Parduotuvėje – skoniai iš Lietuvos kampelių

Lietuviškas tradicijas puoselėjančio miško gėrybių ir žvėrienos restorano „Lokys“ savininkai taip pat pajuto turistų, iki pandemijos sudariusių didelę dalį restorano lankytojų, srauto sumažėjimą, todėl nutarė praplėsti savo paslaugų spektrą. Taip restorane įsikūrė „Lokys Deli“ parduotuvėlė, kurioje prekiaujama restorano šefės, pasaulyje gerai žinomos kulinarijos ir konditerijos mokyklos „Le Cordon Bleu“ absolventės ir kvalifikuotos vyno somelje Ritos Keršulytės-Ryčkovos ir jos komandos pamėgta Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų produkcija.

Čia galima rasti tiek tradicinių lietuviškų gėrybių – nuo su Lietuvos kraštu neatsiejamo medaus, obuolių sūrio, linų sėmenų, moliūgų, šaltalankių šalto spaudimo aliejų, iki išties neįprastų, unikalių gaminių, pavyzdžiui, kankorėžių cukatų bei kanapių užtepėlių, autentiškų lietuviškų gėrimų, tokių kaip vynai iš uogų bei vaisių, trauktinių.

„Į parduotuvėlę esame atrinkę tik tai, ką drąsiai rekomenduojame savo svečiams. Kai kuriuos iš šių produktų naudojame ir restorano patiekalams, pavyzdžiui, paties seniausio kultūrinio augalo Lietuvoje – jau apie 5500 metų skaičiuojančių pluoštinių kanapių produktus. Kanapine druska gardiname kai kuriuos žvėrienos patiekalus, o namų šaldytuvo lentynose nugulė kanapinė užtepėlė, kuria dažnai gardiname grikių ar avižų košes. Į restorano meniu taip pat įtraukėme sveikatos uogomis vadinamų šaltalankių produktus: svečiams siūlome nuostabios spalvos šių uogų arbatos, o šaltalankių uogienę-čatnį tiekiame prie lietuviškų mėsyčių ir sūrių. Beje, patikusį sūrį irgi galima nusipirkti čia pat parduotuvėlėje. Ji yra tarsi lietuviškos virtuvės istorijos tąsa, rodanti, kokiais šiuolaikiniais gaminiais galime pasidžiaugti ir pasidalinti su kitais“, – priduria šefė.

Atnaujintos salės kviečia šeimos ir kolektyvų susibūrimams

Po pandeminės pertraukos dėmesio sulaukė ir restorano interjeras – jį bei lauko terasą atnaujino klasikinio interjero dizainerė, pritaikiusi „Lokio“ erdves šeimų bei kolektyvų šventėms.

Restorano patalpos, anot R. Keršulytės-Ryčkovos, yra itin tinkamos tokio pobūdžio renginiams dėl juose esančių privačių erdvių.

„Nedidelę atskirą salę pas mus galima rinktis ir 4-5 asmenų susibūrimui, restorane yra atskirų salių 10-25 svečių kompanijoms, o didžiausioje, Vyno salėje, galima surengti šventę, priimsiančią daugiau nei penkias dešimtis žmonių. Vasaros metu švenčių dalyviai mielai renkasi ir lauko terasą, turinčią šildytuvus bei markizes, tad svečiai yra apsaugoti ir nuo nenumatyto lietaus, ir nuo kaitrios saulės“, – tikina moteris.

R. Keršulytės-Ryčkovos teigimu, „Lokyje“ organizuojama nemažai vaikų švenčių, ypač – krikštynų, todėl praėjusiais metais terasoje buvo įrengtas ir žaidimų kampelis.

„Vaikų erdvę įrengėme toliau nuo pagrindinio praėjimo, vedančio gatvės link, tad mažiesiems joje saugu, o greta sėdintiems tėvams – paprasčiau ir ramiau. Taip pat sąmoningai siekėme, kad į restoraną atėję tėvai galėtų ramiai pavalgyti, pabendrauti ir atsipalaiduoti, tad atsisakėme minties įrengti sūpynes ir laipynes – vietoje to pasirinkome „Lego“ stalą, virtuvėlę mažiems šeimininkams ir mašinų kampelį. Taip būna patenkinti ir vaikai, ir tėvai, o tai labai svarbu įsimintinoms ir smagioms šventėms“, – vardino moteris.

Naujame šventiniame meniu – vietoje kepti prancūziški tortai

Permainų sulaukė ir „Lokio“ meniu. Svečių pamėgti patiekalai iš jo, žinoma, nedingo, tačiau atsirado naujienų ir kasdieninių, iš šventinių valgių asortimente. „Lokio“ šventiniame meniu nuo šiol karštieji ne tik žvėrienos, paukštienos bei žuvies patiekalai, o ir vegetarams ar veganams skirti valgiai.

„Išgirdome vegetarų svečių nuoskaudą, kad restoranuose jiems dažnai tenka rinktis iš vieno vienintelio patiekalo, tad šiuo metu siūlome tris karštus patiekalus be mėsos, vienas jų – ir veganams tinkami koldūnai su baravykais bei svogūnų džemu“ – tikino R. Keršulytė-Ryčkova.

Ne taip seniai R. Keršulytė-Ryčkova pati pradėjo kepti ir svarbiausią šventinės dienos akcentą – tortus, tad dabar „Lokyje“ šventes nutarę švęsti lankytojai turės dar mažiau rūpesčių.

„Klientams siūlome rinktis iš 7 skirtingų tortų rūšių. Juos gaminame rankomis pagal prancūzų gaminimo technologijas, tad kepiniai visada būna personalizuoti ir švieži. Kadangi tortus gaminame vietoje, naudojame tik natūralius vaisius ir uogas, nededame jokių skonių stipriklių, tirštiklių, konservantų ir pan. Be to, prisitaikome prie alergijas turinčių svečių – galime pasiūlyti tortus be riešutų, šokolado, glitimo ir pieno produktų“, – pridūrė pašnekovė.