Daugiau kaip 30 tūkst. eurų skyrė Ukrainai

„Niekada nenustojome jaustis vienos visuomenės nariais. Nors kai kas tvirtina, kad praėjusių metų ekonominiai ir geopolitiniai iššūkiai suskaldė visuomenę, mes stebėjome priešingas tendencijas. Matėme, kiek daug žmonių yra linkę padėti vieni kitiems, aukoti savo laiką savanoriaudami, paremdami stokojančius reikalingais daiktais ar finansiškai, suteikdami gyvenamąjį plotą pabėgėliams iš karo zonų. Ne tik stebėjome tai, bet ir patys stengėmės kiek galėdami prisidėti. Kaip žinia, tik sėkmingi verslai gali realiai pagelbėti ar suteikti paramą“, – sako prekybos centro vadovė Ona Nevinskienė.

Pasak jos, praėjusieji metai prekybos centrui buvo ne tik gerų verslo rezultatų, bet ir paramos, susitelkimo, vienybės metai. Tai atspindėjo ir pagrindinės CUP socialinių iniciatyvų kryptys.

Iš visos 40 tūkst. eurų paramos per metus didžioji dalis – net 30 tūkst. eurų – buvo skirta Lietuvos Raudonajam Kryžiui kaip pagalba Ukrainai. Lietuvos Raudonasis Kryžius iš daugelio Ukrainą remiančių organizacijų ir iniciatyvų pasirinkta kaip ypač patyrusi, puikia reputacija pasižyminti organizacija, turinti tikslą teikti pagalbą nelaimės ištiktiems žmonėms visame pasaulyje. Jai buvo perduota ir Ukrainai skirtų 530 pledų.

Remia sveikata besirūpinančias organizacijas

Praėjusiais metais CUP liko ištikimas vienai svarbiausių savo paramos krypčių – sveikatai. 5 tūkst. eurų buvo skirta paramos ir labdaros fondui „Mamų unija“. Šio fotomenininkės Eglės Mėlinauskienės 2008 metais įsteigto fondo pagrindinė funkcija yra rūpintis onkologinėmis ligomis sergančiais Lietuvos vaikais.

Pati tokios ligos kelią praėjusi „Mamų unijos“ steigėja kartu su fondo komanda išvystė itin plačią veiklą bei įgijo didžiulį visuomenės pasitikėjimą. Bendradarbiaujama su įvairių šalies sveikatos įstaigų onkohematologijos bei reabilitacijos skyriais, gerinant jų mikroklimatą, perkant trūkstamą įrangą, organizuojant ir finansuojant onkopsichologijos mokymus personalui. Fondas taip pat perka nekompensuojamus vaistus, padengia nekompensuojamų tyrimų išlaidas, apmoka sergančių vaikų gydymą užsienyje, suteikia sergantiems vaikams slaugos priemones, organizuoja terapinius – kūrybinius užsiėmimus vėžiu sergantiems vaikams ir jų tėveliams ligoninėse, šventinius renginius, susitikimus, temines popietes, pildo sergančių vaikų svajones, padeda tėvams ar globėjams gauti kvalifikuotų specialistų pagalbą.

„Sėkmingai bendradarbiaujame ir su kitomis žmonių sveikatos labui veikiančiomis organizacijomis. Viena tokių yra Nacionalinis kraujo centras (NKC). Jau devintus metus po CUP stogu veikiantis NKC padalinys pernai skaičiavo 14880 apsilankymų, kai žmonės norėjo tapti kraujo donorais. Kraujas iš jų buvo paimtas 12649 kartus, ir net 768 asmenys tapo donorais pirmą kartą. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti žmonėms patogioje vietoje padaryti gerą darbą bei didžiuojamės, kad po mūsų stogu veikia didžiausias donorystės vieno padalinio srautas, palyginti su kitais šios organizacijos padaliniais“, – teigia CUP vadovė O. Nevinskienė.

NKC vadovas Daumantas Gutauskas bendradarbiavimą su prekybos centru CUP vertina kaip ypatingą sėkmės istoriją, padedančią papildyti šalies sveikatos įstaigoms reikalingas kraujo atsargas.

„Donorų kraujas – tai, kas gali padėti ligoniui greičiau pasveikti ar net išgelbėti gyvybę. Labai dažnai kraujo donorais tampa žmonės, kurie vienaip ar kitaip patyrė, kad gauti donoro kraujo kartais yra tiesiog gyvybiškai svarbu. Pagrindinis kraujo donorystės principas – jokios žalos donorui ir maksimali nauda paciento sveikatai. Lietuvos bei kitų šalių ilgametė patirtis liudija, nuolatinė kraujo donorystė ne tik neturi neigiamos įtakos donorų sveikatai, bet priešingai – kraujo davimas stimuliuoja kaulų čiulpų funkciją, mažina kraujo klampumą, eliminuoja geležies perteklių, mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis“, – sako D. Gutauskas.

Remia prasmingus kultūros ir sporto renginius

CUP vadovė taip pat atkreipia dėmesį, kad žmonių sveikata kaip prioritetinė prekybos centro paramos kryptis buvo ir pandemijos laikotarpiu – 2020 ir 2021 metais. 2022-aisiais, pandemijos bangai atslūgus, CUP atsiliepė ir į išaugusį sporto ir kultūros renginių poreikį – šiam sektoriui pernai skirta parama siekė beveik 5 tūkst. eurų.

Ne vienerius metus prekybos centras yra Rimanto Kaukėno labdaros ir paramos fondo organizuojamo labdaringo krepšinio turnyro 3×3 rėmėjas. Tai – prasmingas renginys, skirtas onkologinėmis ligomis sergančių vaikų ir jų artimųjų naštai palengvinti, stiprybei palaikyti ir vilčiai suteikti. Vardu „Už pergalę gyventi“ žinomas turnyras, kuriame susirungia žinomi sportininkai, vyksta prie Baltojo tilto esančiame aikštyne, įtraukia įvairaus amžiaus žmones.

Savo informacijos kanalais CUP prisideda ir prie LRT inicijuotos akcijos „Radarom“, kurios tikslas – už surinktas aukas nupirkti oro erdvės stebėjimo radarus, skirtus Ukrainos dangui stebėti ir greičiau bei tiksliau reaguoti į priešo atakas. Prekybos centras kviečia lankytojus prie šios akcijos prisidėti per prekybos centro radiją, nemokamai skelbia informaciją apie akciją per vidinius ir išorinius CUP ekranus, interneto svetainę, socialinius tinklus.

„Atsiliepdami į savo prekybos centro lankytojų lūkesčius bei siekdami ambicingų savo verslo tikslų, pernai nenustojome investuoti į tiesioginę savo veiklą. Vis dėlto nepamirštame ir socialiai atsakingo verslo vaidmens – jis atspindi, kaip jautriai matome savo aplinką, kaip vertiname žmones ar jų rūpesčius. Šios pozicijos laikysimės ir šiemet“, – tvirtina prekybos centro CUP vadovė.