrą arba siūlyti valgyti? Svarbu, kad pirmuosius metus būtų bent vienas stabilus žmogus, kuris patenkintų visus kūdikio poreikius“, – tvirtino psichoterapeutė.

Anot jos, saugiam ryšiui svarbus ne pats miegojimas kartu, o kūdikio poreikių patenkinimas – kai jis gauna tai, ko nori, tada ir formuojasi suvokimas, kad pasaulis yra kontroliuojamas, nuspėjamas ir jis gali pasitikėti savo gebėjimu prisišaukti pagalbos. „Anksčiau buvo sakoma, kūdikis parėks, parėks ir nustos. Taip, ilgainiui jis liaujasi verkti, bet iš nusivylimo, kad negali prisišaukti, kai jam reikia suaugusiojo, kuris juo pasirūpintų. Dabar neretai pasitaiko ir kitas kraštutinumas – bandoma nuspėti ko kūdikis gali norėti, dar jam net nespėjus pravirkti. Blogiausia, kai „neatspėjama“ ir duodama ne to, ko jam tuo metu reikia...“, – pasakojo R.Jusienė.

Kitas aspektas, kodėl mamos miega su savo vaikais, anot psichologės, nes nori išvengti lytinių santykių su sutuoktiniu ar partneriu

Kodėl miegama su vaiku

Profesorė teigė, kad svarbu suprasti, kodėl mama miega su vaiku. „Yra mamos, prieraišios tėvystės sekėjos, kurios žindo vaikus, praleidžia su jais daug laiko, miega kartu – ir šiuo atveju visiems yra gerai. O yra mamos, kurios priverstos anksti išeiti į darbą ir jaučia kaltę, kad per mažai savęs duoda vaikams, todėl bando tai kompensuoti su jais miegodamos. Bet reikia suprasti, kad ne pats miegas yra svarbus, o priežastys, kodėl taip darome. Jei vedamos kaltės jausmo – nieko gero. Prisiminkime tokį paprastą dalyką – ne kiekybė svarbu, ir ne miego sąskaita, o kokybė. Užtenka, kad dirbanti mama skirtų grynam pasibuvimui su vaiku, žaidimams bent pusvalandį per dieną. Nereikės nieko kompensuoti naktį“, – teigė pašnekovė.

Kitas aspektas, kodėl mamos miega su savo vaikais, anot psichologės, nes nori išvengti lytinių santykių su sutuoktiniu ar partneriu. „Natūralu, kad po gimdymo mamos kurį laiką ne taip nori lytinių santykių, tada mažas vaikas tampa puikia priedanga. Bet geriau apie tai atvirai pasikalbėti su sutuoktiniu, o ne slėptis už vaiko. Turime tokių istorijų, kai jau ir paaugę – 4, 6 metų – vaikai išlieka ta priedanga, nes sutuoktinių santykiai pašliję. Mamos ir toliau miega su vaikais, kad išvengtų santykių su sutuoktiniu. To daryti nereikėtų“, – sakė profesorė.

Anot jos, reikia gerai pagalvoti, kodėl miegama su vaikais: dėl jų ar dėl savęs, pavyzdžiui, dėl vienišumo. „Vienišos mamos dažniau miega su vaikais kartu. Tarkime, vyras išvyksta į komandiruotę, mama vaikus kviečia miegoti kartu. Kai tėtis grįžta, vaikai vėl eina į savo kambarį. Tai nėra gerai, nes vaikai jaučia, kad šitaip tenkinami ne jų poreikiai, o mamos“, – teigė specialistė.

Emociškai stabiliausi savo kambaryje miegantys vaikai

Remiantis įvairiais tyrimais, vaikai, kurie miega savo kambaryje ar bent jau savo lovoje, visuomet yra emociškai stabilesni ir turi mažiau elgesio problemų. „Esame atlikę daug tokių tyrimų, vaikų, kurie miega savo kambaryje, grupė būna emociškai stabiliausia. Be to, pastebėjome, kad dažniausiai mamos su vaikais miegojo net iki paauglystės tose šeimose, kur santykiai buvo pašliję arba kur mamos buvo vienišos, neturėjo vyro ar partnerio“, – teigė R.Jusienė.

Mama miega su sūnumi

Kitas dalykas, anot pašnekovės – jei sutuoktinių santykiai yra geri, nesvarbu, ar jie miega su vaikais, ar ne, svarbu, kad turėtų laiko ir erdvės intymiems santykiams. Be to, net ir prieraišiosios tėvystės sekėjai, pavyzdžiui, švedai, kurie ypač skatina miegojimą kartu, sako, kad kartu su vaiku miegoti nebereikėtų po 6-ojo jo gimtadienio.

„Visai suprantama, kad vaikai nori miegoti arčiau tėvų, jiems smagiau, jaukiau, saugiau. Tačiau tokioms smagumo ir jaukumo valandėlėms galime turėti tam tikras tradicijas. Tarkime, galima sutarti, kad kartą per savaitę tėtis susikeis lovomis su dukra. Arba šeštadieniais iš ryto vaikai gali ateiti į tėvų lovą ir ilgiau joje pasivolioti. Tokios artumo tradicijos bus tikrai naudingos“, – pasakojo psichologė.

Dar vienas, anot pašnekovės, svarbus dalykas – saugiai palydėti vaiką į miegą. „Viena geriausių profilaktikos priemonių – pasikalbėjimas su vaiku prieš miegą. Gaila, kad šiam paprastam, bet nepaprastai svarbiam dalykui sunkiai randame laiko. Bet užtektų bent 20 minučių ramaus pokalbio prieš miegą apie dienos įspūdžius, apie tai, ką paskaitėme, ir panašiai, kad vaikai su tėvais nuolat jaustųsi emociškai artimi. Be to, tai labai stiprina vaikų emocinę sveikatą. Tai aktualu ne tik mažiukams, bet ir jau paaugusiems vaikams. Bendrai reikėtų pasirūpinti, kad laikas prieš miegą būtų ramus ir smagus, o ne lydymas ašarų“, – teigė profesorė ir pridūrė, kad miegas kartu su vaiku nieko savaime neduoda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)