„Praėję metai Lietuvos, o ir bendrai startuoliams, buvo rekordiniai, vertinant ekosistemos augimą ir pritrauktas investicijas. Pandemija paskatino visuomenę naudotis el. sprendimais, tai lėmė naujų startuolių atsiradimą bei spartų inovatyvių technologinių produktų vystymąsi. Tačiau šiandieninė situacija yra sudėtinga ir kompleksinė – nuo karo iki artėjančios ekonominės žiemos, tad ilgojoje perspektyvoje laimės tie, kurie gebės lanksčiai reaguoti į pokyčius, atsakingai planuoti, protingai valdyti kaštus ir matyti ne iššūkius, o galimybes“, – teigia I. Langaitė.

Gebėjimas greitai bei lanksčiai reaguoti į pokyčius

Workland“ pilnai aptarnaujamų biurų bei bendradarbystės erdvių vadovės Lietuvoje Lauros Panovienės teigimu, pastaruoju metu kaip didžiausius poreikius, renkantis biurą, įmonės įvardija lankstumą, laiko ir kaštų racionalizaciją bei verslo bendruomenę.

„Šiandieninis verslas yra labai dinamiškas, greitai augantis. Jis turi gebėti prisitaikyti ne tik prie vidinių, bet ir prie aplinkos, situacijos pokyčių. Tai matome labai ryškiai, nes įmonės ieško lankstesnių darbo vietos sprendimų – kad darbo vieta taip pat greitai prisitaikytų prie pakitusių poreikių, ar tai būtų darbo stiliaus, ar komandos dydžio pasikeitimai. Ne mažiau svarbus ir laiko, finansinių kaštų faktorius: įmonės ir profesionalai, siekdami kuo produktyviau panaudoti savo laiką, nešvaistyti jo su tiesioginiu darbu nesusijusioms biuro užduotims, renkasi pilnai aptarnaujamus biurus su pilna infrastruktūra vietoje tradicinės patalpų nuomos,“ – pasakoja L. Panovienė.

 Inga Langaitė

Stipri ir motyvuota komanda

„Unicorns Lithuania“ asociacijos vadovės teigimu, talentai, vidinė įmonės kultūra – viena iš startuolio sėkmės dedamųjų. Pasak I. Langaitės, nepaisant pandemijos padiktuoto poreikio organizuoti darbą nuotoliniu būdu, vis dažniau išgirstamas lūkestis darbuotojams sudaryti tokias sąlygas, kurios skatintų juos grįžti į biurus, o dauguma startuolių šiandien taiko hibridinį darbo modelį, leidžiantį suderinti visų interesus.

Finansinių technologijų įmonės „Nikulipe“ vadovo Frank Breuss nuomone, motyvuotų, talentingų darbuotojų pritraukimas – pagrindinis šiandienos startuolių iššūkis.

„Darbo aplinka žmonėms labai reikšminga ir mums svarbiausia, kad ji būtų patogi ir atitiktų mūsų darbo specifiką, pavyzdžiui, kad žmogus turėtų atskirą erdvę tiek netrukdomas kalbėtis telefonu, tiek vesti susirinkimą ar pailsėti. Būdami fintech sektoriaus kompanija, visuomet turime būti bent vienu žingsniu priekyje, todėl darbuotojams visuomet siūlėme lanksčias darbo sąlygas. Dar prieš pandemiją mūsų darbuotojai turėjo galimybę dalį laiko dirbti ne biure. Nepaisant to, jie taip pat vertina gyvą bendravimą su kolegomis, todėl reguliariai lankosi ir biure,“ – patirtimi dalinasi F. Breuss.

 Frank Breuss

Tam pritaria ir „Workland“ vadovė Laura Panovienė, pasak kurios, pirmenybė nebėra teikiama tik nuotoliniam darbui, kaip tam tikrai naudai, kurią darbuotojui gali suteikti darbdavys.

„Pajutę, ką iš tiesų reiškia darbas iš namų, socialinė izoliacija, darbuotojai patys ima ieškoti tokios darbo vietos, kuri sudarytų galimybes pakeisti aplinką bei suteiktų darbo erdvę, kurioje galėtum būti produktyvesnis, ramiai atlikti užduotis, galu gale – susipažinti su naujais žmonėmis ir tiesiog patenkinti žmogišką bendravimo poreikį. Tačiau hibridinio darbo poreikis vis dar išlieka ir įmonės jau neturi garantuoti dedikuoto stalo kiekvienam darbuotojui; vienu stalu įmonėje dalinasi keli žmonės. Tai naudinga visoms trims šalims: įmonė racionalizuoja biuro plotą ir nemoka už nenaudojamas darbo vietas, darbuotojas įgyja lankstesnes darbo galimybes, o tiek mes, tiek visi „Workland“ nariai džiaugiasi didesne bendruomene. Taigi, lankstumas šiai dienai yra būtinas,“ – pasakoja „Workland“ vadovė.

Bendruomenė ir palaikymas

Pasak Lauros Panovienės, tiek startuoliams, tiek ilgamečiams verslams ir netgi laisvai samdomiems darbuotojams labai svarbus bendraminčių ratas, bendravimas. Ne veltui „Workland“ pilnai aptarnaujamų biurų bei bendradarbystės erdvių centrus jungianti bendruomenė vienija ir stipriausius profesionalus, prekinius ženklus.

„Vienas iš svarbiausių augančio verslo poreikių – tai palaikanti bendruomenė. Tai pojūtis, kad esi ne vienas, kad esi kažko didesnio dalis. Dalintis sėkmėmis ir naujomis idėjomis prie bendrų pusryčių stalo, o gal pasidalinti nuogąstavimais su kolega prie kavos puodelio – to reikia mums visiems. Ir, žinoma, visose verslo stadijose ieškome naujų klientų, partnerių, darbuotojų – tokie ryšiai, mezgami bendruomenės viduje, visada stipresni ir patikimesni,“ – sako L. Panovienė.

„Nikulipe“, įsikūrusios „Workland Quadrum“ pilnai aptarnaujamų biurų centre, vadovo teigimu, tokia darbo erdvė leidžia pasijausti didesnės bendruomenės dalimi.

„Tiek to paties sektoriaus, tiek kitų sričių įmonės bei profesionalai sukuria ypatingą aurą, kuri mūsų darbuotojams svarbi. Dirbdami „Workland“ supratome, kad bendradarbystės erdvės labai tinka startuoliams, nes čia galima augti savo tempu. Visi norime dirbti kuo produktyviau, o tai geriau pavyksta kai esame aplinkoje, kuri įkvepia ir net leidžia pasijusti daug didesnės bendruomenės dalimi,“ – teigia F. Breuss.

I. Langaitės, „Unicorns Lithuania“ vadovės, teigimu, bendruomeniškumas, dalinimasis žiniomis Lietuvai gali užauginti dar ne vieną vienaragį.

„Vienaragiu sparčiai augantis startuolis tampa pasiekęs 1 mlrd. JAV dolerių vertinimą oficialaus investavimo ar pirkimo sandorio metu. Tokį įvertį pasiekę verslai paprastai griauna įprastas rinkas, keičia įpročius bei kuria naujus vertės pasiūlymus – taigi, ambicijos svarbu. Tačiau ne ką mažiau svarbi ir startuoliams patraukli aplinka – talentai, vidinė kultūra, įstatyminė bazė, inkubatoriai ar akseleratoriai, investuotojai, truputis sėkmės. Esame gerame kelyje, bet siekiant sukurti vienaragių šalį, mums prireiks investicijų – ne tik finansų, bet ir laiko. Kuo daugiau yra įvairių sandorių, kuo daugiau talentų rotuojasi ir laisviau dalinamasi žiniomis, tuo ekosistemos augimas intensyvėja ir didėja galimybė gimti naujam vienaragiui,“ – sako I. Langaitė.