Rinkdamiesi paukštieną parduotuvėje, dažniausiai atkreipiame dėmesį į jos kainą ir išvaizdą, o štai auginimo subtilybėmis, turinčiomis įtakos vištienos kokybei, pasidomime tikrai ne visada.
Brangesnė lietuviška ar pigesnė lenkiška? Papasakojo vištienos auginimo skirtumus
© Shutterstock

Lenkija neretai sarkastiškai pavadinama paukštienos „Kinija“. Ir ne be reikalo. Šalis yra didžiausia paukštienos gamintoja visoje Europos Sąjungoje, o joje veikia net 3000 didelių ir smulkių paukštienos ūkių. Vis tik ES valstybėse kokybės prasme Lenkija pirmauja anaiptol ne iš gerosios pusės.

„Prieš maždaug 10 metų paukštienos paklausa visoje Europoje buvo labai didelė, todėl dauguma augintojų stengėsi maksimaliai padidinti gamybos apimtis ir tai padaryti kaip įmanoma pigiau. Laikui bėgant situacija rinkoje stabilizavosi, augintojai ir perdirbėjai ėmėsi modernizuoti ir tobulinti savo auginimo ir gaminimo procesus. Deja, Lenkijoje požiūris nepasikeitė. Čia ir toliau vyrauja laukiniai vakarai – iki šiol veikia labai daug smulkių ir decentralizuotų ūkių, neinvestuojančių į infrastruktūrą ir paukščių gerbūvį“, – pasakoja AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Kaišiadorių paukštynas“ Paukštininkystės verslo valdymo grupės narys, Auginimo vadovas Saulius Petkevičius.

Specialistas pastebi, kad Lenkijoje yra ir pavyzdingų ūkių, vis tik dėl centralizacijos nebuvimo susiduriama su nemenkais iššūkiais veterinarinės kontrolės srityje, o tai didina nekokybiškos vištienos patekimo į rinką tikimybę.

„Infrastruktūros trūkumai, prastos paukščių gyvenimo sąlygos ir neinvestuoti pinigai į jų gerovę tokiuose ūkiuose yra užmaskuojami naudojant antibiotikus. Pavyzdžiui, jei Lietuva arba Latvija vidutiniškai 1 kilogramui paukštienos užauginti naudoja 30 mikrogramų antibiotikų, tai Lenkija apie 150-200 mikrogramų“, – atskleidžia S. Petkevičius.

Negano to, Lenkijoje veikia bent dvigubai didesni nei Lietuvoje perdirbimo fabrikai, į kuriuos kiekvieną dieną atvežami paukščiai iš skirtingų ūkių. Tad jei bent vienas ūkininkas atveža salmonelioze užkrėstą paukštieną, didelė tikimybė, kad visos dienos produkcija dėl kryžminės taršos bus užkrėsta.

Lietuva pasirinkusi kur kas saugesnį kelią. Mūsų šalies ūkiai yra nedideli ir apjungti į unikalią lietuviško ūkininkavimo grandinę „nuo lauko iki stalo“ – mėsinių viščiukų tėvai yra užauginti Lietuvoje kontroliuojamuose ūkiuose, vienadieniai viščiukai užauginami tame pačiame inkubatoriuje, pašarai taip pat gaminami Lietuvoje, o paukščiai skerdžiami tose pačiose skerdyklose. Negano to, visi paukščių auginimo ūkiai yra vieningai kontroliuojami VMVT, perdirbėjų bei tarptautinių auditų.

„Tai reiškia, kad net atsiradus problemai kažkurioje grandyje, ji yra pastebima ir likviduojama neperduodant problemos į sekantį gamybos etapą. Lenkijai tokia kokybės kontrolė yra neįmanoma dėl gamybos apimčių bei pačios kokybės kultūros suvokimo. Šie skirtumai susiformavo istoriškai, mat Lietuvos gamintojai stengiasi gaminti aukštesnės kokybės paukštieną tam, kad galėtų apsisaugoti nuo grobuoniškų Lenkijos veiksmų tiekiant perteklinę paukštieną už žemesnę kainą“, – aiškina AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Kaišiadorių paukštynas“ Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Danguolė Velavičienė.

Lietuvių užaugintą vištieną verta rinktis ne tik dėl geresnių paukščių auginimo sąlygų ir mėsos kokybės, bet ir dėl trumpesnės tiekimo grandinės. Štai iš „Vilniaus paukštyno“ prekybos tinklus paukštiena pasiekia vos per 1 valandą, o tai garantuoja ne tik mėsos šviežumą, bet ir mažesnį CO2 išmetimą transportuojant.

Reklama
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
3.8667

Medicinos profesorius Rimantas Stukas pataria, kaip išsirinkti kokybišką vištieną

Bene populiariausias lietuvių mėsos pasirinkimas – vištiena . Skanu, sąlyginai nebrangu ir itin...

6 patarimai, kaip nesugadinti ir kuo ilgiau išlaikyti šviežią vištieną

Vištiena garsėja naudingomis maistinėmis savybės ir žmogaus organizmui būtinų baltymų,...

Kviečia pasižvalgyti po didžiausią Lietuvos paukštyną – kaip atrodo vištienos kelionė iki jūsų stalo

Vištieną pietums ar vakarienei mėgstame dauguma, tačiau ar tikrai žinome, kaip vištos yra...

Skandinavams lenkų vištiena neįtinka, o lietuvių – vertina kaip savą (2)

Užsukę į prekybos centrus dažnas suka galvą, kaip iš gausios vištienos gaminių įvairovės...

Aukštai užkelta kartelė: Lietuvos paukštininkystės ūkiai žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis Ekskursija po paukščių fermą

Vištiena ir jos gaminiai sudaro vis didesnę gyventojų pirkinių krepšelio dalį. Tačiau sveika...

Top naujienos

Tokio naujų butų pardavimų skaičiaus nėra buvę per paskutinius 10 metų: turės įtakos kainoms (1)

Gyventojai nustojo pirkti naujus būstus, sako nekilnojamojo turto analitikai. Jų teigimu, tai lėmė...

Kardiologė nurodė klaidą, kurią daro dažnas: tai gali smarkiai pakenkti sveikatai

Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje išlieka pirmoje vietoje, tačiau pastebima,...

Paviešinusi baisią istoriją mergina tokios reakcijos nesitikėjo: taip nukentėjusių nepilnamečių gali būti dešimtys

„Tu neprimeti, ką jis padarė. Išvežė mergą. Apnuodijęs. Bandėm sustabdyti“, – tokio...

Delfi PliusBloomberg News

Radikaliai keičiasi Kremliaus santykiai su dar viena šalimi: tai Putino perspėjimas (5)

Po tris dešimtmečius aktyviai puoselėtų draugiškų santykių įtampa dėl Rusijos prezidento...

Razma apie galimybę atimti pilietybę: yra tam tikra teisinė spraga, mes mėginsime ją užpildyti

Jeigu nejauti meilės Lietuvai ir jos vertybėms, gal tai turi turėti ir teisinių pasekmių. Tokie...

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Karą Ukrainoje pralaimintis Putinas gali ryžtis panaudoti cheminį ginklą? (4)

Ar Rusijos kariuomenei Ukrainoje susiduriant su vis didesniais sunkumais Vladimiras Putinas gali...

Karas Ukrainoje. Ekspertas: yra du scenarijai, kaip Rusija gali panaudoti Zaporožės atominę elektrinę Užfiksuotas sprogimas okupuoto Berdiansko uoste

Situacija Južnobugo zonoje išlieka sudėtinga, tačiau kontroliuojama. Ukrainos gynėjai toliau...

Užkalnis valgė Nidoje taip brangiai, kad sumokėti teko Ingai Valinskienei (17)

Kiekviena apžvalga visada būna geresnė, jei būna paminėtos garsenybės ir elito atstovai. Todėl...

M360 PremiumDovilė Jablonskaitė

Logika tokia: kodėl gailėdamas 8 eurų vartotojas galiausiai išleidžia 14 ir dar jaučiasi laimingas

Palangos vasaros parke už vaiko pramogą batutų zonoje, jei šokinės pusvalandį, galima išleisti...

Rimvydas Valatka. Turistinės vizos rusams? Stabdom Maskvos arklius (6)

Estijos policija iš traukinio Narva- Talinas išlaipino du Rusijos „Izvestijų“...