Viskas prasideda nuo edukacijos

Vieni žmonės turi jau nusistovėjusią atostogų planavimo rutiną, tuo tarpu kiti pratę atostogų dienas kaupti. Praėjusiais metais „Novaturo“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, lietuviai iš visų Baltijos šalių gyventojų atostogauja mažiausiai, o tokį pasirinkimą lemia toli gražu ne finansai. Dažniausiai nurodomos trys priežastys: atostogauti vengiama dėl didelio darbo krūvio, atostogų dienas tiesiog norima kaupti arba žmonės jaučiasi neužtikrinti dėl ateities. Su tuo sutinka ir „Rimi“ personalo vadovė V. Kaikarienė: „Anksčiau kai kurie mūsų darbuotojai atostogas kaupė dėl neaiškios COVID-19 situacijos, o dabar juos neramina karas Ukrainoje ar galima recesija Lietuvoje. Nors savo paskatų žmonės garsiai neįvardija, pastebime, kad yra labai maža dalis darbuotojų, kurie niekada savo iniciatyva neatostogauja. Taip neišlaikomas darbo ir poilsio balansas, o tai gresia pervargimu bei vėliau sveikatos bėdomis.“

Atostogų kaupimas nenaudingas ne tik darbuotojui, bet ir įmonei. „Apklausdami darbuotojus pastebime, kad daugumai svarbus darbo grafiko lankstumas ir poilsis per atostogas. Įmonės naujienlaiškiuose, susitikimuose ir renginiuose nuolat informuojame apie ilgesnio atokvėpio naudą, jo įtaką sveikatai ir gyvenimo kokybei. Dalinamės įkvepiančiomis kelionių idėjomis, ką per atostogas būtų smagu pamatyti, be to, stengiamės žmonėms įdiegti mintį, kad laisva savaitė ar dvi tikrai neturėtų būti skiriamos tik remontui ar darbui sode. Atostogos skirtos kokybiškam poilsiui, kuris padeda atgauti fizines jėgas ir psichologinę pusiausvyrą“, – patirtimi dalijasi V. Kaikarienė.

Lengva tiek išeiti, tiek sugrįžti

Nuo atostogų planavimo darbuotojus kartais stabdo ir sudėtingesnis pasiruošimas prieš jas. Minėto tyrimo apklausos duomenimis, dažniausiai žmonės neatostogauja, nes nėra juos pavaduojančių žmonių, taip pat dėl per didelio darbo krūvio, kurio negali palikti dėl besitęsiančių projektų, arba dėl sudėtingo derinimosi su vadovais. „Rimi“ personalo vadovė teigia, kad įmonės viduje ypač pasiteisino viena praktika, įdiegta jau prieš penkerius metus: išeinantiems atostogauti ir grįžtantiems iš jų darbuotojams parengiamos atmintinės.

„Jas gauna kiekvienas, užpildęs atostogų prašymą. Elektroniniu paštu gavęs informaciją darbuotojas randa patarimų, ką padaryti prieš atostogas: kam perduoti darbus, kaip informuoti už darbų tąsą atsakingas kolegas, kada perkelti susitikimus, kur palikti priminimus, o grįžus – kaip greičiau vėl adaptuotis darbo aplinkoje. Pastebėjome, kad darbuotojai noriai naudojasi atmintinėmis, nes tai leidžia išėjus atostogų jaustis užtikrintam, jog tikrai viską padarė“, – sako Vaida Kaikarienė.

Pasak jos, edukacija apie atostogų naudą gyvenimo kokybei nenuėjo veltui – pastebima, kad vangiai atostogauti anksčiau ėję „Rimi“ darbuotojai dažniau pasiima laisvų dienų, o po jų ir patys įsitikina, kad pailsėjus darbas tampa žymiai produktyvesnis bei malonesnis.

Atostogos – irgi tikslas

Pasak V. Kaikarienės, įmonėje mėgstamos varžybos ir ambicingų tikslų siekimas, todėl šiemet buvo imtasi netradicinio sprendimo – atostogas siūloma paversti dar vienu iš savo tikslų. „Rimi“ savo darbuotojams įsteigė prizinį fondą, kuriuo pasinaudos tiek atskiri darbuotojai (bus renkamas „Atostogautojų Atostogautojas“), tiek komandos, kurių nariai išnaudos atostogas – jų burtų keliu lauks prizai.

„Darbuotojams siūlome: „Atostogauk ir prizą gauk!“. O prizai labai įvairūs – nuo kelionės į užsienį iki vizito į SPA ar smagaus renginio su komanda. Pasiekusios tikslą nugalėtojų komandos bei individualūs atostogautojai bus renkami burtų keliu. Tikimės, jog tai paskatins žmones pasirūpinti savo kokybišku poilsiu ir atrasti gyvenimo balansą, o į darbus jie grįš pailsėję bei kupini naujų idėjų“, – sako Vaida Kaikarienė.