Metai Švedijoje

Šiuo metu Panevėžio prekybos tinkle „Rimi“ vadybininke dirbanti Vesta Minkevičienė prieš 10 metų nusprendė gyventi ir ieškoti darbo Švedijoje. Iš ten parsivežė ne tik įvairios patirties, bet ir mėgstamus patiekalus, kuriais per įvairovei švęsti skirtus „Tautų pusryčius“ vaišino „Rimi“ kolegas.

„Švedijoje dirbau statybose bei tvarkiau įmonės buhalteriją. Teko pjauti, statyti, glaistyti ir laipioti stogais. Skandinavijoje darbo kultūra skiriasi nuo Lietuvos, ten darbuotojai linkę prisiimti mažiau atsakomybių, labiau atsipalaidavę, neskubantys ir yra labiau profiliuoti. Pavyzdžiui, jei statybininkas klijuoja plyteles, tai daugiau jokiais pašaliniais darbais neužsiima. Mes, lietuviai, linkę dirbti daugybę darbų, net tuos, kurie mums nepriklauso, o Švedijoje kiek kitokia darbo kultūra, tačiau man, kaip moteriai, teko dar daugiau dirbti, kad įrodyčiau savo galimybes. Pagarbą užsitarnauti buvo sunkiau, bet viskas įmanoma“, – pasakoja V. Minkevičienė.

 Vesta

Kadangi statybos vyksta visoje šalyje, Vestai teko pagyventi Švedijos šiaurinėje dalyje bei sostinėje: „Švedijoje niekada neteko susidurti su priešiškai nusiteikusiais vietiniais gyventojais. Visi jie draugiški, bendraujantys, malonūs.“ Tačiau po metų darbo svetur Vesta grįžo atgal į Lietuvą. Kiek vėliau ji pradėjo dirbti „Rimi“ ir šiuo metu įmonėje jau skaičiuoja penkerius metus.

„Iš Švedijos parsivežiau ne tik kitokią darbo patirtį, bet ir įvairių receptų, valgymo tradicijų. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad kepenėlės puikiai dera su marinuotais agurkais, o virtas kiaušinis – su ikrais. Švedijoje taip valgyti įprasta, nors virtuvė ten gana paprasta. Mes taip pat atvežėme savų tradicijų į Švediją, pavyzdžiui, išmokėme juos gerti užplikomą kavą. Tiesa, buvo vienas patiekalas, kurio niekaip neišdrįsau paragauti – tai pūdyta silkė, nors Švedijoje tai didelis delikatesas“, – pasakoja „Rimi“ vadybininkė.

 Švedų nacionaliniai patiekalai

Vairuotojo–kurjerio darbas Anglijoje

Šiuo metu Panevėžio Klaipėdos gatvėje esančioje „Rimi“ parduotuvėje kepėju dirbantis Arūnas prieš aštuonerius metus turėjo visai kitokią patirtį – pusmetį gyveno Anglijoje, netoli šurmuliuojančio Londono, kur dirbo vairuotoju–kurjeriu.

 Arūnas

„Vežiodavau tiek žmones, tiek drabužius. Darbas buvo labai įtemptas, nes per savaitę turėdavau tik vieną laisvą dieną – sekmadienį, visas kitas dienas dirbdavau. Trečią nakties išvažiuodavau į darbą, o grįždavau dešimtą vakaro ir iškart eidavau miegoti. Nepaisant to, Anglijoje dirbti man patiko, nes supo labai draugiški žmonės bei kolektyvas, su kuriais dirbti buvo gera“, – patirtį prisimena Arūnas.

„Rimi“ parduotuvėje Arūnas dirba jau aštuonerius metus. Grįžęs iš Anglijos pradėjo ieškotis darbo, o dabar kasdien pirkėjus džiugina savo kepta duona, bandelėmis bei sausainiais. Nors dėl didelio darbo krūvio laisvu laiku Anglijoje Arūnui mažai teko pasimėgauti, iš ten jis parsivežė gerus prisiminimus ir kelis patiekalus, kuriuos ir gamino „Tautų pusryčiuose“: „Man pasirodė įdomi anglų tradicija pusryčiams valgyti keptus kiaušinius su pupelių padažu. Mums, lietuviams, gal tai kiek neįprasta, bet labai skanu ir sotu – verta pabandyti.“