Šventinis laikotarpis – įtemptas darbymetis

Auklių agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustinienė sako, kad auklių paklausa išauga ne tik Naujųjų metų nakčiai, bet ir kitoms šventinėms dienoms. „Bent kelios užklausos būna kasmet, taip pat poreikis būna ne vien per Naujuosius – visas tarpušventis būna gausus renginių, dėl to tėvams prireikia išeiti dažniau. Mums Naujieji dar svarbesni tuo, kad nemažai mamų susiruošia išeiti į darbą nuo sausio. Tai mūsų „mažasis sezonas“. Didysis sezonas, kai auklių reikia visiems, būna po vasaros“, – pasakojo pašnekovė.

"Mama ir auklė" vadovė Ieva Augustinienė
Kartais tėvai klausia, ar nebaisu bus palikti vaiką pirmą kartą matomam žmogui. Kadangi į vienkartinius užsakymus parenkame tik labiausiai patyrusias aukles, kurios lengvai moka prisikalbinti vaiką, greitai orientuojasi

Anot jos, auklės parinkimas per pačias šventes kainuoja nuo 50 Eur, o auklės valandinis užmokestis – maždaug nuo 10 Eur/val. Be to, apmokama taksi grįžimui namo, jei auklė nenakvoja kartu.
„Kartais tėvai klausia, ar nebaisu bus palikti vaiką pirmą kartą matomam žmogui. Kadangi į vienkartinius užsakymus parenkame tik labiausiai patyrusias aukles, kurios lengvai moka prisikalbinti vaiką, greitai orientuojasi, paprastai problemų nebūna. Tačiau svarbu daug dalykų: koks vaikučio amžius, ko bijo, ar yra kada pasilikęs su kitais žmonėmis. Kartą teko parinkti auklę metų amžiaus mažyliui, kuris dar nė karto nebuvo buvęs su svetimais. Kai mama pasakė, kad turbūt bus jo vyresnis brolis, net lengviau atsikvėpiau… Po to pasirodė, jog brolio nebus. Tai jau buvo gana rizikinga, bet mama užtikrino, kad prireikus galės greitai parvykti. Parinkau vyresnio amžiaus ypač profesionalią auklę. Viskas pavyko puikiai“, – pasakojo agentūros vadovė.

Pataria nedelsti

Ji rekomendavo ilgai nedelsti ir jei jau žinote, kad auklės tikrai reikės, kreiptis į agentūras. „Anksčiausiai pasirūpinti reiktų tiems, kurie turi specifinių poreikių – jei reikia užsienio kalba kalbančios auklės, gyvena toliau nuo miesto, daugiau nei du vaikai ir t.t.“, – tvirtino pašnekovė.
Pasak jos, auklių ieškojimo aktyvumą lemia ne tik šventės, bet ir kiti, rodos, net nesusiję veiksniai. „Pavyzdžiui, kai lyja, auklių ieško mažiau. Šventės – susijusios su renginiais, laikas po švenčių – su ligomis. Todėl auklių ieško dažniau. Būna, kad suserga ir vaikai, ir auklės, kartais serga ir visa šeima“, – pasakojo I.Augustinienė.

Ji teigė, kad aukles samdo tiek mažiukams, tiek didesniems vaikams. „Kartais aukles samdo, kad būtų ir švęstų kartu – tiesiog auklė su mažyliu anksčiau eina miegoti, kad tėveliai galėtų ramiai sulaukti vidurnakčio. Taip pat būna užklausų dėl auklės tėvų kelionės metu – švęsti Naujuosius kitoje šalyje. Tada dažniausiai į pagalbą pasitelkiami ir seneliai, ir auklė“, – pasakojo agentūros vadovė.

Valandinės vaikų priežiūros studijos „Mažylio valanda“ vadovė Vaida sakė, kad kol kas nepastebėjusi, kad auklių poreikis švenčių metu būtų išaugęs. Nors čia dirbančios specialistės į namus nevažiuoja, vaikučius galima atvežti į studiją, jei reikia palikti net ir nakčiai. „Naktinė ir šventinės priežiūros kaina yra 9 Eur už valandą. Bet kol kas tokių užklausų nesame gavę. Gal dar ankstoka. Juk labai sunku su vaikais ką nors suplanuoti“, – svarstė pašnekovė.