Kas: Origami dirbtuvės

Vaikus bus kviečiami pasinerti į japoniškų lankstinių ,,Origami” pasaulį. Galėsite išlankstyti savo mėgstamą gyvūną ar net visą zoologijos sodą!

Kam: 6-18 metų vaikams

Kur ir kada: Azijos menų centras (Krivių g. 10, Vilnius), 13–14 val.

Kas: Indiškų raštų piešimo pamoka

Šiose dirbtuvėse jaunesni vaikai bus kviečiami susipažinti su tradiciniais indiškais raštais ir išmoks, kaip susikurti savo mandalą. Vyresni vaikai galės tuos pačius piešimo motyvus panaudoti piešiniams ant kūno, kuriems naudojami natūralūs augaliniai chna dažai.

Kam: 8-18 metų vaikams

Kur ir kada: Azijos menų centras (Krivių g. 10, Vilnius), 15–16 val.

Kas: Elektrainis: minkomos grandinės

Edukacijos metu vaikai išsiminkys savo norimos spalvos ir formos elektrainį, veikiantį kaip elektros grandinė. Prie jos mažieji kūrėjai galės prijungti ir įjungti savo pasirinktus priedus – elektros variklius ir lemputes.

Kam: 9-10 metų vaikams

Kur ir kada: Energetikos ir technikos muziejus (Žvejų g. 14A, Vilnius (laikino įėjimo adresas), 12–13 val.

Kas: Technikos mokslas ir technika vaikams

Ekskursijos metu vaikai aplankys dvi interaktyvias ekspozicijas „Technikos mokslas“ ir „Technika vaikams“, kuriose žaisdami spalvingais eksponatais susipažins su įvairiais fizikos reiškiniais: šviesa, energija, jėgos perdavimu, magnetiniais laukais, garsu, elektra.

Kam: 7-8 metų vaikams

Kur ir kada: Energetikos ir technikos muziejus (Žvejų g. 14A, Vilnius (laikino įėjimo adresas), 13–14 val.

Kas: Mirioramos spektaklis „Sveiki gyvi! Indomi knygelė“

Spektaklis, kuriame su vaikais žaidžia ir bendrauja du juokingi personažai (profesionalūs aktoriai-mimai Šarūnas Gedvilas ir Žilvinas Beniušis), pastatytas pagal prieš 100 metų sukurtas vaikiškas knygeles. Miriorama – tai tų laikų teatras, ranka sukamo vaizdo „televizorius“, kurį vaikai gali patys rodyti ir žiūrėti.

Kam: 5-12 metų vaikams

Kur ir kada: Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40, Vilnius), nuo 11 iki 14 val.

Kas: Animacijos dirbtuvės

„Skalvijos“ kino centras kviečia vaikus ne tik žiūrėti animacinius filmus, bet ir pasimokyti juos kurti. Animacijos dirbtuvių metu vaikai, kartu su animacijos profesionalais kurs trumpus filmukus pikseliacijos (stop kadro) technika. Užsiėmimas vyks lauke. Esant blogam orui, persikelsime į kino teatro erdves ir išmėginsime animacijos kūrimą koliažo technika.

Kam: 8-12 metų vaikams

Kur ir kada: Skalvijos kino centras (Goštauto g. 2, Vilnius), nuo 11 iki 13.30 val.

Kas: Žaidžiame poeziją

Kartais eilėraštį „iš galvos“ parašyti labai sunku. Dalyviams išdalinamos kortelės su atskirais vaikiško eilėraščio žodžiais. Dėlionės principu visi kuria savo posmus, vėliau juos skaito. Be galo smagu sudėlioti savo eilėraštį!

Kam: 8-12 metų vaikams

Kur ir kada: V. Mykolaičio-Putino memorialinis butas-muziejus (Tauro g. 10-3, Vilnius), 13–14 val.

Kas: Žvakių liejimas

Žvakių liejimas – tradicinis amatas, kuriuo seniau užsiimdavo tik nedaugelis, dažniausiai moterys ir vaikai žvakes liedavo ilgais ir tamsiais žiemos vakarais. Senovėje žvakė buvo nepakeičiamas ir labai branginamas šviesos šaltinis. Taip pat tikėta, kad vaško žvakės padeda apsisaugoti nuo ligų ir kitokių nelaimių. Užsiėmimo metu vaikai ir tėveliai susipažins su žvakių liejimo amatu, papročiais bei tradicijomis, galės pasidaryti rankų darbo vaškinę žvakę iš natūralaus bičių vaško.

Kam: vaikams nuo 7 metų

Kur ir kada: Vilniaus etninės kultūros centras (Pamėnkalnio g. 34, Vilnius), nuo 12 iki 15 val.

Kas: Juostų vijimas

Juostų vijimas – vienas seniausių juostų audimo būdų, pasižymintis spalvų ir raštų gausa, reikalaujantis kruopštumo ir kantrybės. Juostų raštų gali būti pačių įvairiausių: nuo paprastų iki labai sudėtingų, tokių kaip išilginiai dryžiai, eglutės ar vingeliai. Vytinės juostos gali būti pritaikytos ir kasdieniam naudojimui, jomis galima perrišti ar apjuosti drabužius, kitaip derinti aprangoje. Užsiėmimo metu vaikai ir tėveliai sužinos apie tradicinius vytinių juostų raštus, kaip nusipiešti norimą juostos piešinį ir tinkamai suverti siūlus į kaladėles.

Kam: vaikams nuo 8 metų

Kur ir kada: Kur ir kada: Vilniaus etninės kultūros centras (Pamėnkalnio g. 34, Vilnius), nuo 13 iki 14 val.

Kas: Šiaudinių sodų, papuošimų, žaisliukų rišimas

Tradicinis šiaudinis sodas – tai tarsi sumažintas „pasaulio modelis“, nuo seno naudojamas lietuvių liaudies papročiuose. Sodas buvo rišamas vestuvėms, krikštynoms, per kalendorines šventes. Jis kabinamas virš stalo, kartu su stalu sudarydamas sakralinę erdvę. Palubėje kabantis sodas siejasi su dangaus sodu – rojumi arba dausomis. Žaisliukai ar sodai veriami ant siūlo iš sausų šiaudų, taip sudarant įvairias geometrines figūras. Paprasčiausia tradicinė forma, tai dvi piramidės sujungtos pagrindais. Tačiau ir ši paprasta forma reikalauja kruopštumo ir kantrybės. Vaikai ir tėveliai užsiėmimo metu galės susirišti nesudėtingą šiaudinę figūrą.

Kam: vaikams nuo 8 metų

Kur ir kada: Vilniaus etninės kultūros centras (Pamėnkalnio g. 34, Vilnius), 15–16 val.

Kas: Edukacinė programa tėvams ir vaikams „Augti ir auginti“

Programa „Augti ir auginti“ (dailės terapijos kryptis) skirta skatinanti vaikų ir tėvų bendravimą, per pojūčių atpažinimą, įveikiant gyvenimo sunkumus. Šioje programoje naudojamos multisensorinės priemonės, užsiėmimai vyksta multisensorinėje erdvėje, kuri sukuria malonių pojūčių, įspūdingų šviesų ir relaksacinių garsų aplinką. Jaukioje erdvėje žaisdami ir bendraudami auginsime emocinį intelektą, mokysimės atsipalaiduoti, bei pažinti save ir savo vaiką.

Kam: 5-12 metų vaikams

Kur ir kada: VMSCB Naujosios Vilnios biblioteka (Gerovės g. 1, Vilnius), 12–13.30 val.

Kas: Emocinio intelekto lavininmo programa tėvams ir vaikams „Rimti pokalbiai”

Programa „Rimti pokalbiai“, skirta jauniems tėvams su vaikučiais (0-4 metų amžiaus), suteiks žinių tėvams, kaip nuo ankstyvos vaikystės skatintas vaiko ir tėvų bendravimas sąlygoja kokybišką vaiko vystymąsi ir palaiko glaudų šeimos santykį. Programa paremta remiantis Trisdešimt Milijonų žodžių programa (TMŽ). Pagal medicinos daktarės Danos Suskind knygą „Kaip kalbėjimas lavina vaiko smegenis“ ir mokslininkų B.Hart ir T.Risley tyrinėjimais. Užsiėmimus vykdo sertifikuota geštalto terapeutė Daiva Žukauskienė.

Kam: 0-4 metų vaikams

Kur ir kada: VMSCB Naujosios Vilnios biblioteka (Gerovės g. 1, Vilnius), 15–16 val.

Kas: Kūrybinės dirbtuvės „Atvirukas mylimam tėveliui“

Kūrybinėse dirbtuvėse vaikais kartu su dailininke Daiva galės pasigaminti atvirukus Tėvo dienai.

Kam: 8-12 metų vaikams

Kur ir kada: VMSCB vaikų biblioteka Saulutė (Žirmūnų g. 2, Vilnius), 12–14 val.

Kas: Muzikalumo bei kūrybiškumo ugdymo būrelis „Linksmieji žiogeliai“

Užsiėmimų metu būrelyje dainuojama, šokama, grojama įvairiais instrumentais, improvizuojama, daromi įvairūs teminiai darbeliai. Per tai vystomas ritmo pojūtis, muzikalumas, kūrybiškumas, artistiškumas, smulkioji ir stambioji kūno motorika, ugdomi socialiniai įgūdžiai.

Kam: 1,5 – 3,5 metų vaikams ir 5-8 metų vaikams

Kur ir kada: Trakų Vokės dvaro sodyba (Žalioji a. 3, Vilnius), 11–12 val., 12-13 val.

Kas: Patyriminis judesio užsiėmimas „Kelionė žmogaus evoliucijos žingsniais”

Naujai patirsime kvėpavimo procesą būnant vienaląsčiu organizmu, o tada užaugsime, transformuosimės. Užaugę išmoksime ropoti, vėliau atsispirti ir eiti į pasaulį. Tyrinėsime aplinką visu kūnu, kiekviena jo ląstele. Šis užsiėmimas įdomus bei naudingas vaikams, leis tarsi naujai įsikūnyti, įprasminti savo kūno galimybes. Užsiėmimą veda kūno ir judesio terapeutė bei menininkė Kristina Skaldina-Moška.

Kam: 7-10 metų vaikams

Kur ir kada: Užupio meno inkubatorius (Užupio g. 2A, Vilnius), 12–13 val.

Kas: Japoniškos gimnastikos Noguchi Taiso ir avangardinio šokio „Buto“ kūrybinės dirbtuvės

Kūrybinių dirbtuvių metu vyks elementaraus šokio ir teatro pagrindų užsiėmimai. Juose vaikai skatinami laisvai tyrinėti erdvę, suvokti savo kūno sugebėjimus, stebėti sąveiką su aplinkoje esančiais daiktais, kitais kūnais. Laisvų tyrinėjimų metu, atliekant judesius bei jų derinius įvaldoma vaidyba, ugdomas dalyvio scenos meno suvokimo pagrindas. Įgautos žinios taikomos šokio–spektaklio, eskizo pavidalu. Užsiėmimo siekiamas rezultatas – ne tik žinių, judesio scenoje technikos įvaldymas, bet ir kostiumų, scenografijos panaudojimo patirties, pasitikėjimo savo kūrybine galia ugdymas.

Kam: 6-7 metų vaikams

Kur ir kada: Užupio meno inkubatorius (Užupio g. 2A, Vilnius), 14–15 val.

Kas: Pojūčių teatro dirbtuvės

Pojūčių teatras kuria performansus, kuriuose be įprastų žiūrovų dalyvauja ir žiūrovai uždengtomis akimis. Tokiame performanse jautriau patiriamas judesys, prisilietimas, garsas, kvapas, skonis, išgirstamas tekstas, pajuntama atmosfera ir tarpžmogiškas bendravimas.

Šį kartą Pojūčių teatras pakvies sekti vandens lašelio kelionę per skirtingas vandens formas, kurias ne tik pamatysime bet ir pajusime: paliesime, užuosime, paragausime. Kelionės gidė – Pojūčių teatro aktorė Raminta Šniaukštaitė.

Kam: 0-3 metų vaikams

Kur ir kada: Užupio meno inkubatorius (Užupio g. 2A, Vilnius), 16–17 val.

Kas: Paskaita ekspozicijoje „Malina“

Paskaita apie Antrojo pasaulinio karo Vilniaus gete egzistavusias slaptavietes – „Malinas“ kuriose slapstėsi Vilniaus geto žydai ir ekspozicijos lankymas.

Kam: 12-18 metų vaikams

Kur ir kada: Žydų kultūros ir informacijos centras (Mėsinių g. 3A/5, Vilnius), 12.30–13.15 val. ir 15–15.45 val.

Registracijas į programas rasite tinklalapyje www.dienavaikams.lt

Šaltinis
Temos
Šeimos gidas