Tvariam verslui – parankesnės finansavimo sąlygos

Atliekų surinkėjo statusą turintis tvarus verslas „Circleplast“ prieš dešimtmetį buvo pirmoji ir iki šiol išlieka vienintelė įmonė Lietuvoje, perdirbanti surinktą putplastį. Pernai įmonė surinko virš 6000 tonų polistireninio putplasčio ir iš jo pagamino 5500 tonų plastiko granulių.

Kaip pasakoja „Circleplast“ direktorė Rūta Mieliauskienė, bendrovė žengia žiedinės ekonomikos keliu: „Mūsų pagamintas produktas grąžinamas antram ciklui: iš surinkto, atrūšiuoto ir perdirbto putų polistirolo toliau gaminami statybiniai profiliai ir izoliacinės plokštės. Šiais metais didiname perdirbamo plastiko kiekį, taip pat turime planą surinkti kuo daugiau palaido putplasčio, kuris sutankintas vėl papuola į perdirbimą ir keliauja uždaru ciklu. Praėjusiais metais tokio putplasčio surinkome 350 tonų, o šiemet šį skaičių tikimės padvigubinti.“

Ieškodama parankiausių finansavimo sąlygų naujai įrangai pirkti, įmonė kreipėsi į „Luminor“ banką: „EIB remiamą finansavimą mums pasiūlė pats bankas. Tuo metu tai buvo geriausias variantas, todėl juo ir pasinaudojome: procesas buvo sklandus ir pakankamai greitas“.

Direktorė pažymi, kad, perdirbdama plastiko atliekas, įmonė tiesiogiai prisideda prie klimato kaitos mažinimo, todėl bet koks finansavimas, kuriuo gerinamas įmonės rezultatas, padeda siekti ir bendrų, ambicingų ES tikslų: klimato kaitos mažinimo, ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo.

Verslui atveriamos platesnės finansavimo galimybės

Norėdamas patenkinti didėjantį finansavimo poreikį į tvarią Europos ekonomiką, EIB nuosekliai stiprina savo paramą Europos smulkiam ir vidutiniam verslui, kuris savo ruožtu gauna dar paprastesnę prieigą prie aplinkai ir žmogui draugiškų, taupių ir efektyvių sprendimų įgyvendinimo finansavimo. Pernai lengvatinį finansavimo portfelį su EIB garantijomis Lietuvos smulkiam ir vidutiniam verslui atvėrė ir „Luminor“ bankas.

Iš viso „Luminor“ ir EIB portfelio lėšomis pernai pasinaudojo apie 2700 smulkių ir vidutinių įmonių – 1200 Lietuvoje, 600 Latvijoje ir 900 Estijoje, kurios pasiskolino apie 280 mln. EUR.

Vytis Žegužauskas

„Smulkaus ar vidutinio verslo atstovas, imdamas paskolą per EIB programą, gauna geresnes finansavimo sąlygas, o tuo pačiu jam daugiau niekur nereikia kreiptis – už klientą viską padaro bankas, turintis sutartį su EIB“, – apie pigesnį finansavimo šaltinį pasakoja „Luminor“ Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

EIB ir kitos institucijos pastaruoju metu siūlo vis daugiau naujų tvarumo finansavimo programų, galvoja papildomas patrauklias, tvarumo kryptį palaikančias priemones. Paskolas verslui teikiantiems bankams, per kuriuos klientai gali gauti EIB paramą, keliami reikalavimai įmones vertinti per tam tikrą aplinkosauginį „pjūvį“. Palankiausio finansavimo sprendimo ieškojusiai atliekų surinkimo ir perdirbimo bendrovei „R&R Ideas“, rinkoje veikiančiai „Circleplast“ vardu, banke buvo pasiūlytas finansavimas pasinaudojant būtent EIB programa.

Verslas į tvarumą žiūri labai pragmatiškai

Nors socialinio atsakingumo idėjos Lietuvoje stiprėja, o tvarumo kryptį pasirinkusio verslo finansavimo galimybės plečiasi, R. Mieliauskienė atkreipia dėmesį, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės vis dar nėra užtektinai edukuotos prisidedant prie klimato tausojimo ir rūšiuojant pramonines atliekas: „Esame dar tik ilgo kelio pradžioje, todėl vis dar reikia labai aktyviai šviesti visuomenę apie tai, kaip prisidėti prie klimato tausojimo ir teisingai rūšiuoti visas atliekas – tiek buitines, tiek pramonines. Įžvelgiame teisingą kryptį ir norą keistis, taip pat matome, kad mažais žingsneliais po truputį vyksta dideli pokyčiai, todėl rezultatai bus greitai pastebimi.“

„Luminor“ Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas papildo, kad smulkus ir vidutinis verslas Lietuvoje į tvarumo kryptį vis dar žiūri labai pragmatiškai ir kol kas visgi yra labiau susitelkęs į finansinę grąžą: „Kol kas verslas nėra labai priešakyje, tačiau eina normaliu žingsniu ir teisinga kryptimi. Manau, kad verslininkai puikiai supranta klimato kaitos problemą, atsakomybę prieš aplinką ir visuomenę, tačiau jiems tuo pat metu reikia vystyti ir savo verslą, todėl visus veiksmus atlieka labai subalansuotai: stengiasi atitikti visus gamybinius ir taršos reikalavimus, o į tvarumą investuoja tiek, kiek būtina.“

V. Žegužauskas pastebi, kad šiuo metu šalyje labai suaktyvėjo investicijos į saulės ir vėjo jėgaines, tačiau turėdami galvoje ir ekologinį aspektą, verslininkai pirmiausia įvertina tai, kad saulės gaminama elektra bus pigesnė už perkamą iš elektros tinklų.

Tvarumas yra papildomas pliusas paskolai gauti

Aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir geros valdysenos (ang. Environmental Social and Governance, ESG) veiksnius versle įgyvendinti skatinantis EIB skolina ne tik smulkiam ir vidutiniam, bet ir stambiam verslui, palaikančiam tvarų augimą ir darbo vietų kūrimą. Be to, tvarumas tampa vis svarbesniu rodikliu pritraukiant investuotojus, o aplinkai draugiškos ir socialiai atsakingos įmonės palankiau vertinamos ne tik visuomenės ir tiesioginio vartotojo, bet turi reikšmės ir skolinimosi prasme.

Paklaustas, ar tvarioms įmonėms lengviau gauti finansavimą iš bankų, V. Žegužauskas patikina – „Luminor“ skolina įmonėms, kurios pirmiausia atitinka fundamentalius reikalavimus: bankas kreipia dėmesį į įmonės finansinę padėtį, užstato struktūrą ir pinigų srautus, paties projekto idėją, verslininkų ir akcininkų reputaciją.

„Be abejo, bankas žiūri, ar vykdomi visi aplinkosauginiai reikalavimai. Jeigu įmonė jų neatitinka ir teršia aplinką, bankas tokių įmonių finansuoti negalės. Tačiau garantijos, kad gaus finansavimą net jeigu tuos reikalavimus ir atitinka, taip pat nėra, nes pirmiausia įmonės turi atitikti pamatinius vertinimo kriterijus“, – sako jis ir papildo, kad papildomos verslo investicijos į tvarumą visuomet yra pliusas, į kurį atsižvelgia ir bankas.