Atveria naujas investicines galimybes

Ne paslaptis, kad investicijoms į nekilnojamąjį turtą (NT) – nepriklausomai nuo to, ketinate jį išnuomoti ar sėkmingai parduoti brangiau – reikalingas nemenkas pradinis kapitalas. Šią problemą išsprendė sutelktinio finansavimo platformos, leidžiančios į NT projektus investuoti ir mažas, vos kelis šimtus eurų siekiančias sumas. Kokius projektus finansuoti ir kokią riziką prisiimti sprendžiate jūs. Nuo to, žinoma, priklauso ir galima investicinė grąža.

Praėjusiais metais lietuvių pristatytas startuolis „InRento“ yra pirmoji ir pagal investuotojų skaičių didžiausia licencijuota sutelktinio finansavimo platforma ES, suteikianti galimybę investuoti nuo 500 EUR į jau pastatytų NT objektų nuomos projektus. Šioje platformoje uždirbama ne tik iš palūkanų, bet ir iš kapitalo prieaugio, objektą pardavus brangiau. Šiai dienai „InRento“ yra vienintelė sutelktinio finansavimo platforma rinkoje, kuri investuotojams siūlo tokią galimybę.

„Dažnas investuotojas šiandien žiūri tik į tai, ką jis gaus iš nuomos, tačiau neretai pamiršta kitą grąžos dalį – kapitalo prieaugį. Savo investuotojams mes siūlome galimybę uždirbti iš abiejų dedamųjų, – sako „InRento“ įkūrėjas ir vadovas Gustas Germanavičius. – Mūsų bendrovė didelį dėmesį skiria investicijų saugumui, todėl jeigu NT bus parduotas pigiau nei buvo įsigytas, projekto savininkas bus įpareigotas prisiimti šį nuostolį ir pilnai atsiskaityti su investuotojais. NT pardavus brangiau, laimės visos pusės – gautas pelnas proporcingai bus padalintas investuotojams, projekto savininkui ir „InRento.“

Pavyzdžiui, Vilniuje, Ateities g. 10 įsikūręs modernus biuras, kurio įsigijimą finansavo „InRento“ investuotojų bendruomenė, po mažiau nei metų buvo sėkmingai parduotas, tad vietoj prognozuojamos 6,06 proc. metinės grąžos investuotojai uždirbo daugiau nei 20 proc.

„Investicijos į šį projektą praėjusių metų pradžioje buvo surinktos per kelias savaites. Projekto savininkui objektą pardavus už didesnę nei įsigijimo kainą, investuotojai iš kapitalo prieaugio uždirbo papildomus 14,26 proc. („neto“) pajamų“, – pasakoja „InRento“ ryšių su klientais vadovas Deividas Urbanovičius.

Kitas pilnai pabaigtas „InRento“ projektas yra Švitrigailos g. 11-A, Vilniaus Naujamiestyje. Sėkmingai pardavus čia esančias biurų patalpas, be jau kas mėnesį mokėtų metinių 6.89% nuomos palūkanų, projekto investuotojai uždirbo ir kapitalo prieaugį – metinę gražą lygią 10.59%. Taigi bendra šio NT nuomos projekto metinė investicijų grąža investuotojams pasiekė 17.48%!

Šiuo metu vidutinė „InRento“ visiškai užbaigtų projektų metinė grąža iš NT nuomos pajamų ir kapitalo prieaugio yra 19,49 proc.

Patikimumas – svarbiausias faktorius

Siekiant užtikrinti stabilesnę turto vertę ir apsaugoti investicijas, „InRento“ platformos specialistai itin atidžiai renkasi finansuojamus projektus. Investuotojų bendruomenei siūlomi projektai centrinėse miestų dalyse ir besivystančiuose rajonuose, kiekvienam projektui atliekamas NT vertinimas, individualiai analizuojamas galimas jo pelningumas dabar ir ateities perspektyvose.

Šiuo metu jau parduotas ir investuotojams solidų kapitalo prieaugį uždirbęs objektas Ateities gatvėje platformos savininkus sudomino itin žema kvadratinio metro kaina, patikimu nuomininku ir modernumu. Prieš siūlydami objektą investavimo bendruomenei, specialistai įvertino ne tik projekto patrauklumą, bet ir savininko finansines galimybes, nuomininkų mokumą.

„Ieškodami projektų ir siūlydami į juos investuoti siekiame, kad generuojamos nuomos pajamos viršytų būsimos paskolos palūkanas. Tokiu būdu mokėtina palūkanų suma nesukelia didelių finansinių iššūkių projekto savininkui bei mažina nemokumo riziką. Prieš imdamiesi projekto, analizuojame ir galimą kainos pokytį, pardavimo perspektyvą, todėl dirbame tik su profesionalais – projektų savininkais, kurie matydami tinkamą progą parduoti objektą, ja pasinaudoja“, – sako G. Germanavičius.

„InRento“ vadovo teigimu, šis pardavimas įrodo, kad apgalvotos investicijos gali duoti kur kas didesnę nei vidutinę grąžą ir neabejoja – ateityje pavyzdžių, kuomet investuotojai uždirba ne tik iš nuomos palūkanų, bet ir iš kapitalo prieaugio, tik daugės.